Η επιθυμία που έκανε… στάχτη τη γραφειοκρατία

Ένα με το μπλε της θάλασσας που τόσο αγαπούσε ήθελε να γίνει μια ηλικιωμένη από την Αυστρία… Η τελευταία της επιθυμία ήταν όταν πεθάνει να αποτεφρωθεί και η στάχτη της να σκορπιστεί στη θάλασσα και συγκεκριμένα στη διαδρομή μεταξύ Ηρακλείου και Σαντορίνης.

Μια επιθυμία που πέρασε από… 40 κύματα μέχρι τελικώς να γίνει πραγματικότητα. Η τελευταία της αυτή επιθυμία έγινε πριν από αρκετό καιρό, ανέδειξε όμως ότι ακόμα και αυτή έπρεπε να εξεταστεί για να διαπιστωθεί εάν πληρούνται όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Είχε γνωρίσει εν πλω, ανάμεσα στα δύο νησιά,  τον άνδρα και σύζυγο της ζωής της

Πριν καιρό στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου υπήρξε αλληλογραφία με την πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα. Ζητούνταν να δοθεί η άδεια ώστε η τέφρα μιας ηλικιωμένης Αυστριακής να σκορπιστεί από το ταχύπλοο που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Ηράκλειο προς τη Σαντορίνη και προς άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Όπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη αλλοδαπή είχε έρθει για διακοπές στην Κρήτη πριν από πολλά χρόνια. Αφού περίμενε αρκετές ημέρες θέλησε να ταξιδέψει με το πλοίο της γραμμής για τη Σαντορίνη.

Σ’εκείνο το ταξίδι γνώρισε έναν συμπατριώτη της, επίσης Αυστριακό, τον οποίο ερωτεύτηκε, παντρεύτηκαν λίγο καιρό μετά και απέκτησαν παιδιά.

Ετσι, λοιπόν, πριν πεθάνει στη διαθήκη της είχε ζητήσει η τέφρα της να σκορπιστεί στη θάλασσα μεταξύ των δύο νησιών.

Η νομοθεσία

Το αίτημα εξετάστηκε από τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, τα οποία διαπίστωσαν ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει γι αυτές τις περιπτώσεις! Συγκεκριμένα, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που υπάρχει ορίζει συγκεκριμένες παραμέτρους που έπρεπε να τηρηθούν για να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό.

Μία από τις προϋποθέσεις ανέφερε ότι εφόσον η ρίψη γίνει από το σκάφος, τότε «η ελεύθερη εγκατάλειψη της τέφρας θα πρέπει να γίνει στη θάλασσα και σε απόσταση τουλάχιστον ενάμισι ναυτικό μίλι από την ακτή».

Μία άλλη προϋπόθεση αφορούσε στο υλικό κατασκευής του σκεύους. Αυτό θα πρέπει σύμφωνα με τον κανονισμό να είναι διαλυτό στο νερό και να μην περιέχει ρυπογόνα στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την εκτέλεση της επιθυμίας της ανέλαβε ο σύζυγός της, ο οποίος ταξίδεψε και πάλι στην Κρήτη, μόνος αυτή τη φορά, για να ικανοποιήσει αυτό που ήθελε ο έρωτας της ζωής του.