Ζημιές στα αμπέλια και προβλήματα έφεραν οι νοτιάδες στην Κρήτη

Προβλήματα στις πτήσεις και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και ζημιές στα αμπέλια έχουν προκαλέσει οι πολύ ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι που πνέουν στην Κρήτη από χθες το μεσημέρι και θα παραμείνουν μέχρι και σήμερα το απόγευμα.

Η ένταση των ανέμων ξεπέρασε τα 7 μποφόρ στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ το σκηνικό έγινε ασφυκτικό εξαιτίας της μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης

Προβλήματα είχαμε σε αρκετές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου ενώ περίπου στις 7 σήμερα το πρωί άρχισαν να φεύγουν οι πρώτες πτήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, σε ισχύ βρίσκεται το απαγορευτικό απόπλου των πλοίων από το Ηράκλειο προς τα νησιά των Κυκλάδων.

Το προγραμματισμένο ημερήσιο δρομολόγιο των Μινωικών Γραμμών από το Ηράκλειο προς τον Πειραιά, πραγματοποιηθηκε στις 11 το πρωί της Κυριακής.

Ζημιές στα αμπέλια

Τεράστιες είναι οι ζημιές που έχουν καταγραφεί στις αμπελοκαλλιέργειες σε πολλές περιοχές του ν. Ηρακλείου εξαιτίας των ισχυρών νοτιάδων!

Πιο έντονο είναι το πρόβλημα στη βλαστόδεση σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, Μύρωνα Χιλετζάκη ενώ ο καιρός «χτύπησε» και τα επιτραπέζια σταφύλια με τη ζημιά να είναι αδύνατον, προς το παρόν, να υπολογιστεί…

Έπεσαν δέντρα στα Χανιά

Λόγω των ισχυρών ανέμων έπεσαν δέντρα στον εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου στην περιοχή των Βρυσών με αποτέλεσμα να κλείσουν και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έπεσε και στύλος.

Ευτυχώς τα δέντρα δεν «προσγειώθηκαν» σε διερχόμενο οδηγό. Πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σταθμού Βρυσών έσπευσαν για την κοπή του κορμού που βρίσκεται στο οδόστρωμα και την απομάκρυνσή του.

Πρόβλεψη καιρού

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Σαββάτου 04/05, ο χάρτης που ακολουθεί δίνει με πορτοκαλί σκάση τις περιοχές όπου η προβλεπόμενη ένταση των νοτίων ανέμων αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 μποφόρ από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Πολύ ενισχυμένοι νοτιάδες και μεταφορά σκόνης το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη

Ταυτόχρονα αναμένεται και μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, ο χάρτης που ακολουθεί δίνει την προβλεπόμενη συγκέντρωση σκόνης τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 05/05, ενώ βίντεο μεταφοράς σκόνης δίνεται παρακάτω:

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Μ.Λέκκκα οι περιοχές στις οποίες εστιάζεται η σημαντικότερη ενίσχυση τους με εντάσεις που θα φθάνουν τα 7 Μποφώρ αλλά με μέγιστες ριπές που θα ξεπερνούν και τα 8 Μποφώρ είναι στα δυτικά τμήματα του Ν.Χανίων, στα ανατολικά του Νομού και ιδιαίτερα στο Δ. Αποκορώνου, στα βόρεια και κεντρικά τμήματα του Ν. Ρεθύμνου και Ν. Ηρακλείου καθώς και στα βόρεια τμήματα του Ν. Λασιθίου.

Η περίοδος των μέγιστων εντάσεων προσδιορίζεται από τις απογευματινές και τις νυκτερινές ώρες του Σαββάτου  καθώς  και τις πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής,  ενώ στη συνέχεια αναμένεται η σταδιακή εξασθένηση τους  και από το απόγευμα της ίδιας μέρας θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις  με εντάσεις που θα κυμαίνονται στα 3-4 τοπικά στα δυτικά έως και τα 5 Μποφώρ.

Από τις πραγματικές  παρατηρήσεις των Μετεωρολογικών σταθμών, οι οποίες επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τα προγνωστικά δεδομένα,  οι Νοτιάδες έχουν ήδη κάνει ήδη την εμφάνιση τους στο νησί μας διατηρώντας  εντάσεις στα 3-4 Μποφώρ με μέγιστες τιμές τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ. Επισημαίνεται ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο διάστημα αυτό της ενίσχυσης των ανέμων και περισσότερο στις περιοχές που προαναφέρθηκαν.

Όσον αφορά την καιρική κατάσταση στο νησί μας, εμφανίζονται αυξημένες νεφώσεις χωρίς όμως να σημειώνονται κάποια φαινόμενα πέρα από κάποιες τοπικές παροδικές πολύ ασθενείς βροχές ενώ για αύριο Κυριακή αναμένεται καλύτερη εικόνα του καιρού με περισσότερη ηλιοφάνεια. Η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης επηρεάζει ήδη την Κρήτη και αναμένεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση να σημειωθεί στις ώρες ενίσχυσης των ανέμων χωρίς όμως να γίνει ιδιαίτερα εμφανής. Ακόμη και η συγκεντρώσεις των εισπνεόμενων αιωρούμενων μικροσωματιδίων της σκόνης ελάχιστα υπερβαίνουν τα κατώτερα όρια ασφαλείας. Από το απόγευμα της Κυριακής με την στροφή των ανέμων από Δυτικές διευθύνσεις η μεταφορά σκόνης μετατοπίζεται ανατολικότερα επαναφέροντας καθαρότητα στην ατμόσφαιρα.

Λόγω και της εισβολής της θερμότερης μάζας από τα νότια αναμένεται την Κυριακή να σημειωθούν οι υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας φθάνοντας κοντά στους 28⁰C, ενώ κατά τόπους μπορεί να κορυφωθούν και λίγο υψηλότερα. Πάντως από το απόγευμα της Κυριακής η θερμοκρασία θα αρχίσει πολύ γρήγορα να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα.