Εμβολιασμός: Γιατί οι 30άρηδες κρατούν το «κλειδί» της «Ελευθερίας»

Η ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα για εμβολιασμό θα αποτελέσει το πιο καθοριστικό βήμα για τον έλεγχο της πανδημίας με την «ανοσία του πληθυσμού»


Η σειρά τους ήρθε νωρίτερα απ’ όσο περίμεναν: οι τριαντάρηδες, για τους οποίους οι εμβολιασμοί ξεκινούν τη Μεγάλη Τετάρτη, κρατούν στα χέρια τους το «κλειδί» της επιχείρησης «Ελευθερία» και η ανταπόκρισή τους στο εμβόλιο θα αποτελέσει το πιο καθοριστικό βήμα για τον έλεγχο της πανδημίας. Οι ηλικίες 30-39 αποτελούν επί της ουσίας τη νεαρότερη ηλικιακά παραγωγική ομάδα, της οποίας η ζωή άλλαξε δραστικά έπειτα από τον κορωνοϊό – όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis για την Dianeosis, οι ηλικίες 25-39 σε ποσοστό 84% συναντούν τους φίλους τους λιγότερο από πριν, ενώ περίπου 60% είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν βλέπουν πια συχνά την οικογένειά τους. Η δική τους γρήγορη επαναφορά επομένως και θα διευκολύνει τη διαδικασία της ανοσίας και παράλληλα δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο το απόθεμα εμβολίων της AstraZeneca που δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Παρότι οι νέοι αυτών των ηλικιών εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα να προσβληθούν οι ίδιοι από τον ιό (56,6%) αποτελούν μια από τις πιο αισιόδοξες ηλικιακές ομάδες: σε ποσοστό 74% εκτιμούν πως η άφιξη των εμβολίων στη χώρα αποτελεί θετική εξέλιξη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ σε ποσοστό 55,6% πως τα χειρότερα της πανδημίας έχουν περάσει. Παρότι το ποσοστό που δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο είναι χαμηλότερο από αυτό στις μεγαλύτερες ηλικίες, παραμένει μεγάλο, αγγίζοντας το 60%. Οταν δε ο εμβολιασμός τους ξεκινήσει, οι ιθύνοντες είναι βέβαιοι πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί.

Τι έγινε σε Ισραήλ και Βρετανία

Οι ηλικίες 30-39 είναι αυτές που ανέβασαν τα επίπεδα ανοσίας τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Βρετανία. Θεωρούνται εκείνοι που ευκολότερα θα πάνε για ψώνια (ενίοτε ψωνίζοντας για όλη την οικογένεια, ώστε οι ανεμβολίαστοι να μην εκτεθούν σε κίνδυνο) και εκείνοι που ζητούσαν το προηγούμενο διάστημα το ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης. Οσο περισσότερο προστατευμένες είναι αυτές οι ηλικίες, που κινούνται στην κοινότητα, επομένως, τόσο περισσότερο θα μειώνεται η διασπορά του ιού. «Το γρήγορο εμβόλιο είναι το καλύτερο εμβόλιο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοψίζοντας και το πιο δυνατό επιχείρημα της κυβέρνησης: την υπόσχεση πως η κανονικότητα θα έρθει ταχύτερα, αν οι τριαντάρηδες προσέλθουν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα. Ποντάροντας, μάλιστα, πως το παράδειγμα που θα δώσουν δεν θα περιέχει τον δισταγμό που είδαμε έως τώρα και θα το ακολουθήσουν και οι πολίτες ηλικίας 40-49, για τους οποίους η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει λίγες μέρες αργότερα.

Σε αυτή τη φάση, οι ηλικίες 30-39 θα λάβουν τα αδιάθετα εμβόλια AstraZeneca. Η κυρίαρχη πεποίθηση είναι πως οι νεότεροι δεν θα φοβηθούν από την πολύ σπάνια παρενέργεια των θρομβώσεων, όπως οι μεγαλύτερες ηλικίες στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Οδηγός για τους εμβολιασμούς των νεότερων ηλικιών είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου στη Βρετανία (YouGov για τους «Times»), μετά και τις διαστάσεις που έλαβε η συζήτηση για τις παρενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι πολίτες ηλικίας 25 έως 39 δηλώνουν πως έχουν εμπιστοσύνη στην ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου σε ποσοστό 68%. Η ελληνική κυβέρνηση, που θα ήθελε να πετύχει παρόμοιους αριθμούς, εκτιμά πως το κλίμα είναι θετικό και πως η επιθυμία να τελειώσει η πανδημία είναι τέτοια που θα δώσει επιπλέον ώθηση.