Θάνατος Βαλυράκη: Το πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων

(φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Ζητούνται απαντήσεις για το θάνατο του πολιτικού στην Ερέτρια


Παραδόθηκε από τα Eγκληματολογικά Eργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ στο Λιμενικό, πόρισμα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου -πριν από 40 ημέρες στην Ερέτρια– του 78χρονου πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχουν «ίχνη»  για εμπλοκή αλιευτικού σκάφους στο τραγικό συμβάν!  

Το πόρισμα που συντάχθηκε την 1η Μαρτίου από το Τμήμα Φυσικών και Χημικών Εξετάσεων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων  προστίθεται σε σειρά στοιχείων και μαρτυριών που φαίνεται να «διαγράφουν» οριστικά το προβεβλημένο σενάριο για ύπαρξη δεύτερου σκάφους  στο τραγικό συμβάν ή και για εμπλοκή του στον θάνατο του γνωστού πολιτικού.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες κι από την κρίσιμη ιατροδικαστική έρευνα  διαπιστώνεται ότι το εύρος των κυκλικών κακώσεων που είχε στο σώμα του ο άτυχος 78χρονος πολιτικός αντιστοιχούν στο μέγεθος της προπέλας του φουσκωτού σκάφους του. Κάτι που φαίνεται να μην επιβεβαιώνει εκτιμήσεις τεχνικών συμβούλων που θεωρούσαν «αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο».

Στο πόρισμα των Εγκληματολογικών  Εργαστηρίων που παραδόθηκε προ τριημέρου στο Λιμενικό ότι δεν εντοπίσθηκε κανένα ίχνος της αντιδιαβρωτικής ουσίας  στην στολή του 78χρονου πολιτικού. Ακόμη στο πόρισμα της ΕΛΑΣ σημειώνεται ότι από τα σημεία κοπής  της στολής του Σήφη Βαλυράκη δεν ανιχνεύθηκε άλλο υλικό (με το δεδομένο ότι η μεταλλική προπέλα του φουσκωτού δεν αφήνει ίχνη χρώματος κι ιδίως μέσα στο νερό).

Το χρονικό      

O 77χρονος πολιτικός βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής –στις 24 Ιανουαρίου 2021-στην περιοχή Πεζονήσι της Ερέτριας. Νωρίτερα, το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε, κι είχε ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι από την Ερέτρια, εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή της νησίδας «Αγία Τριάδα».

Η εικόνα που είχε δημιουργηθεί από τις πρώτες μαρτυρίες κι από αρχική ανάλυση των δεδομένων ήταν ότι ο  78χρονος  πρώην υπουργός έχασε την ισορροπία του, έπεσε στη θάλασσα χωρίς να απενεργοποιήσει τη μηχανή του φουσκωτού του διότι δεν «φορούσε» ειδικό μοχλό ασφαλείας. Ετσι το φουσκωτό του άρχισε να πραγματοποιεί –όπως έχει συμβεί σε δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις- ακυβέρνητο  «κύκλους» και σε αυτήν την πορεία χτύπησε τον Σήφη Βαλυράκη που ίσως επιχείρησε να ανέβει πάλι στο φουσκωτό του.

Η ασαφής μαρτυρία  

Όμως την  επόμενη ημέρα  εμφανίσθηκε 40χρονος ιδιώτης (ΣΣ ερασιτέχνης ψαράς που είχε προστριβές με επαγγελματίες αλιείς της Ερέτριας)  ο οποίος  υποστήριξε ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν στο «Νησί των Ονείρων» στην Ερέτρια κι είδε σε απόσταση περίπου 300-500 μέτρων, μέσα στη θάλασσα, το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη να έχει προσεγγισθεί από αλιευτικό σκάφος με τον χειριστή του να ζητά τον λόγο από τον πρώην υπουργό γιατί ψάρευε στην περιοχή. Συμπλήρωσε ότι το αλιευτικό, λίγο μετά, έκανε κύκλους γύρω από το φουσκωτό προκειμένου να προκαλέσει κυματισμούς.  Με την πιθανολόγηση, με βάση αυτή την ασαφή μαρτυρία,  ότι ίσως «γι’ αυτόν τον λόγο ο Σήφης Βαλυράκης έχασε τη ισορροπία του κι έπεσε στη θάλασσα κι ότι μπορεί να κτυπήθηκε από την προπέλα του αλιευτικού».

Ωστόσο αυτή η μαρτυρία του 40χρονου ήταν διαφορετική σε σχέση με τουλάχιστον 20 καταθέσεις άλλων προσώπων αλλά και βίντεο τις στιγμές του δραματικού συμβάντος όπου δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα άλλο σκάφος δίπλα στο ταχύπλοο του άτυχου 78χρονου που περιστρέφεται ανεξέλεγκτο. Ακόμη, η έρευνα του λιμενικού δεν ανέδειξε – ύστερα από έρευνα σε τουλάχιστον 50 αλιευτικά επαγγελματιών ψαράδων στην Ερέτρια, στον Ωρωπό, στην Αμάρυνθο και σε άλλες περιοχές κάποιο σχετικό στοιχείο.

Κανένα ίχνος από ειδική βαφή 

Έτσι λοιπόν προκειμένου  να διαλευκανθεί τι είχε συμβεί, ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛΑΣ – σχετικό δημοσίευμα του Βήματος» στις 28  Ιανουαρίου 2021 η κρίσιμη εξέταση για ανίχνευση υλικών στη στολή δύτη που φορούσε ο Σήφης Βαλυράκης για να διαπιστωθεί αν είχε ίχνη από «μουράβια» (ειδική βαφή στην καρίνα των αλιευτικών πλοίων για να μην προσκολλώνται οι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί κι υπάρχουν διαβρώσεις).  Καθότι με βάση τα δεδομένα άλλων παρόμοιων υποθέσεων  τα αλιευτικά σκάφη σε παρόμοιες προσκρούσεις αφήνουν παντού  «αποτύπωμα»  της  συγκεκριμένης προστατευτικής  βαφής.

Όμως στο πόρισμα  των Εγκληματολογικών  Εργαστηρίων δεν εντοπίσθηκε κανένα ίχνος της αντιδιαβρωτικής ουσίας  στην στολή του 78χρονου πολιτικού.