Η υπεύθυνη της κλινικής covid του νοσοκομείου Χανίων, απαντά για τα περιστατικά κορονοϊού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια ανάρτηση στα social media , ιατρού του νοσοκομείου Χανίων, και συγκεκριμένα της Υπεύθυνης της κλινικής covid του ιδρύματος κας Αγγελικής Δαμιανάκη, αναφορικά με τα δύο περιστατικά κορονοϊού που διαπιστώθηκαν στα Χανιά και πλέον νοσηλεύονται στην κλινική Covid του Νοσοκομείου Χανίων.

Η ανάρτηση ξεκαθαρίζει από ιατρικής πλευράς την επιστημονική διαδικασία που ακολουθήθηκε στις δύο περιπτώσεις, και αποτελεί και σαφή απάντηση στα όσα διακινούνται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεις αναφορικά τα δύο περιστατικά κορονοϊού στα Χανιά:

Αγαπητοί μου συμπολίτες καλησπέρα!!!

Μετά από πλήθος τηλεφωνημάτων που δέχθηκα για τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοιου που νοσηλεύουμε στην Covid κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων , αλλά κ το πλήθος των ανακριβών δημοσιευμάτων που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατάλαβα ότι υπάρχει σύγχυση. Σαν υπεύθυνη της Covid κλινικής θα ήθελα να σας πω δυο λόγια:

Στην Covid κλινική του Γ.Νοσοκομειου Χανιων νοσηλευουμε 2 ηλικιωμένους έναν 87/χρόνο κ ένα 76/χρονο, με υποκείμενα νοσήματα που βρέθηκαν θετικοί για τον κορονοιο sars-cov2 με τη μέθοδο RT-PCR σε ρονοφαρυγγικό επίχρισμα. Κ οι δύο ασθενείς είχαν ένα κοινό σημείο: επισκέφθηκαν τις προηγούμενες μέρες την καρδιολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ , ο ένας σαν ασθενής κ ο δεύτερος συνόδευε την ασθενή σύζυγό του. Οι επισκέψεις αυτές είχαν χρονική διαφορά μόνο μιας μέρας. Ήδη οι επιτροπές δημόσιας υγείας ιχνηλατουν τις επαφές τους σε ΠΑΓΝΗ κ ΧΆΝΙΑ κ μέχρι στιγμής όλοι βρέθηκαν αρνητικοί στον κορονοιο. Ένα δεύτερο δείγμα ρινοφαρυγγικου επιχρίσματος στον 87/χρόνο βρέθηκε αρνητικό για τον κορονοιο sars-cov2 κ πολλοί έσπευσαν να πουν ότι τελικά ο ασθενής δεν είχε τη νόσο. Έτσι προκλήθηκε σύγχυση. Θέλω να σας ξεκαθαρίσω σε αυτό το σημείο ότι από τη στιγμή που το αρχικό δείγμα του 87/χρονου ήταν θετικό σημαίνει ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί από τον covid19 . Το δεύτερο δείγμα που βγήκε αρνητικό δεν αναιρεί ότι ο ασθενής πάσχει από covid 19. Ο ασθενής πάσχει από covid 19 κ το δείγμα ήταν ψευδως αρνητικό είτε λόγω του ότι το υλικό που πήραμε προς εξέταση δεν ήταν ικανοποιητικό , είτε ότι ο ιός έχει κατέβει προς το κατώτερο αναπνευστικό οπότε δεν φάνηκε στο ρινοφαρυγγικο υλικό,είτε τελικά ο ασθενής είχε πολύ χαμηλό ιικό φορτίο που σημαίνει ότι η νόσος βρίσκεται σε αποδρομή. Σε κάθε περίπτωση κ οι δύο ασθενείς παρακολουθούνται στενά με όλη την προσοχή που τους αρμόζει. Θέλω να ξέρετε ότι ο ιός είναι εδώ κ τώρα με την άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί για την τήρησή των κανόνων υγιεινής. Οι γιατροί της Covid κλινικής παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις κ είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό χρειαστεί τη βοήθεια μας. Ήδη από τις αρχές του Μάρτη έχουμε διαχειριστεί πολλά περιστατικά με συμπτωματολογία ύποπτη για λοίμωξη από Covid 19, αφιερώνοντας πολλές ώρες εργασίας μακριά από τα σπίτια κ τις ανάγκες των οικείων μας, αλλά είναι δική μας επιλογή κ είμαστε έτοιμοι!!!