Ζητούν συγγνώμη αλλά μόνο για τους «τρόπους» τους οι Γερμανοί αστυνομικοί στα ελληνικά αεροδρόμια

Η απάντηση εκπροσώπου της γερμανικής αστυνομίας στο θέμα που προκάλεσε σάλο


Υπεραμύνονται του «δικαιώματός» τους να κάνουν ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια οι Γερμανοί, αν και κρατούν μια επιφύλαξη σε θέματα συμπεριφοράς, στην απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας – εγγράφως φυσικά – στον αναγνώστη της εφημερίδας “Νέας Κρήτης” για τις σοβαρές καταγγελίες που είχε κάνει στην εφημερίδα μας,  σχετικά με τους ελέγχους των γερμανικών Αρχών σε ελληνικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και αυτό του Ηρακλείου.

«Αν οι Γερμανοί αστυνομικοί είπαν αυτά που εσείς καταγγέλλετε τότε ζητάω συγγνώμη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι καταγγελίες αυτές τότε είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις και αποτέλεσαν την αρχή ακόμα περισσότερων αποκαλύψεων, όχι μόνο για τα ελληνικά αεροδρόμια αλλά και για το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης!

Αναλυτικότερα, η γερμανική αστυνομία έστειλε στον αναγνώστη της εφημερίδας μας, που είχε αποκαλύψει την υπόθεση αυτή, απάντηση που, σύμφωνα με νεότερο σχόλιο του ιδίου, «πρόκειται για κανονική κοροϊδία, αφού “βαπτίζει” τον ίδιο ακριβώς έλεγχο με διαφορετικά ονόματα και το θεωρεί αυτό δικαιολογία»…

Αναφέρει, δηλαδή, στην αρχή του κειμένου της η Γερμανική Αστυνομία ότι «oι αναφερόμενες στο κείμενο παραπόνων σας και απέναντι στους αστυνομικούς στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης νομικές εξηγήσεις, σύμφωνα τις οποίες οι αστυνομικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας σε ένα ταξίδι ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Στουτγάρδη παραβιάζουν τη σύμβαση Σένγκεν και άρα είναι μη επιτρεπτοί, είναι εσφαλμένες.

Οι επικρινόμενοι από εσάς αστυνομικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης είναι σύμφωνα με την παρ. 22 Abs. 1a BPolG επιτρεπτοί, καθότι από την επιβεβαιωμένη γνώση της κατάστασης προκύπτει ότι πτήσεις από την Ελλάδα ακόμη χρησιμοποιούνται για μη επιτρεπτές αφίξεις. Εναπόκειται στην υποχρεούμενη κρίση των εκάστοτε αστυνομικών της ομοσπονδιακής αστυνομίας να αποφασίσουν ποια άτομα θα εξεταστούν. Ως εκ τούτου είναι δυνατόν να συμβεί να ελεγχθούν όλοι οι επιβάτες μιας πτήσης.

Οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι σε αεροπορικές συνδέσεις με την Ελλάδα αναστάλθηκαν τον Μάιο του 2018. Οι έλεγχοι των ομοσπονδιακών αστυνομικών στο αεροδρόμιο Στουτγάρδης δεν αποτελούν όπως παρουσιάστηκε προηγουμένως έναν συνοριακό έλεγχο, αλλά ελέγχους σύμφωνα με την παρ. 22 Abs. 1a BPolG και άρα επιτρεπτοί»…

«Δεν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης»

Παρακάτω, ο εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας ζητάει συγνώμη από τον αναγνώστη της “Νέας Κρήτης” που προχώρησε στις καταγγελίες αυτές, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής: «Οι αναφερόμενες από εσάς εκφράσεις των αστυνομικών, ότι οι έλεγχοι γίνονται λόγω μεταναστευτικής κρίσης, γίνανε λόγω του ότι από την επιβεβαιωμένη γνώση της κατάστασης προκύπτει ότι χρησιμοποιούνται για μη επιτρεπτές αφίξεις. Λάθος και ανάρμοστη θα ήταν η έκφραση ότι οι έλεγχοι γίνονται λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στους ελληνικούς συνοριακούς ελέγχους. Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια μια στενή και έμπιστη συνεργασία της ομοσπονδιακής αστυνομίας με τους Έλληνες υπευθύνους των συνοριακών ελέγχων. Ως εκ τούτου επιθυμώ για αυτήν την έκφραση να ζητήσω συγνώμη.

Έχει να κάνει με την αναγνωσιμότητα του ελληνικού διαβατηρίου σε σύγκριση με την ελληνική ταυτότητα. Η ελληνική ταυτότητα γράφεται με το χέρι και δε διαβάζεται με μηχανογράφηση».

Αμέσως παρακάτω, η γερμανική αστυνομία ξεκαθαρίζει, ως συμβουλή προς τον καταγγέλλοντα, ότι θα πρέπει να πάψει να αμφισβητεί τη νομιμότητα των ελέγχων της αφού… «η γερμανική αστυνομία στο αεροδρόμιο Στουτγάρδης και στο μέλλον θα διεξαγάγει ανάλογους ελέγχους στις πτήσεις που χρησιμοποιείτε, καθότι από την επιβεβαιωμένη γνώση της κατάστασης προκύπτει ότι πτήσεις από την Ελλάδα ακόμη χρησιμοποιούνται για μη επιτρεπτές αφίξεις και αυτό προβλέπει η αρχή δημόσιας ασφάλειας»…

Όπως αναφέρει σε νεότερη επιστολή του προς την εφημερίδα μας ο συγκεκριμένος αναγνώστης, «τα ίδια πάνω-κάτω μου απάντησε και η εισαγγελία Στουτγάρδης στις δύο μηνύσεις που έκανα κατά της γερμανικής αστυνομίας». Η μετάφραση της απάντησης των Γερμανών έχει γίνει από τον ίδιο

Το επίμαχο δημοσίευμα της “Ν.Κ.” και η… “Bild”

Όπως είχαμε γράψει τότε, «είναι απίστευτο, κι όμως συμβαίνει! Την ασφάλεια των ελληνικών αεροδρομίων φαίνεται ότι έχουν αναλάβει “εργολαβικά” Γερμανοί αστυνομικοί, που πραγματοποιούν ελέγχους στους επιβάτες ασκώντας καθήκοντα επί ελληνικού εδάφους!

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μεταξύ των ελληνικών αεροδρομίων που γίνονται έλεγχοι καθ’ υπόδειξη Γερμανών αστυνομικών φαίνεται να είναι και αυτό του Ηρακλείου, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα “Bild”, παραθέτοντας μάλιστα το στοιχείο ότι απαγορεύτηκε η πτήση σε περίπου 6.500 άτομα κατά το έτος 2018 από τα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ρόδου και Ηρακλείου!

Μάλιστα, ο αναγνώστης της “Νέας Κρήτης”, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεσή μας, όμως για ευνόητους λόγους δε δημοσιεύονται, μας είχε καταγγείλει τότε ότι οι έλεγχοι γίνονται με κριτήρια που έχουν να κάνουν ακόμη και με το χρώμα του δέρματος, ενώ, όπως αναφέρει, προσφάτως έτυχε να ταξιδέψει και έπεσε πάνω σε έναν τέτοιον έλεγχο! Τη διαδικασία ελέγχου από Γερμανούς αστυνομικούς ή με τις υποδείξεις των ίδιων σε ελληνικό αεροδρόμιο κατέγραψε με το κινητό τηλέφωνό του και απέστειλε στα γραφεία της “Νέας Κρήτης” μικρά βίντεο ως αποδεικτικά στοιχεία».

Το δημοσίευμα της “Bild”

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος αναγνώστης, αφού έκανε μια μικρή έρευνα στη γερμανική ειδησεογραφία, εντόπισε και αποσπάσματα από την επίσημη κρατική ιστοσελίδα της γερμανικής αστυνομίας για τη δράση της στο εξωτερικό, αλλά και ένα δημοσίευμα της “Bild” από τον Απρίλιο 2019, που πανηγυρίζει για τη δράση Γερμανών αστυνομικών στα ελληνικά αεροδρόμια.

Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει: «Στα ελληνικά αεροδρόμια, η ομοσπονδιακή αστυνομία σταματά 6.500 πρόσφυγες. Στα αεροδρόμια των ελληνικών πόλεων, οι Γερμανοί αξιωματούχοι εμποδίζουν όλο και περισσότερο την παράνομη είσοδο – όπως εδώ στην Αθήνα. Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία εμπόδισε όλο και περισσότερους πρόσφυγες σε πτήσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία ή άλλες χώρες της Ε.Ε. τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό τεκμηριώνεται ως εμπιστευτικό (“VS-NfD”), που ταξινομεί εσωτερικά έγγραφα της αστυνομικής υπηρεσίας, τα οποία διατίθενται αποκλειστικά στην “Bild”. Οι Γερμανοί συνοριακοί αστυνομικοί εξωτερικού Grenzpolizeiliche Unterstützungsbeamte Ausland (GUA), μετά από διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα για “συμβουλευτικές υπηρεσίες” (οι Γερμανοί αστυνομικοί δεν έχουν κανονιστικές αρμοδιότητες και ενισχύουν τους Έλληνες συναδέλφους τους μόνο σε επιτόπια δράση), φρόντισαν στο έτος 2018, στα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Ρόδου, σε 6.500 άτομα “να απαγορευτεί η πτήση”. Πρόκειται για αύξηση 26% ή 1.700 περιπτώσεις σε σύγκριση με το 2017».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Bild”, οι λόγοι απαγόρευσης πτήσης είναι βαρυσήμαντοι: «“Τα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ως επί το πλείστον ενοχοποιητικά ταξιδιωτικά έγγραφα κρατών της Ε.Ε. ή της ζώνης Σένγκεν”, καταγράφεται στα έγγραφα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων “κλεμμένα, απολεσθέντα ή παραδοθέντα γερμανικά διαβατήρια ή γερμανικά έγγραφα με χρήση διαβατηρίου για αλλοδαπούς (ταξιδιωτική ταυτότητα αλλοδαπών ή προσφύγων) – συνήθως σε συνδυασμό με την άδεια παραμονής”».