Ζέστες και ΕΦΚ «παγώνουν» το πετρέλαιο θέρμανσης

“ΑΝΑΣΑ” ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ Η ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ


Μπορεί ο καιρός στην Κρήτη να παραμένει καλοκαιρινός, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την επίσημη ημερομηνία έναρξης διανομής του πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, ούτε σήμερα, αλλά ούτε και μέσα στην εβδομάδα τουλάχιστον θα υπάρξει ζήτηση για το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου εκτιμάται ότι θα βρεθεί στο 1 ευρώ και 5 λεπτά ανά λίτρο καυσίμου.

Η συγκεκριμένη τιμή θεωρείται αρκετά ικανοποιητική για τους πρατηριούχους, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι δελεαστική παράλληλα και για τους καταναλωτές όταν θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αγορά πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, οι προθέσεις της κυβέρνησης να χορηγήσουν το επίδομα θέρμανσης πιο άμεσα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και να δώσουν προκαταβολή του επιδόματος μέσα στο 2019 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν αρκετά θετικά.

Ο Λυκούργος Σαμόλης
Ο Λυκούργος Σαμόλης

«Η τιμή σε πρώτη φάση, εφόσον τελικά κυμανθεί στο 1,05 θεωρείται σε πρώτη φάση καλή με δεδομένο ότι θα υπάρξει και το επίδομα θέρμανσης για μια σειρά από νοικοκυριά» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων Λυκούργος Σαμόλης για να προσθέσει:

«Ελπίζουμε πως οι τιμές θα μείνουν εκεί ή θα μειωθούν και θέλουμε να πιστεύουμε πως το αρμόδιο Υπουργείο θα παραμείνει πιστό στις δεσμεύσεις του και θα δώσει τουλάχιστον την προκαταβολή φόρου πριν το νέο έτος».

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να παραμένει σοβαρό το ζήτημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αφού η συγκεκριμένη τιμή του πετρελαίου θα ήταν σαφώς χαμηλότερη, εφόσον δεν υπήρχαν τόσοι φόροι που να επιβαρύνουν τις τιμές των καυσίμων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στον 1 τόνο καυσίμου, μόνο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης υπολογίζεται στα 280 ευρώ, χωρίς σε αυτά να προστίθενται ούτε ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ούτε οι λοιποί φόροι που επιβαρύνουν τη συνολική τιμή του προϊόντος.

Εκτός από τις τιμές, βέβαια, σημαντικά αναμένεται να επηρεάσει τη ζήτηση του πετρελαίου και ο καιρός, καθώς μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες δεν δείχνουν ότι θα υπάρξουν μεγάλες ανάγκες για ποσότητες καυσίμου.

Φόβοι υπάρχουν από την πλευρά των πρατηριούχων για επανάληψη του περυσινού φαινομένου, όπου ενώ ο χειμώνας και οι κακές καιρικές συνθήκες κράτησαν έως και τον Απρίλιο, η ζήτηση του πετρελαίου περιορίστηκε δυστυχώς στην περίοδο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τη φετινή χρονιά η ζήτηση θα ακολουθήσει μια ομαλότητα για να υπάρχει και μια ισορροπία στην αγορά και δεν θα έχουμε τα αντίστοιχα περυσινά φαινόμενα με ζήτηση που δεν ξεπέρασε δυναμικά τους δύο μήνες» επισημαίνει ο κ. Σαμόλης χαρακτηριστικά.