Θάνατος Χαράς: Ανατροπή με τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Το 5χρονο κορίτσι πέρα από τη γρίπη προσεβλήθη από βακτήριο του σταφυλόκοκκου

Δεν είχε προσβληθεί τελικά από μηνιγγίτιδα το 6χρονο κοριτσάκι, το οποίο “έσβησε” στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας. Όπως μετέδωσε χθες το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που είχαν σταλεί στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς μηνιγγίτιδας ήταν αρνητικά.

Πρόκειται για ανατροπή των δεδομένων που ίσχυαν μέχρι χθες, καθώς όλες οι ενδείξεις συνέκλιναν στο ότι στην αδικοχαμένη Εύχαρι υπήρξε εμπλοκή λοίμωξης του μηνιγγιτιδόκοκκου, με αποτέλεσμα να προκληθεί στον οργανισμό της “κεραυνοβόλο” σηπτικό σοκ και το παιδάκι – σε συνδυασμό με τον Η1Ν1 από τον οποίο είχε νοσήσει, όπως έδειξαν οι προχθεσινές εργαστηριακές εξετάσεις – να “σβήσει” μέσα σε λίγες μόνο ώρες.
Επισημαίνεται ότι, όπως μεταδόθηκε χθες από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, δείγμα από το παιδί, που εστάλη για εργαστηριακές εξετάσεις, βρέθηκε θετικό στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Σύμφωνα με πληροφορίες της “ΚΡΗΤΗ TV”, αναμένονται αποτελέσματα και από άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις για δείγματα που ελήφθησαν από την άτυχη 6χρονη.

Ανησυχία

Όπως ανέφερε χθες ο γιατρός Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Λουμπούνης, «πριν από 10 χρόνια λέγαμε ότι ο ιός Η1Ν1 ήρθε για να μείνει. Πλέον, αρχίζει να δείχνει πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει».
Ποια είναι, ωστόσο, τα συμπτώματα της γρίπης; Σύμφωνα με τον κ. Λουμπούνη, είναι ο υψηλός επίμονος πυρετός, ο οποίος δεν “πέφτει” εύκολα ούτε με αντιπυρετικά. Άλλο σύμπτωμα που ενδεχομένως φανερώνει γρίπη είναι η μεγάλη κακουχία και συγκεκριμένα οι έντονοι πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις. Ο κ. Λουμπούνης συνέστησε στους γονείς, σε τέτοιες περιπτώσεις, να απευθύνονται κατευθείαν στον γιατρό τους, ακόμη και τηλεφωνικά, προκειμένου να τους καθοδηγήσει κατάλληλα.
Ερωτηθείς για το εάν κάποιος ενήλικας, κατά τα άλλα υγιής, θα πρέπει να κάνει εμβόλιο κατά της γρίπης Η1Ν1, ο γιατρός απάντησε με νόημα ότι «εγώ δε θα του πω ποτέ να μην κάνει το εμβόλιο. Εάν με ρωτήσει, θα του πω να το κάνει». Είπε ακόμη ότι η περίοδος έξαρσης του Η1Ν1 είναι από 20 έως 25 Ιανουαρίου μέχρι και τα μέσα Απριλίου.
Επισήμανε, εξάλλου, ότι τα δύο πιο βασικά μέτρα πρόληψης για τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός και τα ατομικά μέτρα υγιεινής. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Λουμπούνης δήλωσε ότι ευελπιστεί από του χρόνου να δοθεί οδηγία να γίνεται υποχρεωτικά εμβολιασμός για τον Η1Ν1 και στα παιδιά.

Συνάντηση με τους γονείς

Στο μεταξύ, σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο νηπιαγωγείο, όπου φοιτούσε η αδικοχαμένη Εύχαρις, συνάντηση των γονέων των παιδιών με τον κ. Λουμπούνη, αλλά και τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργο Τερζάκη. Ο κ. Λουμπούνης δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους ανήσυχους γονείς, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν τα πάντα γύρω από τον εμβολιασμό για τον ιό Η1Ν1.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και οι χαροκαμένοι γονείς της άτυχης 6χρονης, οι οποίοι δείχνοντας απίστευτο μεγαλείο ψυχής ζήτησαν από τους υπόλοιπους γονείς να μην προβούν – λόγω πένθους – στην ακύρωση των προγραμματισμένων αποκριάτικων εκδηλώσεων του σχολείου για να μη λείψει η χαρά με αυτόν τον τρόπο από τους συμμαθητές της αγαπημένης τους κόρης.

Χθες, πάντως, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά στο εν λόγω νηπιαγωγείο, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους: Τα παιδιά δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για το θάνατο της συμμαθήτριάς τους, με τους γονείς να δυσκολεύονται να πουν στα αγγελούδια τους το τι ακριβώς συνέβη. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό χθες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο νηπιαγωγείο ψυχολόγος από το “Χαμόγελο του Παιδιού”, προκειμένου να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά να δεχτούν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το τραγικό γεγονός.