“Θύματα” των βλαβών τα σχέδια ακτινοβολιών στο ΠΑΓΝΗ

Λόγω της βλάβης καθυστερούν οι σχεδιασμοί των ακτινοβολιών αρκετών ασθενών

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ


Σε περιπέτειες έχουν μπει μέσα στο καλοκαίρι πολλοί ογκολογικοί ασθενείς που παρακολουθούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου λόγω μιας ακόμη βλάβης που παρουσίασε το παλαιό μηχάνημα -περίπου 20ετίας- του αξονικού τομογράφου.

Πρόβλημα με τον σχεδιασμό των ακτινοβολιών

Η διοίκηση κατάφερε να βρει το ένα από τα δύο ανταλλακτικά που χρειάζονται, όμως το δεύτερο ακόμη αναζητείται εντός και εκτός Ελλάδας. Λόγω της βλάβης δεν μπορεί να γίνει ο σχεδιασμός των ακτινοβολιών για αξιοσημείωτο αριθμό ασθενών και αυτό σημαίνει ότι καθυστερεί η έναρξη του κύκλου των θεραπειών τους.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Γιάννη Τασσόπουλο, η βλάβη παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Το ένα ανταλλακτικό βρέθηκε και παρελήφθη από το νοσοκομείο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε ένα ακόμη ανταλλακτικό που απαιτείται και αναζητείται και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στον καινούργιο αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου που αποτελεί δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, χρειάζεται ένα πρόσθετο εξάρτημα, απαραίτητο, για να μπορεί να γίνει ο σχεδιασμός των ακτινοβολιών, το οποίο, σύμφωνα με τον διοικητή, έχει ήδη παραγγελθεί.

Τασσόπουλος
Ο κ. Γιάννης Τασσόπουλος

Ο κ. Τασσόπουλος υποστηρίζει μιλώντας στην “Π” ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει επηρεάζει μικρό αριθμό ασθενών και αφορά σε ολιγοήμερη καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας τους.

Είπε μάλιστα ότι σε άλλα νοσοκομεία, για παράδειγμα της Αθήνας, η αναμονή για τις θεραπείες είναι 3-4 μήνες, ενώ στο ΠΑΓΝΗ περίπου 30 ημέρες μόλις ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των ακτινοβολιών και νωρίτερα, αν πρόκειται για επείγον περιστατικό.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι συγγενείς ασθενών είπαν στην “Π” ότι η βλάβη δεν είναι λίγων ημερών αλλά εβδομάδων.

Αναφέρθηκε μάλιστα από Ηρακλειώτισσα ότι έφερε τη μητέρα της από την Αθήνα για να αρχίσει το θεραπευτικό σχήμα της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και αναγκάστηκε να επιστρέψει ξανά στην Αθήνα, αφού λόγω της βλάβης η θεραπεία δεν άρχισε ποτέ.