Εστίες φωτιάς εν μέσω θυελλωδών ανέμων στην Κρήτη – Η «μάχη» των πυροσβεστών

(Φωτογραφία Αρχείου)

Η φωτιά πρόλαβε να κάψει, περίπου, 50 στρέμματα δάσους με πεύκα κοντά στο Λουτράκι


Ενώ όλος ο κόσμος μένει σπίτι του για να μην εξαπλωθεί περισσότερο ο κορωνοϊός, κάποιοι ασυνείδητοι, επέλεξαν την Τρίτη, τη μέρα που οι θυελλώδεις βορριάδες στη Νοτιοανατολική Κρήτη ξεπερνούσαν ακόμα και τα 10 μποφόρ κατά διαστήματα, για να κάψουν τα λιόκλαδα και τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους, με αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρη την γειτονική τους αγροτική και δασική περιοχή.

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά που σύμφωνα με τις ενδείξεις ξεκίνησε από κάψιμο λιόκλαδων, είχαμε στα Δυτικά της Ρίζας Ιεράπετρας.

Η πυρκαγιά ελέγχθηκε από τους πυροσβέστες που έσπευσαν με 7 οχήματα από τη Βιάννο, την Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Τρίτης στα όρια των Δήμων Ιεράπετρας και Βιάννου, πεντακόσια μέτρα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού Λουτράκι Βιάννου.

Το σημείο στο οποίο είχε ξεσπάσει η φωτιά ήταν πολύ κοντά στον οικισμό Λουτράκι, ενώ οι άνεμοι που έπνεαν, αρχικά, ήταν πάνω από 8 Μποφόρ και θα κινδύνευε σοβαρά ο οικισμός αν δεν εξασθενούσαν για δυο ώρες περίπου οι άνεμοι , δίνοντας την ευκαιρία στους πυροσβέστες να περιορίσουν τις φλόγες και τελικά να θέσουν μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Πάντως, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, η φωτιά πρόλαβε να κάψει, περίπου, 50 στρέμματα δάσους με πεύκα, καθώς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελαιόδεντρα.

«Σημειώνεται πως οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, εξαιτίας τ ων μέτρων κατά του κορωνοϊού, και για το λόγο αυτό, οι πολίτες οφείλουν να είναι προσεκτικοί αυτή την περίοδο» μας είπε ο διοικητής της Π.Υ Ιεράπετρας αντιπύραρχος Δημήτρης Καλλιοτζής.

Παρότι οι άνεμοι στην Ιεράπετρα έπνεαν το πρωί της Τρίτης, πάνω από 10 Μποφόρ, κάποιοι δε δίστασαν να κάψουν λιόκλαδα γι’ αυτό και παρενέβη τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και η δημοτική αστυνομία.

Μετά από καταγγελίες αγροτών, συνελήφθη από άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής ένας 65χρονος αλλοδαπός εργάτης γης, ο οποίος είχε ανάψει φωτιά και έκαιγε λιόκλαδα ενώ έπνεαν άνεμοι πάνω από 9 Μποφορ, στην περιοχή Καμάρα στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας.

Λίγο αργότερα, γύρω στις 2:30μ.μ. εκδηλώθηκε πυρκαγιά μέσα στο χώρο εναπόθεσης φυτικών υπολειμμάτων πάνω από την αποκατεστημένο πρώην ΧΑΔΑ Ιεράπετρας, υποχρεώνοντας δυο επανδρωμένα Πυροσβεστικά οχήματα να σπεύσουν μετά την επιστροφή τους από τη Βιάννο, να παρέμβουν για να κατασβέσουν τη φωτιά που έκαιγε κλαδέματα και άλλα φυτικά απόβλητα.

Καταγγελίες για κάψιμο κλαδιών παρά τους ισχυρούς ανέμους, είχαμε το πρωί της Τρίτης και από την περιοχή Λαγκάδα Μακρύ Γιαλού.