Θαλασσινάκης: Τι κάναμε στον γιγάντιο λαγοκέφαλο για να πέτυχουμε «κανιβαλισμό»

Συγκλονιστική η μαρτυρία του επιχειρηματία που έπιασε το τοξικό τεράστιο ψάρι


Στιγμές αγωνίας έζησε μια παρέα Κρητικών που βγήκαν για ψάρεμα ανοιχτά του Κουτσουναρίου, στο νομό Λασιθίου και ξαφνικά στα δίχτυα τους πιάστηκε ένας τεράστιος τοξικός λαγοκέφαλος.

Ένας εξ αυτών ο κ. Θαλασσινάκης, μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV και στην εκπομπή «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ», περιγράφοντας στον Λευτέρη Κουμαντάκη όλα όσα συνέβησαν με την παρέα του στο σκάφος.

«Δυστυχώς μιλάμε για ανεξέλεγκτους πληθυσμούς λαγοκέφαλων. Από τα μεγαλύτερα που έχουμε βγάλει και σίγουρα το θέαμα ήταν τρομακτικό. Και αυτό γιατί σήμερα έχουν γίνει διπλάσια και τριπλάσια σε μέγεθος και έχουν αρχίσει να γίνονται άκρως επικίνδυνα.

Μείναμε με το στόμα ανοιχτό , πηγαίναμε για άλλα ψάρια ,όπως για παράδειγμα κανένα ροφό και αντί για κάτι τέτοιο βγάλαμε λαγοκέφαλο».

Ωστόσο ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και το στοιχείο που ανέφερε ο κ. Θαλασσινάκης στην διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Εξιστορώντας το τι συνέβη αμέσως μετά που έπιασαν το ψάρι ,υπογράμμισε τις κινήσεις που ακολούθησαν με στόχο όπως είπε να υπάρξει κανιβαλισμός στον πληθυσμό των λαγοκεφάλων .

«Μας είχαν δώσει πληροφορία από τον  Παγκρήτιο Όμιλο Φουσκωτών και το ΙΘΑΒΙΚ για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε αφού τους πιάσουμε. Έτσι λοιπόν του σκίσαμε την κοιλιά, βγάλαμε  τα εντόσθια και  τον ξαναπετάμε στην θάλασσα. Έτσι επιτυγχάνουμε τον  κανιβαλισμό μεταξύ  τους , προκειμένου να αρχίσει το ένα να τρώει το άλλο».

Σε κάθε περίπτωση και όπως επισήμανε ο κ. Θαλασσινάκης, υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς οι πληθυσμοί των συγκεκριμένων ψαριών έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και σιγουρα είναι επικίνδυνοι

«Το πρόβλημα στην συγκεκριμένη περιοχή είναι τεράστιο. Αρκεί να σας πω ότι δεν βγάλαμε ένα μόνο λαγοκέφαλο . Αλλά 30 και ο συγκεκριμένος ήταν ο μεγαλύτερος. Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι πληθυσμοί του βρίσκονται σε όλα τα νότια παράλια της Κρήτης κυρίως όμως στα Νοτιοανατολική των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.»

Πάντως αυτή την περίοδο οι λαγοκέφαλοι πλησιάζουν περισσότερο τις ακτές. «Αυτή η περίοδος όπως έχουμε εντοπίσει, είναι περίοδος αναπαραγωγής του ψαριού και παρατηρούμε ότι πλησιάζει, περισσότερο, σε κάποιες ακτές, πιθανόν για αναπαραγωγικούς λόγους και επίσης επειδή τρώει περισσότερο. Επιτίθεται, θα μπορούσαμε να πούμε, περισσότερο, τρώει αλιεύματα, ακόμη και κομμάτια από αλιευτικά εργαλεία αφού βρίσκουμε στα στομάχια τους αγκίστρια, δίχτυα κλπ.» έχει εξηγήσει  η κ. Περιστεράκη Ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ.

Το πρόβλημα με την εξάπλωση των τοξικών ψαριών έχει γιγαντωθεί και ήδη το θέμα τέθηκε σε σύσκεψη στην αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν ενέργειες και δράσεις που υλοποιούνται και προγραμματίζονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου των λεσεψιανών (εισβολικών) θαλάσσιων ειδών στην Κρήτη.