Εύρημα σοκ για συντριβή πτήσης της EgyptAir το 2016 ανοιχτά της Κρήτης! Τι έφταιξε

Πώς ένα τσιγάρο έριξε το αεροπλάνο ανοιχτά της Κρήτης


Ένα επιβατικό αεροπλάνο της EgyptAir που συνετρίβη ανοιχτά της Κρήτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, κατέπεσε, όπως αποδεικνύει έρευνα που ολοκληρώθηκε, επειδή ο πιλότος κάπνιζε στο πιλοτήριο, γεγονός που προκάλεσε την ανάφλεξη του οξυγόνου που διέρρεε από μια μάσκα έκτακτης ανάγκης.

Συνολικά 66 επιβάτες και το πλήρωμα πέθαναν όταν το Airbus A320 που ταξίδευε από το Παρίσι Σαρλ ντε Γκολ στη Γαλλία προς το Κάιρο της Αιγύπτου τον Μάιο του 2016 έπεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στη Μεσόγειο Θάλασσα νότια του ελληνικού νησιού της Κρήτης υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Πριν τη συντριβή του, έκανε βίαιους ελιγμούς, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ένας Βρετανός, 12 Γάλλοι τουρίστες, 30 Αιγύπτιοι, δύο Ιρακινοί και ένας Καναδός.

Σύμφωνα με τη New York Post, οι έρευνες που εκπονήθηκαν ήταν τεράστιες, ενώ τελικά το μαύρο κουτί του αεροπλάνου βρέθηκε κοντά στην Ελλάδα.

Για τους Αιγύπτιους πιλότους δεν ήταν σπάνια πρακτική να καπνίζουν στο πιλοτήριο και παρ’ όλο που φαντάζει απίστευτο, δεν υπήρχε καμία απαγόρευση μέχρι το 2016, σύμφωνα με έκθεση 134 σελίδων που συνέταξαν εμπειρογνώμονες της αεροπορίας.

Με βάση την επίσημη έκθεση για το δυστύχημα, το τσιγάρο που είχε ανάψει είτε ο κυβερνήτης ή ο συγκυβερνήτης, σε συνδυασμό με τη διαρροή οξυγόνου από μία μάσκα, έγινε η αιτία για να ανάψει φωτιά στο πιλοτήριο.

Η μάσκα οξυγόνου είχε αλλαχθεί τρεις ημέρες νωρίτερα και είχε τεθεί σε κατάσταση ανάγκης, κάτι που σημαίνει ότι από αυτήν έρρεε οξυγόνο σε σταθερή πίεση. Μάλιστα, μικρόφωνο μέσα στο πιλοτήριο κατέγραψε και τον ήχο που έκανε η διαρροή του οξυγόνου.

Πάντως οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο γεγονός πως εκτός από το ότι κάπνιζε ο πιλότος, η μάσκα που πήρε φωτιά ήταν επίσης ελαττωματική.

Πιλότος με χρόνια προϋπηρεσίας είχε δηλώσει πως ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Mohamed Said Ali Ali Shoukair θα έπρεπε να είχε εντοπίσει το πρόβλημα της μάσκας πριν την απογείωση.