ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΣΧΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟ: Έχει τον σχεδιασμό και περιμένει τις οδηγίες

«Η κατάσταση στην Κρήτη είναι πολύ πιο ελεγχόμενη από ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ακόμα δεν έχουμε λάβει κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες, κάτι που περιμένουμε τις επόμενες ημέρες. Όμως είμαστε έτοιμοι, έχουμε σχεδιασμό και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που υπάρξει κύμα εξόδου από τις πόλεις προς την ενδοχώρα». Σε αυτή την αναφορά προχώρησε αστυνομική πηγή για το πώς η Αστυνομία θα δράσει σε αυτή την περίπτωση.

Στον σχεδιασμό που υπάρχει μέχρι στιγμής προβλέπεται η συνεχής παρουσία με μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες του νησιού και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης. «Δεν είναι σκοπός μας να βγούμε με τα μπλοκάκια να μοιράζουμε πρόστιμα, όμως θα το κάνουμε εάν χρειαστεί . Η περίοδος κι από οικονομικής άποψης είναι δύσκολη για όλους. Για το λόγο αυτό ο καθένας μας θα πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα.

Ζητάμε τη συνεργασία όλων των πολιτών για να γιορτάσουμε όλοι μαζί με υγεία το Πάσχα ο καθένας στο σπίτι του και με την οικογένειά του. Μην βάλουμε σε κίνδυνο ηλικιωμένους και ανθρώπους που ζουν σε χωριά, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης, όπως στις μεγάλες πόλεις». Έλεγχοι δεν θα γίνονται όμως μόνο στις οδικές αρτηρίες, αλλά και μέσα στις πόλεις και τα χωριά. Αστυνομικοί ανά δυάδες θα ελέγχουν εάν οι πολίτες συνωστίζονται σε αυλές αλλά και σε πυλωτές πολυκατοικιών.

Τα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από την Κυριακή των Βαΐων. Στην υπόλοιπη χώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ειδικός σχεδιασμός, αφού οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες είναι περισσότερες.

Είναι χαρακτηριστικό, πως η ΕΛ.ΑΣ, ετοιμάζει ειδικά μέτρα καθώς πέρα από τα κλειστά διόδια, δεν αποκλείουν την προσπάθεια κάποιων να φύγουν προς την επαρχία από παλιούς δρόμους της Περιφέρειας. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, η αστυνομία ετοιμάζεται να επιστρατεύσει ακόμη και κιάλια νυχτερινής όρασης σε κρίσιμα σημεία διέλευσης προς τα δυο εθνικά οδικά δίκτυα, άλλα και στις παρακαμπτήριες οδούς.

Εκτός των άλλων, η ΕΛ.ΑΣ. θα επιστρατεύσει και drones που θα παρακολουθούν την κίνηση στους δρόμους, καθώς και δύο ελικόπτερα, με την πυροσβεστική να συνεισφέρει πιθανότατα στην επιχείρηση. Από την στιγμή που δεν επαρκεί εκ των πραγμάτων το προσωπικό και ο στόλος της Αστυνομίας για να ελέγξει την κίνηση σε όλη την Ελλάδα τις ημέρες αυτές, με τα drones θα γίνεται η ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο έδαφος. Ακόμη θα επιστρατευτούν και μπάρες νερού σε συγκεκριμένα σημεία.

Μετά από δύο τηλεδιασκέψεις που έγιναν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ με τους αστυνομικούς διευθυντές όλης της χώρας, αναλύθηκαν οι χάρτες με τα ύποπτα σημεία και τους παράδρομους που μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να φύγουν την Μεγάλη Εβδομάδα και θα οριοθετηθούν συγκεκριμένα σημεία για μπλόκα. Τονίζεται ότι το πρόστιμο σε όσους δεν συμμορφωθούν είναι διπλάσιο και από 150 ευρώ πάει στα 300. Επίσης προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες και επιστροφή του οχήματος στον τόπο αφετηρίας του.

Εν τω μεταξύ και η ΑΑΔΕ προχώρησε σε μπλοκάρισμα της αλλαγής μόνιμης κατοικίας στα στοιχεία των πολιτών, καθώς πολλοί προσπάθησαν να ξεγελάσουν τις Αρχές, αλλάζοντας τα στοιχεία τους και δηλώνοντας ως μόνιμο τόπο κατοικίας, περιοχές τις περιφέρειας, για να μπορέσουν να βγουν από τα αστικά κέντρα εν όψει Πάσχα.