ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ Η ΚΡΗΤΗ: Εξοπλίζονται τα νοσοκομεία και πληθαίνουν οι κλίνες

Mε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται η 7η ΥΠΕ Κρήτης και τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας υπόψιν στον σχεδιασμό τους όλα τα πιθανά σενάρια, για να ριχτούν στην μάχη κατά του κοροναϊού.

Περισσότερα από 2.500 άτομα έκαναν αίτηση για να καλύψουν πάνω από 200 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού (τραυματιοφορείς, βοηθούς θαλάμων, πληρώματα ΕΚΑΒ κ.α.) με προσλήψεις- εξπρές του υπουργείου Υγείας, 200 και πλέον κρεβάτια είναι διαθέσιμα σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού για να νοσηλεύσουν ασθενείς με covid-19 ,αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ τις επόμενες ημέρες παραλαμβάνονται επιπλέον αναπνευστήρες και μόνιτορ, απαραίτητος εξοπλισμός για τη λειτουργία των μονάδων.

Τι λέει στην “Π” η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη για τον σχεδιασμό που γίνεται, ώστε να είμαστε όσο καλύτερα γίνεται προετοιμασμένοι, στον πόλεμο κατά του κοροναϊού.

Ερωτ.: Ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση στο υγειονομικό προσωπικό να υποβάλλει αίτηση για τη στελέχωση των νοσοκομείων. Υπήρξε ανταπόκριση;

Απ.: Στην 7η ΥΠΕ Κρήτης οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 2.500, για την κάλυψη 200 και πλέον θέσεων στα νοσοκομεία του νησιού.

Οι επιτροπές αξιολόγησης είναι έτοιμες και ήδη δουλεύουν πάνω στους φακέλους των υποψηφίων. Όλοι εργαζόμαστε συνεχώς καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ,για να μην καθυστερήσει καμία διαδικασία και οι άνθρωποι αυτοί να πιάσουν δουλειά άμεσα.

Πάνω από 200 κλίνες διαθέσιμες στις κλινικές

Ερωτ.: Πόσα κρεβάτια σε κλινικές είναι διαθέσιμα για να νοσηλεύουν ασθενείς με κοροναϊό αν χρειαστεί;

Απ.: Από χθες πάνω από 200 κλίνες είναι διαθέσιμες σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης για να νοσηλεύσουν ασθενείς με covid-19.

Καμία έλλειψη σε  υγειονομικό υλικό

Ερωτ.: Υπάρχει επάρκεια σε υγειονομικό υλικό σε αναπνευστήρες και γενικά έχουμε ότι χρειαζόμαστε;

Απ.: Ελλείψεις δεν υπάρχουν κι όταν καταγράφεται μείωση σε κάποια υλικά προχωρούμε άμεσα σε νέες προμήθειες.

Όσον αφορά στους αναπνευστήρες έχουμε και εφεδρικούς για λόγους ασφαλείας, ενώ προχωρούμε σε νέες προμήθειες.

Καταγράφουμε συνεχώς τις ανάγκες που υπάρχουν και αγοράζουμε καθημερινά ότι χρειαζόμαστε ,χωρίς σπατάλες, με σωστή διαχείριση. Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι ελλείψεις υγειονομικού υλικού ,δεν υπάρχουν.

Ερωτ.: Η μάχη κατά του covid-19 θα δοθεί στις Εντατικές. ΗΚρήτη έχει διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ;

Απ.: Έχει γίνει όλη η απαιτούμενη προετοιμασία και είναι ενήμερο το Υπουργείο Υγείας. Αρκεί να σας πω, ότι μόνο στο ΠΑΓΝΗ θα λειτουργούν 30 κλίνες ΜΕΘ. Τα κρεβάτια ΜΕΘ θα αυξηθούν πάρα πολύ. Συντονιστή διευθυντή  όλων των ΜΕΘ της Κρήτης ορίσαμε τον καθηγητή κ.Δημήτρη Γεωργόπουλο.

Ερωτ.: Υπάρχουν όμως και οι ασθενείς εκείνοι που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας τα οποία δεν έχουν σχέση με τον κοροναϊό.Τι γίνεται με αυτούς;

Απ.: Είναι σαφές ότι θα καλύπτονται όλα τα επείγοντα περιστατικά. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ,ούτε να φοβάται.

Τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής στήριξης

Ερωτ.: κ. Μπορμπουδάκη, πολλοί άνθρωποι ήδη αισθάνονται έντονη ψυχολογική πίεση, λόγω καραντίνας.Πως μπορούν να βοηθηθούν;

Απ.: Ετοιμάζουμε δύο τηλεφωνικές γραμμές συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, με επαγγελματίες ψυχικής Υγείας.

Η μια αφορά σε ασθενείς και τις οικογένειές τους που είναι σε καραντίνα, και η δεύτερη κατηγορία παιδιά, εφήβους και ενήλικες που εμφανίζουν αγχώδης εκδηλώσεις και φοβίες ,λόγω  covid-19. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν να τεθούν σε λειτουργία άμεσα, εντός της βδομάδας, αν γίνεται.