Ελεύθερος μετά την έφεση για τις απάτες

Σε φυλάκιση δύο ετών καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ένας 53χρονος Βούλγαρος, κάτοικος Σταλίδας, ο οποίος ήταν ο «εισπράκτορας» μεγάλων χρηματικών ποσών από άτομα που είχαν εξαπατηθεί και θεωρήσει ότι συγγενικό τους πρόσωπο είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και για να αφεθεί ελεύθερο έπρεπε να πληρώσουν. Πρόκειται για την εκδίκαση μιας από τις δεκάδες εάν όχι εκατοντάδες υποθέσεις εξαπάτησης που έγιναν σε όλη την Κρήτη το τελευταίο διάστημα  και αποκάλυψε πώς λειτουργούσε το κύκλωμα των κακοποιών με έδρα τη Βουλγαρία.

Ο 53χρονος, ο οποίος καταδικάστηκε και αφέθηκε ελεύθερος μετά την έφεση που υπέβαλε, αποτελούσε τον άνθρωπο που εκτελούσε τις εντολές των συμπατριωτών του από το τηλέφωνο, ήταν εκείνος που επισκεπτόταν τα σπίτια των υποψήφιων θυμάτων και εισέπραττε.  Στην απολογία του στο δικαστήριο ο ίδιος είπε ότι το έκανε για πρώτη φορά, ότι δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για απάτη, αλλά για την πληρωμή μίας εργασίας, ενώ παραδέχτηκε ότι ταξίδεψε στη Σόφια, κατέβαλε το ποσό των 8.000 ευρώ στον συμπατριώτη του κι εκείνος πληρώθηκε με 500 ευρώ.

Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, καθώς θεώρησε ότι ακόμη και να μη γνώριζε ότι πρόκειται για απάτη, θα μπορούσαν τα χρήματα να σταλούν μέσω τραπέζης ή κάποια εταιρείας μεταφοράς χρημάτων κι όχι να κάνει ολόκληρο ταξίδι στο εξωτερικό για τον σκοπό αυτό.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Μ. Καλλέργης ανέφερε ότι «επρόκειτο για μια κλασική περίπτωση εξαπάτησης, μια από τις δεκάδες που σημειώθηκαν στο νησί τα τελευταία χρόνια».

Τον βρήκαν από τις κάμερες

Η υπόθεση εξαπάτησης με θύμα την ηλικιωμένη από την περιοχή των Μαλίων είχε γίνει πριν από περίπου δύο χρόνια. Η 80χρονη εξαπατήθηκε όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από άτομο που της συστήθηκε ως αστυνομικός και της είπε ότι η κόρη της ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα και για να μην φυλακιστεί θα πρέπει να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 8 χιλιάδων ευρώ.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα της υπόθεσης, είναι εντυπωσιακός ό τρόπος με τον οποίο ο καλών κατάφερε να πείσει την ηλικιωμένη να καταβάλει τα χρήματα. Επίσης, προκύπτει από τις καταθέσεις ότι ο δράστης μιλούσε για περίπου μία ώρα στο τηλέφωνο μαζί της, ώστε να την ελέγχει για να μην έρθει σε επαφή με άλλα άτομα, την κόρη ή τον άνδρα της, ενώ της είπε ότι ο σύζυγός της θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο  τραυματίας για να υπογράψει κάποια έγγραφα.

Η εξαπάτηση αποκαλύφθηκε δυστυχώς μετά που η 80χρονη παρέδωσε τα χρήματα στον συνεργό του ατόμου που της τηλεφώνησε, τον 53χρονο αλλοδαπό κάτοικο Σταλίδας, ο οποίος καταδικάστηκε.

Έχει αξία  αναφερθεί επίσης ότι οι αστυνομικοί από τη Χερσόνησο κινήθηκαν γρήγορα και, βρίσκοντας τις κάμερες από τα σημεία από όπου είχε περάσει ο 53χρονος, μπόρεσαν να τον εντοπίσουν.

Ο ίδιος όταν συνελήφθη παραδέχτηκε ότι πράγματι πήρε τα χρήματα από την ηλικιωμένη και πως ταξίδεψε την ίδια ημέρα για τον Πειραιά κι από εκεί με λεωφορείο για την πατρίδα του και συγκεκριμένα τη Σόφια. Στη βουλγαρική πρωτεύουσα συναντήθηκε με τον συμπατριώτη του, τον οποίο είπε ότι δε … γνώριζε! Του παρέδωσε 7.500 ευρώ και ξεκίνησε την ίδια ημέρα το ταξίδι της επιστροφής στην Κρήτη.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του Α.Τ. Χερσονήσου, η συνεργασία του «εγκεφάλου» με τον «εισπράκτορα» είχε και συνέχεια. Ακόμα και όταν κρατούνταν, ο πρώτος τηλεφωνούσε συνεχώς στο κινητό του δεύτερου αλλοδαπού, προκειμένου να κανονίσουν νέες «δουλειές». Σε μια από τις τηλεφωνικές κλήσεις που απάντησε, ο «εγκέφαλος» είχε καταφέρει να εξαπατήσει ένα ακόμη άτομο, στο Ηράκλειο αυτή τη φορά, και ζητούσε από τον συλληφθέντα συμπατριώτη του να πάει να εισπράξει τα χρήματα.