Η συνταγή μακαρονάδας από τους ντελιβεράδες για να μην παραγγείλουμε στην απεργία τους

(Eurokinissi)

Μια ακόμη δυναμική κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν οι διανομείς σε όλη την Ελλάδα στις 11 Απριλίου. Και για να μην χρειαστεί να παραγγείλουμε εκείνη τη μέρα, προσφέρουν συνταγή για γρήγορη και νόστιμη μακαρονάδα…


Οι διανομείς/delivery, εξωτερικοί και courier έχουν ενεργοποιηθεί συνδικαλιστικά τους τελευταίους μήνες και κυρίως τον χειμώνα, όταν την περίοδο του έντονου κρύου ζητούσαν από τους πελάτες των εστιατορίων να μην παραγγέλνουν για να μην βγαίνουν οι συνάδελφοί τους στον δρόμο, υπό αυτές τις ακραίες συνθήκες.

Εύκολη και φτηνή συνταγή

Διεκδικούν τώρα εταιρικά μηχανάκια, μέσα ατομικής προστασίας, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, ενιαία ειδικότητα με τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ενόψει της κινητοποίησής τους, μάλιστα, έχουν ετοιμάσει και διανέμουν ενημερωτικό φυλλάδιο, στο οποίο, εκτός από τα αιτήματά τους, δίνουν εύκολη και φθηνή συνταγή για μακαρονάδα, την οποία προτρέπουν να φτιάξει το κοινό την ημέρα της απεργίας, αντί να παραγγείλει φαγητό…

Αναλυτικά, οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

– Εταιρικά μηχανάκια: Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης.

– Μέσα ατομικής προστασίας: Οι περισσότερες εταιρείες δεν παρέχουν πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι διανομείς διεκδικούν κράνος, φουλάρι λαιμού, μπουφάν-γάντια-παντελόνι-μπότες μηχανής, εξωσκελετό, αδιάβροχο/αντιανεμικό και ανακλαστήρες.

– Ενσημα βαρέα και ανθυγιεινά: Παρά την επικινδυνότητά του, το επάγγελμα των διανομέων δεν είναι ακόμα ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι διανομείς εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

– Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και Συλλογική σύμβαση εργασίας.

«Τα παπιά με τα παιδιά»…

«Είμαστε εργαζόμενοι παντός καιρού, συχνά αυτοί που κάνουμε ένα σωρό αγγαρείες, μας αποκαλούν “τα παπιά με τα παιδιά” ή μας φέρονται λες και είμαστε “τα παιδιά για τα θελήματα”.

Οι εργοδότες μας, ως επί το πλείστον, έχουν δημιουργήσει τη δική τους εκδοχή του “Δεν πληρώνω”. Δεν πληρώνουν τις προσαυξήσεις που δικαιούμαστε (μετά τις 22:00 το βράδυ υπάρχει 25% προσαύξηση, την Κυριακή υπάρχει 75% προσαύξηση και 100% στις αργίες).

Δεν πληρώνουν δώρα και επιδόματα, δεν πληρώνουν υπερωρίες όπως πρέπει, και ειδικότερα στην ταχυεστίαση δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το μηχανάκι και τα έξοδα κίνησης, συνθήκη που απλώνεται και στις εταιρείες κούριερ» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση.