Η μέρα που “σημάδεψε” το ΕΚΑΒ

Επτά χρόνια από το δυστύχημα στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο ο Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο Βαγγέλης Κελαράκης


Το πρωινό της 12ης Δεκεμβρίου 2012 ήταν μια αποφράδα ημέρα για το ΕΚΑΒ της Κρήτης. Η είδηση του τρομακτικού τροχαίου που είχε σημειωθεί στην Αγία Πελαγία “πάγωσε” τις καρδιές όλων, στην Κρήτη και όχι μόνο.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ που σώζουν τις ζωές όλων των άλλων, δεν είχαν καταφέρει να σώσουν τις δικές τους.

Την ημέρα εκείνη, ο Διευθυντής Κρήτης του Κέντρου, Δημήτρης Βουρβαχάκης μαζί με τον διασώστη Βαγγέλη Κελαράκη και τον οδηγό Νίκο Μυρωδιά κινούνται με ένα ασθενοφόρο στην Αγία Πελαγία νωρίς το πρωί, προκειμένου να μεταβούν στις εργασίες συνεδρίου.

Οι δείκτες του ρολογιού το πρωί της ημέρας εκείνης έδειχναν 8:30. Το ασθενοφόρο συγκρούεται με διερχόμενο αυτοκίνητο. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που είχε ως αποτέλεσμα το όχημα του ΕΚΑΒ να τυλιχτεί στις φλόγες, οι οποίες προκαλούν την έκρηξη των φιαλών οξυγόνου με τις οποίες ήταν εξοπλισμένο το ασθενοφόρο.

Οι τρεις άνδρες εγκλωβίζονται στο εσωτερικό του φλεγόμενου ασθενοφόρου. Κι όμως, τις τρομακτικές εκείνες στιγμές ο Δημήτρης Βουρβαχάκης δεν ξεχνά την αποστολή στην οποία είχε τάξει τον εαυτό του. Σπρώχνει τον τραυματισμένο Νίκο Μυρωδιά έξω από το όχημα σώζωντας του τη ζωή. Δεν μπόρεσε όμως να κάνει το ίδιο για τον Βαγγέλη Κελαράκη και τον ίδιο του τον εαυτό.

Οι φλόγες και οι εκρήξεις συνθέτουν ένα σκηνικό απόγνωσης και τρόμου και κανείς από τους διερχόμενους οδηγούς που έχουν σταματήσει στην άκρη του δρόμου δεν μπορεί να προσφέρει συνδρομή στους δύο άνδρες που βρίσκουν φρικιαστικό θάνατο.

Η κοινωνία της Κρήτης, της Ελλάδας ολόκληρης αλλά και οι συνάδελφοι των αδικοχαμένων Δημήτρη Βουρβαχάκη και Βαγγέλη Κελαράκη, δεν θα ξεχάσουν την τραγωδία που σημειώθηκε στους δρόμους της Κρήτης.

Στις 8 το πρωί της Πέμπτης, εφτά ακριβώς χρόνια μετά το δυστύχημα, οι συνάδελφοί τους από το ΕΚΑΒ Κρήτης τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη τους στον Ναό του Αγίου Λουκά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.