Ισχυροί άνεμοι τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη – Πότε θα ανέβει η θερμοκρασία

Ισχυροί άνεμοι με λίγες νεφώσεις για το Σαββατοκύριακο – Τι λέει ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας


Σε αντίθεση με τις δυτικοΕυρωπαικές χώρες που βιώνουν σε πολλές περιοχές συνθήκες πραγματικού Καύσωνα, στη χώρα μας το από Αρχαιοτάτων χρόνων φαινόμενο του Ετησία (γνωστό με την τούρκικη ορολογία ως μελτέμι του Αιγαίου) αναμένεται να διατηρήσει ηπιότερες θερμοκρασίες προκαλώντας όμως, λόγω των πολύ ισχυρών Βόρειων ανέμων, προβλήματα στις θάλασσες του Αιγαίου και της Κρήτης από υψηλό κυματισμό, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος επέκτασης πυρκαγιάς.

ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥΣ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟ ΚΥΜΑΤΙΣΜΟ

Από αύριο Σάββατο επανεμφανίζεται και πάλι περισσότερο ενισχυμένος ο Ετησίας (το γνωστό ως μελτέμι) στο Αιγαίο με πολύ ισχυρούς Βόρειους ανέμους  στα πελάγη και κυρίως στα νότια τμήματα της Κρήτης.

Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα στα βόρεια της Κρήτης διατηρώντας όμως υψηλά τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα σε αντίθεση με τα νότια τμήματα του νησιού όπου αν και η θερμοκρασία θα σημειώνει υψηλότερες τιμές τα ποσοστά υγρασίας όμως θα είναι χαμηλότερα. Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων στο νησί μας ο κίνδυνος επέκτασης μιας πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο αρκετά υψηλός κυματισμός της θάλασσας από το Σάββατο το απόγευμα και ιδιαίτερα την Κυριακή και τη Δευτέρα, περισσότερο σε βόρειες παράκτιες ζώνες της Κρήτης αλλά και σε κάποιες περιοχές στα νότια του νησιού, απαιτεί μεγάλη προσοχή για όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες.

Στην δυτική Ευρώπη η θερμή εισβολή αερίων μαζών που προέρχονται από την Αφρική συνεχίζεται  προκαλώντας πολύ υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα σε αρκετές περιοχές κάνοντας πολύ δύσκολες τις συνθήκες για τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν τη θερμή εισβολή να περιορίζεται από την Κυριακή σε περιοχές της ανατολικής Ισπανίας και στα νότια τμήματα της Γαλλίας  ενώ από την Τρίτη αναμένεται υποχώρηση των θερμοκρασιών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για αύριο Σάββατο αναμένεται καλός καιρός σε ολόκληρη την Κρήτη με λίγες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τμήματα τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι αρχικά το πρωί θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους στα 3 – 4 Μποφώρ, πριν το μεσημέρι όμως θα αρχίσουν να ενισχύονται φθάνοντας στα 4 – 5 Μποφώρ στα Βόρεια τμήματα της Κρήτης ενώ στα νότια θα κυμαίνονται στα 5 – 6 Μποφώρ και κατά τόπους στα 7 Μποφώρ. Στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα κυμαίνεται στα 5 – 6, τοπικά 7 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο στα βόρεια και θα κυμανθεί από τους 24°C έως τους 30°C, ενώ στα νότια οι μέγιστες τιμές θα ξεπεράσουν και τους 32°C.

Την Κυριακή διατηρείται η ηλιοφάνεια αλλά με τους  Βόρειους ανέμους να κορυφώνουν την ένταση τους καθώς και το κυματισμό στις βόρειες παράκτιες ζώνες και σε κάποιες περιοχές στα νότια. Η ένταση των Βορείων ανέμων στα βόρεια τμήματα θα φθάνει στα 5 – 6 τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ, ενώ στα νότια κατά τόπους οι μέγιστες εντάσεις θα ξεπερνούν τα 8 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει  λίγο ακόμη στα βόρεια τμήματα διατηρώντας όμως τις μέγιστες τιμές στα νότια πάνω από τους 32°C.

Την Δευτέρα αν και αναμένεται μικρή εξασθένηση των Βορείων ανέμων απαιτείται και πάλι μεγάλη προσοχή σε θαλάσσιες δραστηριότητες καθώς και στον κίνδυνο επέκτασης  πυρκαγιάς. Από την Τρίτη αναμένεται να επανέλθει και πάλι το ήπιο καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού,  με την εξασθένηση των ανέμων και τον χαμηλό κυματισμό, ενώ οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σε υψηλότερα επίπεδα συνήθη όμως για την εποχή και το νησί μας.