Εφιαλτικές προβλέψεις Τζανάκη: “Περιμένουμε πάνω από 30.000 κρούσματα”

Κόσμος στην Ερμού την περίοδο των εορτών EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Με την Δέλτα και την Όμικρον είναι σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες, υποστήριξε ο Νίκος Τζανάκης. Δήλωσε πως τα νέα μέτρα θα έπρεπε να εφαρμοστούν από την Πέμπτη. Τι είπε για τα σχολεία.


Στο “μαύρο” ρεκόρ της Τρίτης (28/12) των 21.657 νέων κρουσμάτων αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προχώρησε σε καινούργιες προβλέψεις για υψηλούς αριθμούς μολύνσεων.

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα. Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική. Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως από τα 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον με την επικράτηση της Όμικρον όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.

Όσο για τα νέα μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή νωρίτερα από τις 03/01, ο κ .Τζανάκης είπε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστισθούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες. Δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, είπε ο κ. Τζανάκης, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30.000. Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του δείκτη θετικότητας.

«Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα και εφαρμόσουμε σωστά και το ζήτημα που έχει να κάνει με την ατομική μας ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά», είπε.

“Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω κρουσμάτων”

Με τα κρούσματα να αυξάνονται επικίνδυνα πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ο Νίκος Τζανάκης θεωρεί πως τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων.

«Αυτή η λοίμωξη είναι αεογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά. Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων. Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση. Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων» είπε.

«Αν εφαρμοστούν το ζήτημα που έχει να κάνει με την ατομική μας ευθύνη, τ΄τοε νομίζω ότι τα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά.

“Βρισκόμαστε μπροστά σε εθνικό κίνδυνο”

Σύμφωνα με τον Σταύρο Μπαλάσκα, Συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. , εδώ και αρκετές ημέρες 10.000 αστυνομικοί πανελλαδικά έχουν βγει στους δρόμους για να κάνουν ελέγχους, ενώ όπου εντοπίζονται παραβάσεις επιβάλλονται πρόστιμα. Εκείνο που του προκαλεί ανησυχία είναι ότι εάν κλείσει η εστίαση τότε θα φουντώσουν τα κορωνοπάρτι.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως υπάρχει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης: «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν εθνικό κίνδυνο. Πρέπει να σκεφτούμε ώριμα».

Επιπλέον, εξήγησε πως αν κάποιος είναι εμβολιασμένος και ήρθε σε επαφή με κρούσμα δεν μπαίνει σε καραντίνα, αλλά οφείλει να είναι προσεκτικός, ιδιαίτερα στις επαφές του με ευάλωτα άτομα. Εάν όμως εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγει τις επαφές και να μην πάει στη δουλειά του, προκειμένου να μη μεταδώσει τον ιό.

Εάν από την άλλη είναι ανεμβολίαστος και έρθει σε επαφή με κρούσμα θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα.

Ο κ. Τζανάκης είπε πως όλα δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον διαρκεί λίγες ημέρες και αυτό οδήγησε σε μεταβολές στο χρονικό όριο που μπορεί να μείνει σε καραντίνα, μόλις πέντε ημέρες.