Ενημέρωση Γιάννη Πλακιωτάκη για τα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας στην Κρητη

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Πλακιωτάκης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους Προέδρους των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, Χανιών, Λασιθίου και Ρεθύμνου την Πέμπτη 30/4/2020.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός ενημερώθηκε για την οικονομία και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εν μέσω πανδημίας, τα προβλήματα και τα αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας.

Οι Πρόεδροι των ΟΕΒΕ, μεταξύ άλλων, ζήτησαν την άμεση στήριξη της επιχειρηματικότητας με μέτρα όπως:

1) Τη συμμετοχή και πρόσβαση χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων στις τράπεζες με εγγύηση του κράτους στο 100%, οι μικρές επιχειρήσεις στο σύνολο τους είναι οικογενειακές και αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της επιχειρηματικότητας στις περιφέρειες της χώρας


2) Την άμεση ενίσχυση από το κράτος για τις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται ολοκληρωτικά και δεν πρόκειται να ανοίξουν η να λειτουργήσουν με απαγόρευση του κράτους όπως οι κλάδοι στο χώρο του θεάματος οι εποχιακές και καλοκαιρινές επιχειρήσεις.


3) Την παρέμβαση στα λιμενικά ταμεία για την μείωση των ενοικίων η και απαλλαγή για τους κοινοχρήστους χώρους που καταλαμβάνουν τα καταστήματα της εστίασης και τα δημοτικά τέλη για το 2020 όπως και αυτών θα μειωθούν δραματικά τα έσοδα τους λόγω των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση


4) Την παράταση του μέτρου της έκπτωσης του 25% για τις επιχειρήσεις που πληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους στα ταμεία, για όσο διαρκεί η κρίση. Επιπλέον να συμπεριληφθούν στην έκπτωση και όλοι οι εταίροι των εταιριών.


5) Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος για το 2020
6) Την αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών και όλων των υποχρεώσεων προς τα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 31/12


7) Σε επίπεδο κρουαζιέρας να συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου την προσέγγιση περισσοτέρων εταιριών κρουαζιέρας και να αναζητηθούν εναλλακτικά λιμάνια προορισμού πχ Σητεία – Ρέθυμνο. Αυτό θα βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας και θα δώσει άμεση ρευστότητα στην αγορά και ιδιαίτερα στις μικρές νησιωτικές περιοχές της χώρας.

8) Την άμεση εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου και για την Κρήτη


9) Την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των κυλικείων σχολικών κτιρίων


10) Τον διαχωρισμό των μικρών εποχιακών επιχειρήσεων που έχουν τους ίδιους ΚΑΔ με τα σουπερμάρκετ – την άμεση και πλήρη ενίσχυση τους.


11) Να επεκταθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους εταίρους των μικρών εταιρειών όπως Ο.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., κλπ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Πλακιωτάκης για όλα τα παραπάνω απάντησε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και όλες οι χώρες στον κόσμο βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση που δεν είναι ακόμη σίγουρο πως θα εξελιχτεί.
Παρ όλα αυτά η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα.
Εφάρμοσε όλα τα απαραίτητα μέτρα που θεώρησε σωστά για να προστατέψει την υγεία των πολιτών και ο κόσμος ανταποκρίθηκε με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κατάφερε μέσα από αυτή την κρίση να υπάρξει άρση των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στη χώρας μας, για τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα και την δημοσιονομική προσαρμογή, και να έχει πλέον πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία που έως σήμερα ήταν αποκλεισμένη.
Πήρε γρήγορα αποφάσεις για την άμεση οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, με το επίδομα των 800 ευρώ, όπου καθημερινά επεξεργάζεται και εντάσσει περισσότερους κλάδους. Προχώρησε στην χρηματοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής που ανακουφίζει προσωρινά τις επιχειρήσεις καθώς και στην επιδότηση των τόκων δανείων για Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου στο 80%.
Αναφορικά με το μεταφορικό ισοδύναμο είναι στις προθέσεις του υπουργείου, η άμεση εφαρμογή του.
Έχει αποφασίσει την απαλλαγή του ενοικίου των κοινοχρήστων χώρων των λιμενικών ταμείων
Τέλος ο Υπουργός κος Πλακιωτάκης ζήτησε την άμεση και συνεχή επαφή με όλους τους φορείς προκειμένου να έχει στη διάθεσή του και να μεταφέρει στα αρμόδια Υπουργεία τα προβλήματα που προκύπτουν, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Ο.Ε.Β.Ε.Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ο.Ε.Β.Ε.Ν.ΧΑΝΙΩΝ
ΛΕΚΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο.Ε.Β.Ε.Ν.ΡΕΘΥΜΝΟΥ Ο.Ε.Β.Ε.Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΞΥΔΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΡΙΘΑΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ