Ενισχύεται στρατιωτικά η Κρήτη με την δημιουργία του ΑΜ/ΤΠ 545 στο Ηράκλειο

Με αφορμή την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων , κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις ανά την χώρα και την δημιουργία αερομεταφερόμενης μονάδας στο Ηράκλειο, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη ο στρατηγός εν αποστρατεία Γιώργος Ζαμπετάκης.

Ο Στρατηγός Γιώργος Ζαμπετάκης

Η είδηση της ενεργοποίησης στο Ηράκλειο και του δεύτερου Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού της 5ης Αερομεταφερομένης Ταξιαρχίας (5η Α/Μ ΤΑΞ) που εδρεύει στα Χανιά, επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της εξασφάλισης των απαιτούμενων εναέριων μέσων για την εκτέλεση των επιχειρησιακών αποστολών που θα κληθεί να εκτελέσει η Μονάδα. Το αερομεταφερόμενο τάγμα στο Ρέθυμνο το 547 θα ενισχυθεί με την δημιουργία του 545 στο Ηράκλειο. “Ήταν μια ιδέα δική μου, την είχα υποβάλλει στο ΓΕΣ κατά το παρελθόν και  χαίρομαι παρά την καθυστέρηση που αρχίζει να υλοποιείται”, δήλωσε ο κ. Ζαμπετάκης

Η ενεργοποίηση του 545 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού στο Ηράκλειο είναι μια ιδιαίτερη θετική εξέλιξη, καθώς θα ενισχύσει τις δυνάμεις ταχείας αναπτύξεως που εδρεύουν στην Κρήτη και οι οποίες περιλαμβάνουν σήμερα το 547 Αερομεταφερόμενο Τάγμα με έδρα το Ρέθυμνο και την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών με έδρα το Μάλεμε Χανίων. Η 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, θα έχει την δυνατότητα να εκτελέσει επιχειρήσεις ως ένας πλήρης Σχηματισμός με δύο ενεργά Τάγματα γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα την ετοιμότητα και τις δυνατότητες.

Κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το κ. Ζαμπετάκη, “είναι μια γιορτή που ενισχύει την πολυκλαδικότητα και συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων, με ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ο κόσμος πρέπει να τιμά και να αγαπά τους υπερασπιστές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας.”