Ηράκλειο: Χειροπέδες σε δικυκλιστή για τα… “μπαντιλίκια”

Για πρώτη φορά η Αστυνομία του Ηρακλείου και συγκεκριμένα το Τμήμα Τροχαίας εφαρμόζοντας το νέο Ποινικό Κώδικα προχώρησε σε σύλληψη οδηγού μηχανής για … «μπαντιλίκια». Πρόκειται για σύλληψη ενός 22χρονου Ηρακλειώτη, ο οποίος κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς με τη μηχανή του κρίθηκε ότι με τη στάση του αυτή ήταν δυνατόν «να προκαλέσει κίνδυνο για ξένα πράγματα ή άνθρωπο» όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του νέου ποινικού Κώδικα που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Η απόφαση της σύλληψης του νεαρού Ηρακλειώτη δεν ήταν αυθαίρετη, σύμφωνα με αστυνομικούς, οι οποίοι τόνισαν στην «Π» ότι τους επικίνδυνους ελιγμούς του νεαρού με τη μεγάλου κυβισμού μηχανή διαπίστωσε αστυνομικός της Τροχαίας  ο οποίος ήταν σε περιπολία και μάλιστα δέχτηκε παράπονα από άλλους οδηγούς οχημάτων με τους οποίους λίγο έλειψε να συγκρουστεί ο 22χρονος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο 22χρονος εντοπίστηκε να κάνει τους επικίνδυνους ελιγμούς προχθές στη μιάμιση το μεσημέρι στη λεωφόρο Κνωσού. Εκείνη την ώρα, σύμφωνα με τις περιγραφές υπήρχε αυξημένη κίνηση οχημάτων, αλλά και πεζών, ενώ όπως προέκυψε ο συλληφθείς νεαρός κάλυψε ένα μεγάλο μέρος της λεωφόρου με την οδηγική αυτή συμπεριφορά που τον οδήγησε στο αστυνομικό μέγαρο.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για τη συγκεκριμένη παράβαση προβλέπεται επίσης εκτός από τη σύλληψη – εφόσον διαπιστωθεί κίνδυνος και προς τρίτους-  αφαίρεση της άδειας του διπλώματος, αλλά και πρόστιμο ύψους 200 ευρώ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 22χρονος που συνελήφθη φορούσε κράνος, αλλά δεν είχε δίπλωμα οδήγησης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και του ορίστηκε τακτική δικάσιμος

Ο διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου κ. Μουρτζάκης σε δηλώσεις του στην «Π» τόνισε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές συνιστούν πλέον και ποινικές παραβάσεις.

Τι προβλέπει το άρθρο 290 Α (Επικίνδυνη Οδήγηση)

Το άρθρο του Π.Κ βάσει του οποίου προέκυψε η σύλληψη του νεαρού Ηρακλειώτη αναφέρει

«Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες:

α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:αα) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, γγ) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση των στοιχείων α’ ή β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.»