Ζητούνται νόμιμοι εργάτες γης στην Ιεράπετρα – Δεν επαρκούν τα νόμιμα εργατικά χέρια

Για το Νομό Λασιθίου πέρυσι είχαν εγκριθεί 750 θέσεις μετακλητών εργατών γης


H καλλιεργητική περίοδος των εκτός εποχής κηπευτικών ξεκίνησε από τις αρχές του Αυγούστου στην Ιεράπετρα και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Οι φυτεύσεις στα θερμοκήπια, προχωρούν κανονικά με μια πρωιμότητα τριών τουλάχιστον εβδομάδων και αυτό υποδηλώνει ότι φέτος, θα πρέπει να βρεθεί νωρίτερα ο απαιτούμενος αριθμός των εργατών γης, που χρειάζονται, για να απασχοληθούν νόμιμα από τους παραγωγούς κηπευτικών.

Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες μετανάστες, εξιδεικευμένοι εργάτες γης, που είχαν άδειες εργασίας και είχαν ειδικευτεί στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, έφυγαν αναζητώντας καλύτερη τύχη στη Γερμανία, στην Ολλανδία στην Ιταλία και αλλού.

Τις θέσεις τους διεκδίκησαν και σε κάποιες περιπτώσεις κατέλαβαν, εργάτες γης από τρίτες χώρες, που στην πλειονότητα τους, δε μπορούσαν να εργαστούν νόμιμα και να πληρωθούν με εργόσημο, προκειμένου να μπορεί και ο παραγωγός να βάζει το εργατικό κόστος στο κόστος παραγωγής και παράλληλα να μην κινδυνεύει να τιμωρηθεί με πρόστιμο εάν ο έλεγχος του ΕΦΚΑ πετύχει τον παράνομα εργαζόμενο σε κάποια καλλιέργεια.

Αυξάνονται οι ανάγκες για εργατικά χέρια

Τις επόμενες εβδομάδες, οι ανάγκες απασχόλησης εξειδικευμένων η ανειδίκευτων εργατών γης, θα αυξηθούν στην Ιεράπετρα, καθώς μπαίνουν στο στάδιο της ανάπτυξης οι 17.000 περίπου στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ενώ σε 60 μέρες, θα ξεκινήσει και το λιομάζωμα στις πιο πρώιμες περιοχές.

Τα νόμιμα εργατικά χέρια που είναι διαθέσιμα στην ευρύτερη Ιεράπετρα, φαίνεται ότι σήμερα δεν επαρκούν. Στα τέλη του Οκτώβρη όμως, θα επιστρέψουν όσοι δούλευαν στον τουριστικό τομέα κατά τη θερινή περίοδο, και θα επανέλθει μέρος από τους  οικονομικούς μετανάστες που είχαν γυρίσει στην πατρίδα τους για διακοπές, η είχαν μετακομίσει προσωρινά σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, για εποχική εργασία.

«Επειδή εμείς στον Αγροτικό Σύλλογο της Ιεράπετρας, είχαμε ζητήσει από πέρυσι να απασχολήσουμε Έλληνες εργάτες γης κατά τη χειμερινή περίοδο, έχουμε ήδη λάβει μηνύματα από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας, από ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να εργαστούν στα θερμοκήπια, στα συσκευαστήρια, η και στο λιομάζωμα μετά τα μέσα του Νοέμβρη.

Εκτιμώ ότι ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα εργατικά χέρια που χρειάζεται, αν η πολιτεία εύρισκε τον τρόπο να νομιμοποιήσει συμπληρωματικά και έναν αριθμό μεταναστών από τρίτες χώρες, που συνεχίζουν να εργάζονται παράνομα γιατί δεν έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ», μας είπε η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Κατερίνα Τσικαλουδάκη.

Για το Νομό Λασιθίου πέρυσι είχαν εγκριθεί 750 θέσεις μετακλητών εργατών γης, τους οποίους μπορούσαν να προσκαλέσουν οι επιχειρηματίες αγρότες, είτε από τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είτε να ζητήσουν να νομιμοποιηθούν, περνώντας μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική πολυδάπανη και ψυχοφθόρα διαδικασία, άτομα, όπως για παράδειγμα υπήκοοι Πακιστάν, που διέμεναν παράνομα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στη χώρα μας.

Αν ένας αγρότες αποφασίσει να ζητήσει να νομιμοποιήσει έναν τέτοιο εργάτη, θα πρέπει να τρέχει 2 έως 3 φορές, από την Ιεράπετρα στον Άγιο Νικόλαο να πληρώνει παράβολα 100 η 200 ευρώ και αν από τον έλεγχο που θα κάνουν οι Αρχές διαπιστωθεί ότι ο υποψήφιος εργάτης γης, έχει ποινικό παρελθόν, τότε απελαύνεται και ο αγρότης χάνει τα έξοδα που έκαμε, τα μεροκάματα του και τον εργάτη του, αναγκασμένος να ξεκινήσει από την αρχή την ίδια διαδικασία με κάποιον άλλον επίσης άγνωστο και παράνομα διαμένοντα στη χώρα μας. Αντί όλη αυτή τη διαδικασία, να την αναλαμβάνει μια δημόσια υπηρεσία, έχουν φορτώσει στην πλάτη του αγρότη και το κόστος και τη γραφειοκρατία της νομιμοποίησης αυτών των ανθρώπων.

«Πέρυσι από την ενημέρωση που είχα από τον σημερινό αντιπεριφερειάρχη και φοροτεχνικό κ. Γιάννη Γουλιδάκη, οι επιχειρηματίες αγρότες της Ιεράπετρας, δεν μπόρεσαν λόγω της γραφειοκρατίας, να απορροφήσουν τον αριθμό των εργατών γης, που είχε εγκριθεί.

Φοβούμαι ότι αυτός ο αριθμός φέτος, θα μειωθεί και οι ανάγκες μας είναι περισσότερες, καθώς κατά τους μήνες Νοέμβρη, Δεκέμβρη Γενάρη και Φλεβάρη, θα χρειαστούν περισσότεροι εργάτες στην συγκομιδή της ελιάς και στην συσκευασία, εμπορία και εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων που παράγει η Ιεράπετρα», προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Μπάμπης Δραγασάκης.

Παρόμοια προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει και ο τουριστικός κλάδος της Ιεράπετρας, στην επόμενη τουριστική σαιζόν, καθώς θα ανοίξουν δυο-τρεις καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες, που θα χρειαστούν για να λειτουργήσουν, περισσότερους από 500 νέους ξενοδοχοϋπαλλήλους.