Η «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ: Ο κοροναϊός… αδειάζει τα νοσοκομεία της Κρήτης

Κλινικές στις οποίες γινόταν το αδιαχώρητο προ πανδημίας, σήμερα εμφανίζονται σχεδόν άδειες λόγω κοροναϊού. Με κάποιες εξαιρέσεις, όπως στην Ψυχιατρική Ενηλίκων του ΠΑΓΝΗ που η πληρότητα αγγίζει το 115% ή την Αιματολογική του Βενιζελείου  που φθάνει το 100%, οι πληρότητες στις περισσότερες κλινικές και των δυο νοσοκομείων έχουν μειωθεί αισθητά, σε ορισμένες μάλιστα κυμαίνονται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

Αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία της Κρήτης αναφορικά με τους νοσηλευόμενους ανά κλινική, τις διαθέσιμες κλίνες και τις πληρότητες είναι το πρόγραμμα της 7ηςΥΠΕ σε σχέση με τα on line καταχωρισμένα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την κατάσταση που επικρατεί την στιγμή που ο χρήστης θα κάνει κλικ στο εν λόγω σύστημα.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Π» αφορούν τη δυναμικότητα των νοσοκομείων μας όπως είχε διαμορφωθεί αυτή στις 5.30 μ.μ. της 3ης Απριλίου. Είναι μία ενδιαφέρουσα «ακτινογραφία» των νοσοκομείων της Κρήτης εν μέσω πανδημίας.

 ΠΑΓΝΗ: στο 35,99% η πληρότητα

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου έως χθες το απόγευμα η πληρότητα του διαμορφωνόταν στο 35,99%. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν στους 266 ενώ η δυναμικότητα συνολικά αγγίζει τις 739 κλίνες.

Στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορωναϊού οι νοσηλευόμενοι ήταν 7 με βάση τα καταχωρισμένα στοιχεία. Στην κλινική γενικής παθολογίας η πληρότητα άγγιζε το 51,43% με 18 νοσηλευόμενους και δυναμική 35 κλινών. Στη γενική χειρουργική το ποσοστό πληρότητας έφθανε το 26% ενώ στη Χειρουργική Ογκολογία ξεπερνούσε το 52%.

Όπως προαναφέρθηκε το αδιαχώρητο καταγράφεται στην Ψυχιατρική ενηλίκων. Πρόκειται η αλήθεια για μία μικρή κλινική (υπάρχει επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί) με μόλις 20 κλίνες. Οι νοσηλευόμενοι χθες ήταν 23. Στην κλινική πνευμονολογίας η πληρότητα ήταν λίγο πάνω από το 14% ενώ στην κλινική αιματολογίας η πληρότητα έφθανε στο 9,3%. Στην κλινική καρδιολογίας η πληρότητα άγγιζε το 31,37%.

 Βενιζέλειο Νοσοκομείο: στο 29,54% η πληρότητα

Αντίστοιχα σε χαμηλά ποσοστά κυμαίνεται η πληρότητα και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, ήτοι 29,54%. Η δυναμικότητα του νοσοκομείου είναι 413 κλίνες με τους νοσηλευόμενους να φθάνουν τους 122.

Κανείς ασθενής (ευτυχώς) δεν έχει καταχωρηθεί στην κλινική του Covid 19. Στο 100% διαμορφώνεται (έως χθες) η πληρότητα στην αιματολογική, στο 42,32% στην Α΄ Παθολογική και στο 30,77 στη Β΄ Παθολογική. Μεγάλες πληρότητες καταγράφονται στη ΜΕΘ και στην οφθαλμολογική κλινική ενώ στις υπόλοιπες οι πληρότητες κυμαίνονται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

Νοσοκομείο Χανίων: στο νοσοκομείο Χανίων η πληρότητα έως χθες κυμαινόταν στο 34,99%. Με δυναμικότητα 763 κλίνες, οι νοσηλευόμενοι ήταν 267.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην κλινική Covid 1 ((ΠΝ), δυναμικότητας 38 κλινών, οι νοσηλευόμενοι ήταν έξι (6). Πάνω από το 50% ήταν η πληρότητα σε κάθε μία από τις δύο παθολογικές ενώ στο παθολογικό ογκολογίας άγγιζε σχεδόν το 70%

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: μόλις στο 24,99% διαμορφώνεται η πληρότητα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, με τους νοσηλευόμενους να ανέρχονται σε 55 (με δυναμικότητα 221).

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: στο 24,7% ήταν η πληρότητα στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με 41 νοσηλευόμενους και δυναμικότητα 16. Δεν καταγράφεται κανένας νοσηλευόμενος στις κλινικές Covid-19 ΜΕΘ (δύο θέσεων) , Covid παθολογικό (18 θέσεων) και Covid παιδιατρικό (δύο θέσεων).

Νοσοκομείο Σητείας: Μόλις 7,07% ήταν η πληρότητα στο νοσοκομείο Σητείας με 7 νοσηλευόμενους και δυναμικότητα 99. Καμία καταχωρισμένη νοσηλεία στην κλινική Covid-19 (δυναμικότητας 24 κλινών).

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: στο 19,74% το ποσοστό πληρότητας στο νοσοκομείο Ιεράπετρας με 15 νοσηλευόμενους και δυναμικότητα 76.