Ενόχλησε την Άγκυρα η απόφαση της ΕΕ – Σκληρή ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Πηγή: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Επίθεση κατά της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Κύπρου εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την καταδίκη της συμφωνίας με τη Λιβύη από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Με την απόφαση που έλαβε το συμβούλιο της  ΕΕ υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης, αποδεικνύεται για μια ακόμη μια φορά πως συνεχίζει να εκφράζει τις μαξιμαλιστικές εθνικές θέσεις του “διδύμου Ελληνοκυπρίων – Ελλήνων”, που είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της κυριαρχίας».

Η Άγκυρα υποστηρίζει μάλιστα πως «η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας» και για αυτό «δεν μπορεί να εκφράσει θέση σχετικά με τη νομιμότητα ενός μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και την Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης».

Στη συνέχεια, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται και στο ζήτημα της Κύπρου και ισχυρίζεται πως «η ΕΕ εθελοτυφλεί στην υπογραφή συμφωνιών των ετών 2003, 2007 και 2010 από την “Ελληνοκυπριακή διοίκηση”, η οποία δεν έχει αρμοδιότητα κανονικού κράτους που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί».

Μάλιστα, το ΥΠΕΞ λέει πως «η Ελλάδα σφετερίστηκε τα δικαιώματα της Λιβύης επί της υφαλοκρηπίδας» και πως αυτό «αποτελεί δείγμα της πολιτικής διπλών κριτηρίων που ακολουθεί η ΕΕ».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Η στάση αυτή όμως δεν θα μας αποτρέψει από το να προασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκύπριων».

Καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης στη Σύνοδο Κορυφής

Σημειώνεται πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, που θεωρούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας – Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Το κείμενο συμπερασμάτων της Ε.Ε. εκφράζει, επίσης, ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.

Aναλυτικά το κείμενο της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα, παραβιάζει την κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων

Μητσοτάκης: Πλήρη στήριξη της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

«Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη από όλους τους ηγέτες της Ε.Ε, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με τους «πάντες», και έστειλε μήνυμα «σιγουριάς και αυτοπεποίθησης» προς τους πολίτες της χώρας.

«Από τις Βρυξέλλες ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες. Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, σχέδιο. Όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά έχουμε και ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις νέες προκλητικές δηλώσεις από πλευράς Άγκυρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Τουρκία είναι «πλήρως απομονωμένη», πράγμα που της δημιουργεί νευρικότητα. Ερωτώμενος για το εάν η γειτονική χώρα θα προχωρήσει σε κάποια γεώτρηση είπε:

«Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κάποια κλιμάκωση. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας».

Σημείωσε ότι δεν σκέφτεται να ξανασυναντηθεί άμεσα με τον Τούρκο πρόεδρο, ωστόσο, είπε πως «ο δίαυλος με την Τουρκία είναι και πρέπει να ανοιχτός».

«Με το βαθμό κλιμάκωσης που υπάρχει από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι θα ήταν παραγωγικό (σ.σ. να συναντηθούν)», συμπλήρωσε.