Η φοιτητική στέγη “αγκάθι” για το Πανεπιστήμιο

Δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι το θέμα της φοιτητικής στέγης αποτελεί κομβικό σημείο ακόμα και για την επιβίωση του Πανεπιστημίου Κρήτης! Από τη μία πλευρά, οι φοιτητές ψάχνουν αλλά δε βρίσκουν διαμέρισμα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο και από την άλλη δεν υπάρχουν επαρκείς εστίες για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Συνεπώς, «παίζει» το τρομακτικό σενάριο που θέλει τους υποψήφιους να αποφεύγουν το Ίδρυμα της Κρήτης για αυτό ακριβώς το λόγο!

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο, πριν από την αλλαγή της κυβέρνησης, είχαμε την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα του έργου με τίτλο «Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ» προϋπολογισμού 180 εκ. Ευρώ.

Όπως είχε ανακοινωθεί, το έργο καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκτιμάται πως απαιτούνται τρία χρόνια για την κατασκευή του και θα ακολουθήσουν 27 χρόνια λειτουργίας. Ωστόσο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων το θέμα δεν έχει προχωρήσει και μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν επαφές προκειμένου το Ίδρυμα να γνωρίζει αν τα επόμενα χρόνια θα είναι σε θέση να προσφέρει, εκτός από υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και στέγη στους φοιτητές του.

Σκούρα τα πράγματα σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Ο κ. Σπανουδάκης
Ο κ. Σπανουδάκης

Ο αρμόδιος αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, αναφέρει στην «Π» πως χθες το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) υπέγραψε σύμβαση για δύο βδομάδες για να φιλοξενηθούν οι εστιακοί φοιτητές του Ηρακλείου στο ξενοδοχείο, όπου διέμεναν το περασμένο διάστημα.

Συνολικά, μπορούν να εξυπηρετηθούν με αυτό τον τρόπο 110 φοιτητές.

«Η έλλειψη κατοικιών κρατά συνολικά το Πανεπιστήμιο πίσω. Δε δημιουργεί μόνο πρόβλημα στα ασθενέστερα μέλη της κοινότητας αλλά δε δίνει στο Πανεπιστήμιο την ευκαιρία να έλξει φοιτητές από το εξωτερικό, όπου υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον», τονίζει ο κ. Σπανουδάκης.

Όπως λέει, το Ίδρυμα δέχεται 250 αιτήσεις για το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, τελικά έρχονται 50 φοιτητές κάθε εξάμηνο και το Πανεπιστήμιο δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει περαιτέρω.

«Η ανάπτυξη των υποδομών θα δώσει την ευκαιρία να έρθουν ερευνητικά προγράμματα στην Κρήτη, καθηγητές από το εξωτερικό που μπορούν να στεγάσουν τους συνεργάτες τους δεν υπάρχει λόγος να μην επιλέξουν την Κρήτη για να εκτελέσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα, να φέρουν τη χρηματοδότησή τους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αυτός είναι ο σκοπός μας και χωρίς υποδομές δε μπορούμε να τον πετύχουμε. Οι υποδομές φιλοξενίας αναδεικνύονται όχι μόνο σε κοινωνικό αλλά και ακαδημαϊκό ζήτημα πρώτιστης προτεραιότητας», σημειώνει ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος.

Όπως περιγράφει, στο Ρέθυμνο η κατάσταση είναι δυσάρεστη καθώς σε δωμάτια ενός ατόμου φιλοξενούνται δύο και σε διαμερίσματα δύο ατόμων μένουν τρεις φοιτητές. Το Ίδρυμα δρομολογεί επενδύσεις ώστε να αλλάξει η επίπλωση και ο εξοπλισμός στις δύο υπάρχουσες φοιτητικές κατοικίες.

«Ο, τι και να κάνουμε εμείς δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των δωματίων, η λύση θα δοθεί μόνο από το έργο ΣΔΙΤ . Αυτή τη στιγμή, απειλούνται τα πολύ ζωτικά συμφέροντα του Πανεπιστημίου», σημειώνει.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κατοικίες του Ρεθύμνου θα περιλαμβάνουν 2.000 δωμάτια και μικρά διαμερίσματα και του Ηρακλείου 1.000.

Τα μονόκλινα- δίκλινα δωμάτια, 23 με 30 τετραγωνικών μέτρων, θα είναι 1.840 στο Ρέθυμνο και 723 στο Ηράκλειο. Ακόμα, θα δημιουργηθούν 120 διαμερίσματα των 42 τετραγωνικών στο Ρέθυμνο και 250 στο Ηράκλειο. Σημειώνεται πως θα είναι περισσότερα στο Ηράκλειο, λόγω της γειτνίασης και συνεργασίας με το ΙΤΕ, οπότε θεωρείται πως θα εξυπηρετούνται περισσότερα άτομα. Τέλος, θα γίνουν 30 διαμερίσματα των 90 τετραγωνικών μέτρων στο Ρέθυμνο και 30, επίσης, στο Ηράκλειο.

Αυτή τη στιγμή, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο εξυπηρετούνται, χωρίς να καλύπτονται, όμως, όλες οι ανάγκες τους, 450 φοιτητές, μόλις το 3,5% από τους 15.000 ενεργούς φοιτητές. Σημειώνεται πως, στο σύνολό τους, οι φοιτητές είναι 21.000. Με τα νέα δεδομένα, το αντίστοιχο ποσοστό θα φτάσει το 20% των ενεργών φοιτητών, αφού υπολογίζεται πως, συνολικά, θα εξυπηρετούνται 3.000 άτομα.

Για τη σίτιση, ο κ. Σπανουδάκης αναφέρει πως ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με πέρσι, της τάξης των 1,6 εκ ευρώ και σιτίζονται όσοι φοιτητές κάνουν αίτηση.

Επι ποδός το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Ο κ. Μανιός
Ο κ. Μανιός

Ο αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Θρασύβουλος Μανιός, αναφέρει στην «Π» πως το Ίδρυμα διαθέτει στο Ηράκλειο τη μεγαλύτερη εστία στην Κρήτη, αφού έχει συνολικά 296 δωμάτια.

Στη Σητεία, το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. έχει μία εστία συστεγαζόμενη με τη Μητρόπολη ενώ σε Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο νοικιάζει δωμάτια σε ξενοδοχεία των πόλεων.

Συνολικά, προσφέρει δωρεάν στέγη σε 350 φοιτητές.Τον περασμένο χειμώνα, το Ίδρυμα είχε παρουσιάσει την αρχική ιδέα σύνταξης του κτηριολογικού προγράμματος του συγκροτήματος εστιών στο Ηράκλειο δυναμικότητας 200 ατόμων.

Οι φοιτητικές εστίες θα αποτελούνται από τρία κτήρια που θα αναπτύσσονται σε τρεις στάθμες το κάθε ένα, υπόγειο, ισόγειο και πρώτος όροφος, κατά αντιστοιχία των ήδη υφιστάμενων κτηρίων, λειτουργικά πλήρως εναρμονισμένων με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Η συνολική μεικτή  επιφάνεια των  κύριων χώρων στα τρία κτήρια που θα φιλοξενήσουν τους φοιτητές θα είναι 6.442,20 τ.μ. Θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων,  190 μονόκλινα δωμάτια, 10 δωμάτια με προδιαγραφές ΑμεΑ.

Ο κ. Μανιός αναφέρει πως ήδη έχει εγκριθεί το κτηριολογικό πρόγραμμα, αναμένεται από την τεχνική υπηρεσία να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό , έχουν ήδη αρχίσει οι  εργασίες και στόχος της διοίκησης είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε ανάδοχο για τη μελέτη.

Το Ίδρυμα εξετάζει να αξιοποιήσει δύο κτήρια στο Ρέθυμνο, έχει στείλει ελεγκτές δόμησης για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλα και αναλόγως θα προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες. Στη Σητεία, αποφασίστηκε να εκμεταλλευτεί μία δική του έκταση, 20 στρεμμάτων, και αυτό το διάστημα συντάσσεται η κτηριολογική μελέτη.

Στον Άγιο Νικόλαο, έχει κατατεθεί αίτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και το δήμαρχο να επεκταθεί κατά 20 στρέμματα η παραχώρηση για να γίνουν ανάλογες κινήσεις και εκεί. Τέλος, στα Χανιά, το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. συζητά για την αξιοποίηση οικοπέδου του ΟΑΕΔ, αλλά ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί η παραχώρησή του.