Η νεκρή βιολόγος “έδωσε” την ταυτότητα του δολοφόνου της;

Η γενετική ταυτότητα του ατόμου  που έκοψε το νήμα της ζωής της 60χρονης βιολόγου Σούζαν Ήτον αναζητήθηκε από τους ιατροδικαστές που διενήργησαν χθες  την πολύωρη νεκροψία- νεκροτομή στο άψυχο σώμα της άτυχης Αμερικανίδας, με την ελπίδα ότι η άτυχη επιστήμονας στην προσπάθειά της να σωθεί, κατάφερε να «αποσπάσει» το DNA του δολοφόνου της.

Για το λόγο αυτό οι δύο ιατροδικαστές πήραν νύχια από το θύμα, ενώ αναζητήθηκε και γενετικό υλικό του δράστη, όπως τρίχες,  από το άλλα σημεία του σώματός της.

Αστυνομικοί που πληροφορήθηκαν το συνολικό αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής έρευνας θεωρούν ότι η τύχη θα είναι με το μέρος τους και για τον λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε νεκρή η 60χρονη μέσα στο λαγούμι της τεχνητής σπηλιάς, ξεκίνησαν αμέσως και οι πρώτες δειγματοληψίες γενετικού υλικού από υπόπτους για να συγκριθεί σε περίπτωση που το DNA του δολοφόνου βρεθεί και απομονωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη ημέρα προσήχθησαν για να καταθέσουν και για να ληφθεί δείγμα DNA τρία με τέσσερα άτομα, ενώ χθες οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση εντάθηκαν, κάτι που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Αστυνομικοί που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους και προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις…

 

Φρικτό θάνατο βρήκε η διακεκριμένη βιολόγος
Φρικτό θάνατο βρήκε η διακεκριμένη βιολόγος

Δίνει στοιχεία η νεκροψία

Η πολύ προσεκτική διαδικασία που ακολουθήθηκε από τους ιατροδικαστές Σταμάτη Μπελιβάνη και Αντώνη Παπαδομανωλάκη έδωσε πολύτιμα στοιχεία για την πορεία της αστυνομικής έρευνας. Αυτό που έγινε γνωστό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν ότι ο θάνατός της χαρακτηρίζεται ως ασφυκτικός (απόφραξη των αεροφόρων οδών).

Ο δολοφόνος της, όπως εκτιμάται της έκλεισε το στόμα και τη μύτη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει και να επέλθει ο θάνατός της.

Αυτό που επίσης φάνηκε είναι σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ότι η Σούζαν Ήτον πάλεψε, αντιστάθηκε για να σωθεί, χωρίς, δυστυχώς, να τα καταφέρει. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η 60χρονη δολοφονήθηκε περίπου δύο ώρες μετά το φαγητό της, εκτιμάται προς το απόγευμα της ημέρας που εξαφανίστηκε.

Μέσα στο λαγούμι βρέθηκε το πτώμα της 60χρονης Αμερικανίδας Μέσα στο λαγούμι βρέθηκε το πτώμα της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου
Μέσα στο λαγούμι βρέθηκε το πτώμα της 60χρονης Αμερικανίδας

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν επίσης ότι από τους ιατροδικαστές διερευνήθηκε εάν υπήρξε και σεξουαλική κακοποίηση, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε και αποκλείστηκε στην παρούσα φάση. Αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε γίνει αντιληπτό στους ιατροδικαστές, κι ενώ ακόμα βρισκόταν μέσα στο σπήλαιο η 60χρονη, ήταν το γεγονός ότι μεταφέρθηκε εκεί νεκρή και ο δράστης ή οι δράστες δεν τη σκότωσαν στον χώρο του σπηλαίου.

Το δεδομένο αυτό φάνηκε εξαρχής από την αυτοψία που έγινε, τη θέση του σώματος, αλλά και από άλλα δεδομένα που προέκυψαν από τη νεκροψία- νεκροτομή. Αυτό που παραμένει ένα από τα πολλά ζητούμενα είναι να διαπιστωθεί το δρομολόγιο που ακολούθησε, φεύγοντας από το Κολυμπάρι.

Επίσης, δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση για το πώς και με ποιο τρόπο μεταφέρθηκε στο σημείο όπου εντοπίστηκε τελικώς νεκρή. Υπάρχουν στοιχεία ότι μεταφέρθηκε με κάποιο όχημα, όμως και πάλι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν ότι «το πιθανότερο είναι να μεταφέρθηκε από ένα άτομο στο λαγούμι όπου τελικώς εγκαταλείφθηκε νεκρή.

Οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές υπόπτων και λήψη γενετικού υλικού
Οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές υπόπτων και λήψη γενετικού υλικού

«Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο και μέσα από τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τότε εκτιμούμε ότι ο χώρος όπου θανατώθηκε δεν πρέπει να απέχει πολύ μακριά από το μέρος όπου βρέθηκε. Όμως αυτό είναι ένα σενάριο που εξετάζεται στην παρούσα φάση» τόνισε αστυνομική πηγή.

Αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία από όπου πέρασε, αναζητούσαν από την πρώτη ημέρα άτομα που ίσως την είδαν αλλά επίσης και υλικό από κάμερες. Ως προς αυτό το στοιχείο πάντως, αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι «το μέχρι και χθες υλικό που είχε βρεθεί από κάμερες κλειστού κυκλώματος δεν έδειχναν την Αμερικανίδα, όμως η αναζήτηση οπτικού υλικού θα συνεχιστεί».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο εντοπισμός του κινητού της τηλεφώνου  μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε δεν προσθέτει μέχρι και χθες τουλάχιστον, κάποιο βοηθητικό στοιχείο προς αξιοποίηση.

 

Ενδιαφέρον από διεθνή μέσα

Διαρκή ενημέρωση για τη μυστηριώδη δολοφονία ζητάει η αμερικανική πρεσβεία από τις ελληνικές Αρχές, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Π» στα Χανιά βρέθηκαν δύο στελέχη των αμερικανικών διωκτικών  Αρχών, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα πάντως η εξαφάνιση και  ο θάνατός της Σούζαν Ήτον υπήρξε κεντρικό θέμα σε διεθνή- κυρίως αμερικανικά- μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN, το NBC κ.α.

Το τεράστιο ενδιαφέρον που υπήρξε και συνοδεύτηκε από μια εξίσου μεγάλη κινητικότητα των διωκτικών Αρχών, είχαν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη διαφόρων θεωριών συνωμοσίας, για το ποιοι και γιατί σκότωσαν την 60χρονη γυναίκα από την Αμερική. «Ακούσαμε κι εμείς διάφορα σενάρια, που ήταν επιστημονικής φαντασίας κι αμέσως αποκλείσαμε» σχολίασε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η Σ.Η. εντοπίστηκε σε τεχνητό σπήλαιο στην περιοχή του Μάλεμε, από άτομα που είχαν πάει στον χώρο για εξερεύνηση.

Σε απόσταση περίπου 70 μέτρων από την αρχή του σπηλαίου στο τέρμα της διαδρομής εντοπίστηκε και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Αστυνομία.  Όταν κατάφεραν να προσεγγίσουν πυροσβέστες και αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ήταν πεσμένη στο πλάι και φορούσε τα ρούχα της.