Ζημιά 3,5 δις στην οικονομία της Κρήτης από τον τουρισμό

Η ζημιά στην οικονομία της Κρήτης εξαιτίας της κρίσης στον τουρισμό, από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, θα φτάσει στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.


Αυτό τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, Αντώνης Παπαδεράκης, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στην συνάντηση που οργάνωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση των μέτρων της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδεράκης υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ρευστότητας στην αγορά, κάνοντας λόγο για σοβαρό κίνδυνο κλεισίματος μικρών επιχειρήσεων, εξέλιξη που θα επιφέρει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.
Ο κ. Παπαδεράκης μίλησε για οικονομική ζημιά ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τουρισμό, τονίζοντας ωστόσο τη σημασία να περιορίσουμε τον κίνδυνο επαναφοράς κρουσμάτων.

«Η υλοποίηση των υγειονομικών κανόνων, είναι εκ των ων ουκ άνευ», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του από την κακή ή μη εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων στη λειτουργία του εμπορίου. «Οι πρώτες ενδείξεις- τόνισε- χτυπούν ένα καμπανάκι, ότι θα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί στα μέτρα. Τυχόν επαναφορά κρουσμάτων θα υπονομεύσει και την υγεία του τοπικού πληθυσμού, αλλά και τις όποιες οικονομικές προσδοκίες».

Ο κ. Παπαδεράκης επέστησε την προσοχή των επιχειρηματιών και των πολιτών, ενώ ζήτησε από τους καταναλωτές να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα.

Η ΠΕΔ Κρήτης

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, στάθηκε κατ’ αρχήν στον εργαζόμενο που πρέπει να στηριχθεί, λέγοντας ότι στο νησί απασχολούνται 100.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό. «Υπάρχουν άνθρωποι- είπε- που σταμάτησαν τον Οκτώβριο του 2019 και θα ξαναπιάσουν δουλειά τον Μάιο του 2021».

Επίσης ζήτησε να επιδοτηθεί η εργασία, με στήριξη των επιχειρήσεων, και ακόμη να προβληθεί η Κρήτη ως ένας ιδανικός προορισμός στη λογική ότι, «ένας τουρίστας έρχεται και θα έρχεται για τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την Κρητική διατροφή, και όχι για να είναι εγκατεστημένος μέσα σε ένα ξενοδοχείο, φορώντας βραχιολάκι».

«Προβάλλοντας την Κρήτη- τόνισε ο κ. Κουράκης- θα πρέπει να πούμε ότι είναι θωρακισμένη υγειονομικά, ότι διαθέτει τα καλύτερα νοσοκομεία στην Ευρώπη που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πιο δύσκολο περιστατικό. Αυτό που επίσης πρέπει να προβληθεί, είναι το καταπληκτικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας».

Το Επιμελητήριο

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μανώλης Αλιφιεράκης, που συγκάλεσε τη σύσκεψη, παρατήρησε ότι η αγωνία «του κοινωνικού συνόλου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Επειδή είμαστε από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας, άρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα».

Επισήμανε ότι τα μέτρα «δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ζημιές των επιχειρήσεων και των εργαζομένων», σημειώνοντας πως «οι καλύτερες δυνατές λύσεις θα δοθούν μέσα από τη συνεργασία όλων».

Φορείς του τουρισμού

Την πικρία του, «διότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν είναι αυτά που περιμέναμε», εξέφρασε ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης. Μπορεί όπως σχολίασε να «είναι στη σωστή κατεύθυνση ως προς τη φιλοσοφία της επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας, αλλά και με τη μείωση, επιτέλους των φορολογικών συντελεστών για να είμαστε ανταγωνιστικοί, από την άλλη όμως είναι μία μικρή ασπιρίνη σε αυτό που άξιζε και αξίζει ο τουρισμός σε όλα αυτά που έχει προσφέρει’.

Χαρακτήρισε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ρεαλιστικά και λειτουργικά, λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση και η πιστοποίηση». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι μεγάλες χώρες του εξωτερικού που παραδοσιακά τροφοδοτούν την Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα με μεγάλο αριθμό τουριστών, θα αρχίσουν να ανοίγουν μεθοδικά και περιοδικά, από την 1η Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου.

 

Στα ξενοδοχεία οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, όπως είπε ο πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Δημήτρης Κουμπαράκης, υπογραμμίζοντας: «Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας και να πάρουμε τα προβλεπόμενα μέτρα για να είμαστε κατοχυρωμένοι απέναντι στον νόμο και στην αστική ευθύνη, σε περίπτωση κρούσματος. Ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει σύντομα η σεζόν. Πιστεύω ότι θα ανοίξουν γρήγορα και τα σύνορα, γιατί εάν δεν ανοίξουν δεν θα ωφελεί και τα ξενοδοχεία να ανοίξουν».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κουμπαράκης τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν «μία σκληρή και δύσκολη χρονιά», τόσο «για τους επιχειρηματίες όσο και για τους εργαζόμενους, με απώτερο σκοπό να σώσουμε ο,τι σώζεται».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου, του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, και ο βουλευτής του ΜεΡΑ 25, Γιώργος Λογιάδης.