Ενδιαφέρον πρότζεκτ η Κρήτη για τον τουρισμό υγείας

Η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στον νέο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για τον τουρισμό, ενώ η Κρήτη αποτελεί για πολλούς λόγους έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο προορισμό για ταξιδιώτες υγείας.

Η Περιφέρεια Κρήτης εξηγεί στην ιστοσελίδα της ποιοι είναι οι λόγοι αυτοί ενώ αναφέρεται και στις ιατρικές υποδομές και υπηρεσίες που υπάρχουν στο νησί.

Όπως επισημαίνεται, “το κλίμα, η φύση, η θάλασσα, το περπάτημα, η περιπέτεια, ο αθλητισμός, ο ασκητισμός, η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, η ανακάλυψη, η ευεξία, η κρουαζιέρα, η διατροφή, η συμμετοχή, η αλλαγή περιβάλλοντος συντελούν στην ψυχική υγεία. Η Κρήτη αποτελεί ιδανικό προορισμό που συνδυάζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ασθενείς που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να κάνουν διακοπές σε άλλη πόλη, άλλη χώρα από αυτή που τους στηρίζει ιατρικά, μπορούν πλέον στην Κρήτη να απολαύσουν τα αγαθά που όλοι οι άλλοι απολαμβάνουν απλόχερα, ενώ παράλληλα να κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται σε ολόκληρη την Κρήτη.

Επίσης, το κλίμα στην Κρήτη χαρακτηρίζεται από μεγάλη ηλιοφάνεια με αναζωογονητικές ιδιότητες, συμβάλλοντας κατά πολύ ώστε τα ελληνικά κέντρα θαλασσοθεραπείας και spa που διαθέτουν τα ξενοδοχεία πολυτελείας να είναι εφάμιλλα των καλύτερων ανά τον κόσμο και να καθιστούν το νησί έναν μοναδικό προορισμό για spa hotels, wellness spa hotels, θεραπευτικό και τουρισμό υγείας γενικότερα.

Ιατρικές υποδομές

Προηγμένα ερευνητικά και θεραπευτικά κέντρα σύγχρονης ιατρικής που βρίσκονται σε όλη την Κρήτη παρέχουν καθημερινά ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας με σκοπό την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διατήρηση της υγείας.

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο λειτουργούν νοσοκομεία και κλινικές που καλύπτουν τις ανάγκες όλης της νότιας νησιωτικής Ελλάδας. Αντίστοιχα σε κάθε κωμόπολη του νησιού υπάρχουν κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης.

Η ύπαρξη κατάλληλων ιατρικών υποδομών, η διαθεσιμότητα εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι υποδομές φιλοξενίας για τους ασθενείς και τα συνοδά μέλη (ξενοδοχεία με παροχές υψηλής ποιότητας) καθώς και το πολύ ανταγωνιστικό κόστος των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, σε σχέση με άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, κάνουν την Κρήτη έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο προορισμό για ταξιδιώτες υγείας.

Στα Χανιά και στο Ηράκλειο λειτουργούν προηγμένα κέντρα τεχνητής γονιμοποίησης που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Το παρόν νομικό πλαίσιο της Ελλάδας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ευνοϊκότερο για ζευγάρια και μόνες μητέρες σε σχέση με εκείνο άλλων χωρών.

Επίσης λειτουργούν υπερσύγχρονα κέντρα φυσικής & ψυχικής αποκατάστασης και Κέντρα Ψυχικής Υγείας, στα οποία ασθενείς από όλο τον κόσμο μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Στις μεγάλες πόλεις λειτουργούν δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, ενώ υπάρχουν και ιδιωτικές κλινικές που δίνουν τη δυνατότητα σε Έλληνες και αλλοδαπούς νεφροπαθείς να κάνουν διακοπές μακριά από το σπίτι τους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Καταπράσινοι κήποι με πισίνες και άρτια εξοπλισμένοι χώροι αιμοκάθαρσης που θυμίζουν περισσότερο πολυτελή ξενοδοχεία, παρά κλινικές, εξασφαλίζουν ένα ευχάριστο και πολιτισμένο περιβάλλον για τους ασθενείς, που μπορούν να χαρούν τις διακοπές τους στην Κρήτη.

Επίσης, ο Όμιλος Νεφρολογικών Κέντρων Mesogeios ιδρύθηκε με μοναδικό στόχο την απόλυτη κάλυψη των αναγκών του αιμοκαθαιρόμενου ασθενή με προδιαγραφές τέτοιες, που να ικανοποιούν όλες του τις προσδοκίες. Κατόπιν προσεκτικής μελέτης των ιδιαιτεροτήτων ενός τέτοιου εγχειρήματος, το Mesogeios ξεκίνησε τη διάρθρωση ενός δικτύου Μονάδων Αιμοκάθαρσης υψηλής ποιότητας ανά την Ελλάδα, με αφετηρία το Ηράκλειο Κρήτης.

Στον Άγιο Νικόλαο λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λασιθίου αλλά και ένα σύγχρονο Κέντρο ψυχικής υγείας, υπηρεσία που λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής.

Επιπλέον, η Κρήτη έχει τεράστια παράδοση στις επεμβατικές μεθόδους διόρθωσης οφθαλμολογικών παθήσεων. Δεκάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη έρχονται στο Ηράκλειο για να εξαλείψουν παθήσεις όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία και άλλες. Τα οφθαλμολογικά κέντρα της Κρήτης σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές του νησιού και της Ελλάδας, δίνουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα στην Κρήτη να δουν τη ζωή… με άλλο μάτι.