“Έβαλαν στο μάτι” εκκλησίες και ξωκλήσια

Στο στόχαστρο διαρρηκτών έχουν μπει το τελευταίο διάστημα Ιεροί Ναοί και ξωκλήσια σε περιοχές του Νομού Λασιθίου με τους δράστες να παραβιάζουν τις κεντρικές εισόδους και να παίρνουν ότι βρίσκουν, με κεντρικό στόχο τα χρήματα από το παγκάρι.

Όπως σχολιάζει αστυνομικός που έχει γνώση των υποθέσεων, “ο τρόπος δράσης σε όσα κρούσματα έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, είναι ο ίδιος. Παραβιάζουν τις εισόδους με αιχμηρό αντικείμενο και στη συνέχεια αφαιρούν τα χρήματα των πιστών από το παγκάρι. Κι αν το παγκάρι είναι άδειο – συμβαίνει κι αυτό πολλές φορές – παίρνουν οτιδήποτε άλλο τους “γυαλίσει”.
Σύμφωνα με την ίδια αστυνομική πηγή, τα κρούσματα διαρρήξεων μπορεί να μην βρίσκονται σε έξαρση ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η Αστυνομία δεν ερευνά τα όποια περιστατικά.

Πριν από λίγες ημέρες, στο στόχαστρο διαρρηκτών μπήκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα στην Κριτσά. Εκεί, άγνωστοι δράστες, παραβίασαν την είσοδο του ναού και δεν δίστασαν, όπως λένε οι πληροφορίες, να αφαιρέσουν τον σταυρό από την εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα αλλά και τα χρήματα από το παγκάρι.

Με διαφορά ελάχιστων ημερών, στο στόχαστρο διαρρηκτών μπήκε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Χαρακίτη, επίσης στην Κριτσά ενώ ακολούθησε διάρρηξη στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας στον Κρούστα από όπου όμως οι δράστες, έφυγαν με άδεια χέρια.
Στα περιστατικά διαρρήξεων συγκαταλέγεται και αυτή που έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τραγοπιάστη στον Αλμυρό.

Ηρεμία μετά τη σύλληψη των δύο
Πριν από λίγο καιρό η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας, του ΑΤ Σητείας, του Αστυνομικού Σταθμού Οροπεδίου Λασιθίου, του Αστυνομικού Σταθμού Μακρύ Γιαλού και του Αστυνομικού Τμήματος Μινώα Πεδιάδος, εξιχνίασε περισσότερες από 60 υποθέσεις κλοπών που διαπράχθηκαν σε Ιερούς Ναούς σε περιοχές των Νομών Λασιθίου και Ηρακλείου. Για τις υποθέσεις αυτές είχαν συλληφθεί δύο άνδρες 33 και 36 ετών οι οποίοι οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη αλλά τελικώς αφέθηκαν ελεύθεροι.

Από τη μέρα εκείνη, 20 Ιουνίου δηλαδή, τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων σε Ιερούς Ναούς έχουν μειωθεί κάτω από το μισό με την εικόνα σαφώς να είναι καλύτερη. Όπως και να’χει, κλοπές και διαρρήξεις είναι συχνά συμβάντα για την Αστυνομία και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν αστυνομικά τμήματα και σταθμοί.