Ζητούν να δοθεί επίδομα στους φοιτητές που πληρώνουν νοίκι

Και μαζεύουν υπογραφές


Να δοθεί επίδομα στους φοιτητές που πληρώνουν νοίκι απαιτούν οι φοιτητικοί σύλλογοι Βιολογικού , Ψυχολογίας , csd και Εστιών Πολυτεχνείου στα Χανιά.

Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν :

«Σχεδόν 2 μήνες  μετά το κλείσιμο των Πανεπιστημίων και ενώ πολλοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο καταγωγής τους, οι οικογένειες τους αναγκάζονται να καταβάλουν κανονικά τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη των παιδιών τους. Παρά τα αιτήματα φοιτητικών συλλόγων, φοιτητών και γονέων για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αδιαφορεί και τα όσα διαδίδει ως τώρα για ένταξη κάποιων οικογενειών στη μείωση ενοικίου 40% δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν.

Η πλειοψηφία των φοιτητών που έχει διαφορετικό τόπο καταγωγής και σπουδών- και όχι ένας μικρός αριθμός αυτών- αναγκάζεται να πληρώνει νοίκι το οποίο και πριν την πανδημία ήταν δυσβάσταχτο, καθώς όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις χτύπησαν το δικαίωμα στη φοιτητική στέγη. Πώς, λοιπόν οι οικογένειες που ήδη πριν τα μέτρα της πανδημίας αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των φοιτητικών ενοικίων θα πληρώσουν τώρα, την ώρα που οι γονείς είτε βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας είτε έχουν κλείσει τη μικρή επιχείρηση που μπορεί να διατηρούσαν;

Τα 800 ευρώ που επικαλείται η κυβέρνηση ως στήριξη στους εργαζόμενους, όχι μόνο έχουν δοθεί σε πολύ λιγότερους από αυτούς που σήμερα πλήττονται από τα μέτρα, αλλά δε φτάνουν σε καμία περίπτωση για να ανταπεξέλθει μια οικογένεια με εισόδημα στην καλύτερη περίπτωση 1600 ευρώ για δύο μήνες στα έξοδα της και να πληρώσει πιθανά και περισσότερα από ένα ενοίκιο. Την ίδια ώρα, το πενιχρό επίδομα στέγασης που έτσι και αλλιώς δινόταν σε ελάχιστους φοιτητές δεν έχει ακόμα καταβληθεί.

Η κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία ότι παίρνει μέτρα προστασίας, γιατί εκτίθεται από την ίδια την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στους χώρους δουλειάς και θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, καθώς και οι λαϊκές οικογένειες που βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά. Δίνει πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία να εφαρμόσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και προσθέτει νέα βάρη στις οικογένειες των φοιτητών, αυξάνει το κόστος σπουδών. Να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους κυβέρνηση και Υπουργείο. Να δοθεί άμεσα στις οικογένειες φοιτητών στεγαστικό επίδομα 800 ευρώ για κάθε φοιτητική στέγη που να καλύπτει τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όλο το διάστημα που τα Πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά.»

Σχεδόν 800 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί αυτήν την περίοδο από τους φοιτητές που διεκδικούν να δοθεί επίδομα ενοικίου με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, μετά από πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων Ψυχολογίας, CSD, Βιολογικού, του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Εστιών Πολυτεχνείου στα Χανιά. Όλες αυτές οι υπογραφές κατατέθηκαν την Τρίτη 19/5/20 στην Περιφέρεια Κρήτης και θα σταλούν στον Υπουργείο Παιδείας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης , προκειμένου να στηρίξουν και να υλοποιήσουν τα αιτήματα μας .

Δεν κάνουμε πίσω από τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας στο όνομα της πανδημίας! Τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της! Δε θα πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους τα μέτρα μπροστά στην πανδημία! Τώρα να προστατευτούν η υγεία και τα δικαιώματα του λαού! Δε μένουμε σιωπηλοί! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση! Οργανώνουμε την αλληλεγγύη!

Υπογράφουμε εδώ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScptBxjMYVa8UKgZiCWsO_IF0EhMAD5gY80VXCr0ngVUQwsAw/viewform