ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΓΝΗ: Καθυστερήσεις στα χειρουργεία και στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών

Με προβλήματα η διεξαγωγή του τεστ κοροναϊού, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ

“Να μην αποστέλλονται δείγματα για εξετάσεις κοροναϊού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας της Αθήνας αλλά στο Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, γιατί καθυστερούν χειρουργεία και θεραπείες ασθενών αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις” τονίζεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Το Σωματείο αναφέρει:

“Η αποστολή δειγμάτων για προληπτική διαγνωστική εξέταση του κοροναϊού πριν τα τακτικά χειρουργεία, τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), αντί για το Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, για οικονομικούς λόγους (στο «δημόσιο» πανεπιστήμιο το τεστ κοστίζει 4 φορές παραπάνω απ’ ότι στο ΕΚΕΑ), οδηγεί σε περαιτέρω καθυστερήσεις των χειρουργείων και των θεραπειών για μεγάλο αριθμό ογκολογικών ή άλλων χρόνιων ασθενών.

Την προηγούμενη βδομάδα τα αποτελέσματα του τεστ ήταν αμφισβητούμενα, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους ασθενείς να επαναλάβουν την εξέταση σε ιδιωτικό εργαστήριο, προκειμένου να μην αναβληθούν οι προγραμματισμένες επεμβάσεις ή θεραπείες τους.

H αποστολή των τεστ στην Αθήνα είναι ακόμα μια επιπλέον ταλαιπωρία όταν στο νοσοκομείο υπάρχει ιολογικό εργαστήριο που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να τα εκτελέσει”.

Το Σωματείο διεκδικεί:

“Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε διαγνωστικά μοριακά τεστ, ώστε να είναι δυνατή η εκτεταμένη ανίχνευση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων και των επαφών τους.

Ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ιολογικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ, ώστε να στελεχωθεί επαρκώς με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό,  να διαθέτει επάρκεια υλικών και να γίνει κατάλληλο για τη διενέργεια αυτών των τεστ.

  • Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος για κοροναϊό όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να προφυλαχθούν οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι ασθενείς από τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς / προσυμπτωματικούς φορείς.
  • Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2.
  • Η διενέργεια του τεστ να γίνεται απολύτως ΔΩΡΕΑΝ για όλους βάσει επιστημονικών ενδείξεων. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων”.