Στην ΕΕ ο φάκελος για τις αποζημιώσεις ελαιολάδου

Μέχρι και τον Μάρτιο αναμένεται να έχει παραδοθεί ο σχετικός φάκελος προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, σε σχέση με τα αίτια των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης.

Αυτό τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο πρόεδρος της Επιτροπής που δημιουργήθηκε από τον Υπουργό Χρήστος Αυγουλάς.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πρώτες καταγραφές έχουν ήδη αρχίσει, ωστόσο οι εντατικές διαδικασίες για την κατάρτιση του φακέλου αναμένονται από την αρχή του νέου έτους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωση πως η εμπειρία, αλλά και η επάρκεια των στελεχών της επιτροπής μπορεί να τεκμηριώσει ότι η καταστροφή στη φετινή ελαιοπαραγωγή, η έξαρση του δάκου, αλλά και η εξάπλωση του μύκητα γλοιοσπόριο, οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Αυγουλάς έκανε σαφές πως με αξιόπιστα και τεκμηριωμένα στοιχεία η Ελλάδα μπορεί να προσδιορίσει την προσβολή, αλλά και να επεξηγήσει στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή το λόγο για τον οποίο αξιώνει αποζημιώσεις.

Ο κ. Αυγουλάς δήλωσε απόλυτα αισιόδοξος για την έκβαση της διαδικασίας, ενώ υποστήριξε πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το φάκελος, αμέσως μετά θα αρχίσει η διαδικασία προσωποποίησης του ύψους των αποζημιώσεων. Όπως εκτίμησε, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει συνολικά πέντε έως έξι μήνες, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ο Υπουργός Μάκης Βορίδης θα ασκήσει σχετικές πιέσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία.