ΕΟΦ: Αυτό είναι το πασίγνωστο συμπλήρωμα διατροφής που αποσύρεται

ΕΟΦ ανάκληση: Δείτε για ποιο λόγο ανακαλείται το σκεύασμα. Τι αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.


Την ανάκληση της παρτίδας 379252 του συμπληρώματος διατροφής SOLGAR RESVERATROL 60 Vegetable caps με ημερομηνία λήξης 3/22, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Όπως αναφέρεται, βρέθηκε να περιέχει αυξημένα επίπεδα πολυλυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, χημικών ενώσεων που προκύπτουν φυσικά στα τρόφιμα συνήθως κατά την ξήρανση αυτών ή διεργασίες όπως το κάπνισμα ή η θερμική επεξεργασία.

Το προϊόν διακινείται στην ελληνική αγορά από την εταιρεία ISO-PLUS ΑΕ. Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της εταιρείας, η οποία οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά. Να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι σκευάσματα σε μορφή ταμπλέτας, κάψουλας, σκόνης ή υγρού, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά και άλλα πρόσθετα έκδοχα. Είναι προϊόντα τα οποία λαμβάνονται παράλληλα με το σύνηθες καθημερινό γεύμα.

 

 

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής γίνεται για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά ο κύριος λόγος είναι η συντήρηση της καλής υγείας. Αρκετοί άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα διατροφής για τη διασφάλιση της υγείας τους, εξασφαλίζοντας ότι καταναλώνουν μια επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων που υποστηρίζουν τα πιθανά οφέλη από τη λήψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, έχει οδηγήσει πολλά άτομα στο να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής για την αποτροπή ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα.

Αρκετές μελέτες έχουν ήδη διεξαχθεί ώστε να αποδειχτούν τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής. Τα στοιχεία που προέκυψαν αποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να λειτουργήσουν ως προστασία εναντία στις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στο σώμα και βλάπτουν τα κύτταρα του οργανισμού. Τα συμπληρώματα που δεν ξεπερνούν τα ανώτερα επίπεδα ασφαλείας τα οποία έχουν ορισθεί από την εποπτεύουσα ευρωπαϊκή αρχή, δεν είναι επικίνδυνα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει σε συμπληρώματα σιδήρου που δίνονται με ιατρική συνταγή σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν. Εάν μεγάλες ποσότητες αυτών των προϊόντων ληφθούν από μικρά παιδιά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι παραγωγοί μη-φαρμακευτικών προϊόντων διαβεβαιώνουν ότι η περιεκτικότητα σιδήρου στα συμπληρώματά τους είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να αποτρέπονται τέτοιου είδους περιστατικά. Επίσης, πολύ συχνά χρησιμοποιούνται συσκευασίες ασφαλής για τα παιδιά, στις οποίες υπάρχουν προειδοποιήσεις που αφορούν την υπερβολική κατανάλωση.