Επίσημη επανεκκίνηση για τον τουρισμό στην Κρήτη

Τα μηνύματα, οι προβλέψεις και το στοίχημα


Ξεκινάει από σήμερα και επίσημα ο μαζικός τουρισμός στην Κρήτη, με την επανεκκίνηση αυτή να είναι δυναμική, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Εκτός από τις πτήσεις τσάρτερ που έχουν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, με τους πρώτους εμβολιασμένους επισκέπτες από το Ισραήλ, για σήμερα Παρασκευή, έχουν προγραμματιστεί 14 πτήσεις στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, το Σάββατο 15 και 20 πτήσεις την Κυριακή, με τους επισκέπτες του νησιού που κάνουν επίσημα ποδαρικό από χθες και για τις επόμενες ημέρες στο Ηράκλειο, να είναι από Γερμανία, Τσεχία, Ελβετία, Πολωνία Γαλλία και το Ισραήλ .

kazantakis

Όπως ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, κατά μέσο όρο οι πτήσεις που θα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, θα είναι περίπου 15 και την επόμενη εβδομάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την Πέμπτη οπότε και έφτασαν αεροπορικώς στο Ηράκλειο, τουρίστες από το Τελ Αβίβ, το Ανόβερο, τη Ζυριχη, κ. α, μέχρι την Κυριακή που «κλείνει» η εβδομάδα, ο αριθμός των πτήσεων που θα φτάσουν στο αεροδρόμιο θα είναι πάνω από 70 και περίπου στους 10.000, θα είναι οι τουρίστες.

aerodromio-kazantkis-metzakis-photo

 

Βλατάκης: Αν δεν γίνουμε «πράσινος» προορισμός δεν θα δούμε τουρίστες

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης μιλώντας στο cretapot, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως αν δεν γίνουμε «πράσινος» προορισμός δεν θα υπάρξουν και τουρίστες.

«Εάν δεν γίνουμε πράσινος προορισμός δεν βλέπω να έρχονται ικανοποιητικές κρατήσεις. Αν δεν γίνει αυτό θα είναι καταστροφή. Όταν βλέπω 125 κρούσματα καταλαβαίνετε ότι ανησυχώ. Βλέπω ότι το άνοιγμα της εστίασης και ο τρόπος με τον οποίον τον έχουμε εκλάβει είναι απαράδεκτος. Άνθρωποι έχουν πετάξει τις μάσκες, δεν τηρούν τις αποστάσεις λες και δεν υπάρχει ιός. Ο ιός όμως είναι εδώ, παραμονεύει και μέχρι να εμβολιαστούμε θα πρέπει να προσέχουμε. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό δεν θα έχουμε τουρίστες. Ήλπιζα ότι αυτός ο αριθμός θα είχε μία σταδιακή μείωση ώστε να φτάσουμε στα κρούσματα κάτω των 50 που είναι και το ζητούμενο. Με 125 κρούσματα πάμε πάλι πίσω», τόνισε μιλώντας στο cretapost ο κ. Βλατάκης ενώ παράλληλα εξήγησε πως ο τουρίστας επιλέγει για τις διακοπές του την ασφάλεια του «πράσινου» προορισμού.

«Όσοι επιλέγουν έναν προορισμό για να πάνε διακοπές θέλουν να είναι πράσινος. Γι’ αυτό και για την ώρα οι περισσότεροι διστάζουν να μας επιλέξουν. Πρέπει να γνωρίζετε πως όλες οι χώρες που έρχονται οι πελάτες μας, αν επιστρέφουν από περιοχή που δεν είναι πράσινη έχουν καραντίνα και αυστηρές διαδικασίες. Αυτοί που έρχονται τώρα είναι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί και δεν τους ενδιαφέρει αν κάνουν καραντίνα στην επιστροφή τους. Αυτοί όμως είναι η μειονότητα. Εμείς που έχουμε πάνω από 300.000 κρεβάτια δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό και σεζόν όταν έχουμε το 10% των αφίξεων σε σχέση με το 2019.

Γι’ αυτό και το μήνυμα είναι σαφές. Πρέπει να εμβολιαστούμε και μέχρι τότε να προσέχουμε και να γίνουμε πράσινοι. Μόλις γίνουμε πράσινοι θα ανοίξουν οι ροές των κρατήσεων και θα προγραμματιστούν τα περισσότερα αεροπλάνα και προγράμματα όπως έγινε στην Πορτογαλία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βλατάκης.

Χαλκιαδάκης: «Θα πάμε καλά- Θα «εκτοξευθούν» οι κρατήσεις όταν «πρασινίσουμε»

«72 τσάρτερ είχαμε παλαιότερα σε μία ημέρα, τώρα το έχουμε σε ένα τετραήμερο. Ξεκινάμε πολύ χαλαρά και στο επίπεδο των πτήσεων και τον ξενοδοχείων. Από τα 600 ξενοδοχεία που έχει ο νομός Ηρακλείου θα ξεκινήσουν περίπου τα 60 και βλέπουμε», τόνισε μιλώντας στο cretapost, ο Προέδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

Παράλληλα ο κ. Χαλκιαδάκης εκτίμησε πως η τουριστική σεζόν θα πάει καλύτερα από πέρυσι εφόσον φτιάξει η επιδημιολογική μας εικόνα.

«Η εκτίμησή μου είναι πως θα πάει καλά φέτος ο τουρισμός, καλύτερο από πέρυσι γιατί όταν «πρασινίσουμε» θα εκτοξευθούν οι κρατήσεις. Όσο όμως καθυστερεί αυτό θα έχουμε πρόβλημα», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Χαλκιαδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ήδη πάντως έχουν ανοίξει ξενοδοχεία σε τουριστικές περιοχές, όπως στα Μάλια, στη Χερσόνησο και στην Ελούντα