Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες, τους ζητούν μέρος των 800 ευρώ

Σύμφωνα με την καταγγελία οι εργοδότες ζητούν το ποσό των 100 ευρώ ανά “κεφάλι”

Εργοδότες ζητούν από τους εργαζομένους τους μέρος του επιδόματος των 800 ευρώ. Σε αυτή την καταγγελία προχώρησε ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος ο οποίος υποστήριξε ότι ήδη έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εργοδοτών στην Πάτρα που «εκβιαστικά ζητούν από εργαζόμενους 100 ευρώ το “κεφάλι”, για να υποβάλλουν τα στοιχεία τους στην ΕΡΓΑΝΗ».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ έχουν γίνει πολλές καταγγελίες τόσο στη ΓΣΕΕ, όσο και άλλα σωματεία, εργατικά κέντρα και συνδικάτα. Επιχειρήσεις ειδοποιούν τηλεφωνικά ή με SMS τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να δώσουν μέρος από τα 800 ευρώ που δικαιούνται, επειδή απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Μάλιστα η ΕΡΤ έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε επτά επιχειρήσεις στην Πάτρα. Πρόκειται για πέντε καταστήματα στον χώρο της εστίασης και 2 στον χώρο του εμπορίου, που ζήτησαν από τους εργαζόμενους μερίδιο από την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Από την πλευρά του ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλώντας στην ΕΡΤ για το παράνομο «χαράτσι» εργοδοτών στο επίδομα των 800 ευρώ, είπε ότι είναι μια απαράδεκτη πρακτική «που συνιστά ποινικό αδίκημα. Θα πρέπει ο εργαζόμενος να συνεννοηθεί με την αστυνομία και να γίνει επ’ αυτοφώρω σύλληψη».