Εταιρεία με έδρα σε …εικονικό νησί

Φώτο: Shutterstock

Η εργασία εξ αποστάσεως αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες πρακτικές ευέλικτης εργασίας, καθώς σύμφωνα με μελέτες, περίπου τα δυο τρίτα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο εργάζονται μακριά από το γραφείο τους τουλάχιστον μια μέρα την εβδομάδα. Τα οφέλη δείχνουν να είναι πολλά τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις επιχειρήσεις που στόχος τους είναι και η αύξηση των κερδών μέσα από την ελαχιστοποίηση των δαπανών.

Η ύπαρξη των φυσικών γραφείων μιας επιχείρησης δείχνουν να είναι καταδικασμένα να καταρρεύσουν, με τις οθόνες των υπολογιστών (και όχι μόνο) να είναι έτοιμες να πάρουν την θέση τους. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup σε έκθεση της σημειώνει πως «έχει διαπιστώσει ότι το ευέλικτο πρόγραμμα και οι ευκαιρίες εργασίας από το σπίτι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση του εργαζομένου να πάρει ή να εγκαταλείψει μια θέση εργασίας».

Μια εταιρεία μεσιτικών ακινήτων, η eXp Realty κατάφερε να πάει την εργασία εξ αποστάσεως μερικά… άλματα πιο μπροστά δημιουργώντας ένα μοναδικό ψηφιακό περιβάλλον για τους 1.500 εργαζομένους της. Η μεσιτική εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 610 εκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισε πως τα φυσικά γραφεία είναι πλέον «ντεμοντέ» και έχει πλέον τα γραφεία της σε ένα εικονικό νησί! Μόνη εξαίρεση το ένα πραγματικό γραφείο, που απαιτεί ο νόμος, και βρίσκεται στο Bellingham της Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, τα εικονικά της γραφεία διαθέτουν σοβαρά πλεονεκτήματα, όπως η δυνατότητα φιλοξενίας 8.000 μοναδικών επισκεπτών ανά μήνα και μπορεί να πραγματοποιηθεί πρόσληψη υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης που ζουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η απομακρυσμένη εργασία φέρνει μερικά οφέλη στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παραγωγικότητας, της μείωσης του στρες και της μείωσης των γενικών εξόδων. Όμως όπως ανέφερε πέρσι το Harvard Business Review στα μειονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας, οι εργαζόμενοι αισθάνονται απογοητευμένοι και απομακρύνονται από τον υπόλοιπο οργανισμό.

Αυτό που παραμένει ασαφές, τουλάχιστον στη μεγάλη εικόνα, είναι αυτό που θα συνέβαινε εάν κάθε εργαζόμενος μιας επιχείρησης ήταν απομακρυσμένος. Στο eXp Realty, τα αποτελέσματα ήταν μέχρι σήμερα θετικά, τουλάχιστον σύμφωνα με τον CTO Scott Petronis. Μπορεί να μην έχει συναντήσει το ένα τρίτο των συναδέλφων του, αλλά είπε ότι οι συνάδελφοί του είναι «πιο ενθουσιώδεις να συναντήσουν ο ένας τον άλλο στον πραγματικό κόσμο – τόσο ενθουσιώδεις που βγαίνουν από το δρόμο τους για να συναντηθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών, όταν βρίσκονται στην πόλη ή τη χώρα του συναδέλφου τους».

Ο δημοσιογράφος Prachi Bhardwaj πραγματοποίησε περιοδεία στο εικονικό νησί του eXp Realty, το οποίο περιλαμβάνει αίθουσες συσκέψεων και γραφεία που σχεδιάστηκαν με πρότυπο παραδοσιακούς χώρους εργασίας, αλλά και δυνατότητα συνάντησης και αλληλεπίδρασης με συναδέλφους σε παραλία, γήπεδο ποδοσφαίρου και ταχύπλοα. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους υπαλλήλους να αλληλεπιδρούν με ποικίλους τρόπους λειτουργίας, όπως περιγράφεται από τον Bhardwaj: «Ένα άλλο μικρό πράγμα που νομίζω ότι έκανε μεγάλη διαφορά ήταν ότι, ενώ βρισκόμασταν σε ένα εικονικό δωμάτιο, βρισκόμασταν επίσης στο δικό μας ιδιωτικό δωμάτιο, που ορίζεται από αυτόν τον μπλε διάστικτο κύκλο που μας περιβάλλει. Αυτό σημαίνει ότι οι φωνές από άλλες συζητήσεις δεν διέκοπταν τη δική μας και οι φωνές του καθενός μέσα στη συνάντησή μας να ακουστούν εξίσου καθαρά».