“Εδά κατέεις” – Στην Κρήτη η διοίκηση του Κτηματολογίου για να πείσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Η μισή Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα νησιά του Αργοσαρωνικού αλλά και του Βόρειου Αιγαίου καθυστερούν τη συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο και κατά συνέπεια την ολοκλήρωσή του…

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα του Κτηματολογίου, σε ό,τι αφορά τη συλλογή δηλώσεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Κρήτη, και ιδίως στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και το μισό Ηράκλειο, όπου μέχρι στιγμής σημειώνονται τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην ιστορία του Κτηματολογίου (!). Ποια είναι αυτά; 15% (Ρέθυμνο), 5% (Χανιά) και 3% (το μισό Ηράκλειο).

Όποως αναφέρει το in.gr αντίστοιχη εικόνα υπάρχει στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στις Κυκλάδες, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, δύο στους τρεις ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους, αλλά και σε Λήμνο – Λέσβο όπου έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία οι μισοί ιδιοκτήτες ακινήτων…

Χωρίς πρόστιμο

Σημειώνεται πως το 2022 είναι η τελευταία χρονιά που οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δηλώσουν την περιουσία τους – έστω και με καθυστέρηση – χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Ωστόσο εδώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από τη «χαλάρωση» των ιδιοκτητών, αφού τυπικά έχουν ακόμη στη διάθεσή τους τουλάχιστον οκτώ μήνες (έως το τέλος του χρόνου), σημαντικό ρόλο παίζει και η έλλειψη τίτλων και τοπογραφικών καθώς και η παρανόηση σχετικά με το είδος του τοπογραφικού που είναι απαραίτητο, αλλά και η καθυστέρηση εγγράφων από υποθηκοφυλακεία και πρωτοδικεία.

«Εδά, κατεείς»

Αυτός είναι και ο λόγος που η διοίκηση του Κτηματολογίου οργανώνει τον επόμενο μήνα… απόβαση στην Κρήτη και ειδική ενημερωτική καμπάνια με το σύνθημα «Εδά, κατέεις», δηλαδή «τώρα, γνωρίζεις».

Στόχος να πειστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις τρεις προαναφερόμενες περιοχές της Κρήτης να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις τους, έτσι ώστε να περάσουν στην επόμενη φάση της κτηματογράφησης που είναι η προανάρτηση και η ανάρτηση. Αντίστοιχες ενέργειες θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και στις Κυκλάδες.

Συλλογή δηλώσεων

Με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό του Κτηματολογίου, σε ό,τι αφορά τη συλλογή δηλώσεων, στις 18 Απριλίου λήγει η παράταση στα Χανιά, δόθηκε παράταση μέχρι τις 23 Μαΐου στο Ηράκλειο, ενώ στις 30 Ιουνίου λήγουν οι παρατάσεις που δόθηκαν σε Κυκλάδες και Ρέθυμνο. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η προανάρτηση σε Χαλκιδική, Βοιωτία, Φωκίδα (έως τις 21 Απριλίου), ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα σε Μαγνησία και Αχαΐα.

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση, τη Δευτέρα 11 Απριλίου έληξε στον Εβρο (Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Σουφλί), ενώ στις 12 Μαΐου λήγει στη Δυτική Αττική (Οινόη και Μέγαρα). Σημειώνεται πως στις 4 Απριλίου 2021 ξεκίνησε η ανάρτηση σε Λάρισα και Καρδίτσα, ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει στα Δωδεκάνησα, στη Θεσπρωτία και στα Ιωάννινα.