Η Κρήτη στους κορυφαίους προορισμούς για τους τουρίστες και το 2021

Η ανάλυση των πιο «ανθεκτικών» προορισμών στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι αποκαλύπτει ότι επτά από τις δέκα κορυφαίες περιοχές είναι ελληνικές. 


Οι ελληνικοί προορισμοί που βρίσκονται στο στόχαστρο των τουριστών

Πράσινο πιστοποιητικό και εμβολιασμοί αποτελούν το κλειδί για τη φετινή τουριστική σεζόν. Οι Γερμανοί τουρίστες κάθονται πάνω στις έτοιμες βαλίτσες τους αναμένοντας το πράσινο πιστοποιητικό που θα τους επιτρέψει να ταξιδέψουν και πάλι ελεύθερα, αναφέρουν Γερμανοί tour operators, που είναι αισιόδοξοι αναμένοντας ένα boom στη ζήτηση για ταξίδια.

Επίσης σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ForwardKeys η καλή πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος αποτελεί τον παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ζήτησης για ταξίδια. Αναλυτικότερα όπως αναφέρει η ForwardKeys η δημόσια τοποθέτηση της Ελλάδος ότι θα καλωσορίσει επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, επιβραβεύτηκε σε κρατήσεις πτήσεων από μεγάλες εξερχόμενες αγορές, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για παράδειγμα, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο δημοφιλών προορισμών για Βρετανούς ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι, με τα επιβεβαιωμένα εισιτήρια για ταξίδια μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου να είναι 12% υψηλότερα από ότι ήταν στην αντίστοιχη περίοδο το 2019. Για το μεσοδιάστημα, βέβαια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η χώρα μας δεν είναι στην “πράσινη λίστα”, κάτι που σημαίνει ότι οι βρετανοί επιστρέφοντας στη χώρα τους θα πρέπει να υπομείνουν 10ημερη καραντίνα.

Η ανάλυση των πιο «ανθεκτικών» προορισμών στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι αποκαλύπτει ότι επτά από τις δέκα κορυφαίες πόλεις είναι ελληνικές, με το νησί της Μυκόνου να ηγείται της σχετικής λίστας, με τις καλοκαιρινές κρατήσεις να ανέρχονται σήμερα στο 54,9% της αντίστοιχης περιόδου, πριν την πανδημία.

Στη λίστα ακολουθεί η ισπανική, Ίμπιζα, όπου οι κρατήσεις ανέρχονται στο 49,2%. Οι επόμενοι οκτώ προορισμοί είναι τα Χανιά με 48,9%, η Σαντορίνη με 48,1%, η Κέρκυρα με 47,5%, η Θεσσαλονίκη με 43,7%, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα (με 41,2%, το Ηράκλειο με 36,6%, Αθήνα με 33,2% και το Φάρο της Πορτογαλίας με 32,8%.

Αναφορικά με την γερμανική αγορά, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου TUI Fritz Joussen θεωρεί ότι “οι καλοκαιρινές διακοπές στη Γερμανία και τη Νότια Ευρώπη θα είναι δυνατές το 2021 . Οι παραθεριστές κάθονται σε συσκευασμένες βαλίτσες. Και η τουριστική βιομηχανία είναι έτοιμη να κάνει ασφαλείς διακοπές το 2021”.

Παραδοσιακοί προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι σε πρώτη ζήτηση και οι τιμές είναι γενικά σταθερές, σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. “Η εκστρατεία εμβολιασμού έχει αυξηθεί δραματικά στη Γερμανία και οι κρατήσεις αυξάνονται συνεχώς”, δήλωσε εκπρόσωπος της TUI.

Τέλος να σημειωθεί ότι αρκετά μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια ανακοίνωσαν ότι θα αναβαθμίσουν τα δρομολόγια των καλοκαιρινών πτήσεων τους, τους επόμενους μήνες. Στο Αμβούργο, για παράδειγμα, οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν σημαντικά τα προγράμματά τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το αεροδρόμιο, προγραμματίζονται έως και 47 εβδομαδιαίες πτήσεις για το καλοκαίρι, με τις αεροπορικές εταιρείες Eurowings, Condor και Aegean AirlinesΑΡΑΙΓ 0,00% να έχουν επεκτείνει τις υπηρεσίες τους κατά 80% σε σύγκριση με το πρόγραμμα θερινών πτήσεων του 2020. Εκτός από δημοφιλείς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος, προστίθενται και νέοι όπως η Καλαμάτα και η Πρέβεζα.