Η Επανάσταση του Δασκαλογιάννη και η Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη

Διακόσια χρόνια μετά – Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης


Η Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Σφακίων διοργανώνει Συνέδριο με θέμα:  Η Επανάσταση του Δασκαλογιάννη και η Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη. Διακόσια χρόνια μετά.

Το συνέδριο είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2021, στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Εθνική Εξέγερση του 1821, αλλά αναβλήθηκε λόγω των γνωστών υγειονομικών περιορισμών.

Το πρώτο μέρος του Συνεδρίου περιλαμβάνει εισηγήσεις για την επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770-1771, που έλαβε χώρα στα Σφακιά, ενώ το δεύτερο μέρος για την Επανάσταση του 1821στην Κρήτη.

Είναι γνωστό ότι η Κρήτη συμμετείχε και στον ξεσηκωμό του 1821, που δυστυχώς δεν στέφτηκε από την αναμενόμενη επιτυχία αφού η συνθήκη του Λονδίνου του 1830 την άφησε εκτός του εθνικού κορμού και την παρέδωσε στην αιγυπτιακή κυριαρχία, ωστόσο υπάρχει ακόμη μια ερευνητική ένδεια στα γεγονότα της περιόδου αυτής. Το Συνέδριο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών, φιλοδοξεί να ρίξει περισσότερο φως σε υποφωτισμένες σελίδες της ιστορίας μας.

Οι εργασίες θα διεξαχθούν την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 (την τελευταία μέρα με ξενάγηση στην πόλη), στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανονισμοί που θα ισχύουν τις μέρες εκείνες, με την ευγενική συνδρομή του Τμήματος Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.