Καίγεται η… σοκολάτα του «Andreas»

Έναν μεγάλο βραχνά αποτινάσσει σύντομα από πάνω του το Λιμενικό Σώμα στην Κρήτη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταστραφεί και η τελευταία τεράστια παρτίδα (αρκετών τόνων) κατεργασμένης κάνναβης που έκρυβε το ρυμουλκό «Αndreas» που είχε εντοπιστεί και κατασχεθεί τον Δεκέμβριο του 2017 νότια του νησιού μετά από επιχείρηση του Λιμενικού.

Αξιωματικοί του Λ.Σ περίμεναν πώς και πώς την απόφαση για την καταστροφή των ναρκωτικών για πολλούς λόγους. Δεν είναι υπερβολή το γεγονός ότι για τη φύλαξη των ναρκωτικών έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα.

Ο χώρος όπου φυλασσόταν η τεράστια ποσότητα σε περιοχή του Ρεθύμνου έχει μετατραπεί σε πραγματικό φρούριο. Έχουν τοποθετηθεί ειδικά μηχανήματα φύλαξης, αλλά το κυριότερο είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από λιμενικούς του Ρεθύμνου για ευνόητους λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», μόλις χθες έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία αναμένεται άμεσα η καύση της… «σοκολάτας». Αναμένεται η σύσταση της τριμελούς επιτροπής που θα απαρτίζεται από εκπρόσωπο του Λ.Σ, της εισαγγελίας και της υγειονομικής υπηρεσίας.

H κατεργασμένη κάνναβη που έκρυβε το ρυμουλκό «Αndreas»

Έκαιγε μια εβδομάδα

Η ποσότητα που αναμένεται να καταστραφεί είναι η δεύτερη που μετέφερε το ρυμουλκό. Πέρυσι είχε καταστραφεί η πρώτη παρτίδα, η οποία περιλάμβανε περισσότερους από έξι τόνους κατεργασμένης κάνναβης.

Μάλιστα, αναζητούνταν χώρος για την καύση μιας τόσο μεγάλης ποσότητας. Βρέθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου όπου χωρίς υπερβολή ο κλίβανος έκαιγε για μια εβδομάδα!

Το ρυμουλκό μετέφερε περισσότερους από 12 τόνους ακατέργαστης κάνναβης, οι οποίοι βρέθηκαν σε δύο φάσεις.

Αρχικά το Δεκέμβριο του 2017 στο ρυμουλκό είχαν βρεθεί και κατασχεθεί 6 τόνοι 177 κιλά και 800 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, ενώ το πλήρωμά του 6 υπήκοοι Συρίας προφυλακίστηκαν. Τα μέλη του πληρώματος είχαν συμφωνήσει με έναν Κύπριο ατζέντη, τα στοιχεία του οποίου φέρεται να είναι γνωστά στις Αρχές, να ναυτολογηθούν έναντι 600 δολαρίων τον μήνα ο καθένας, προκειμένου να αποτελέσουν το πλήρωμα του ρυμουλκού για τη μεταφορά του στο ναυπηγείο της Μάλτας.

Το πλήρωμα αποτελούσε ο πλοίαρχος, που φέρεται να είχε πλαστό έγγραφο ικανότητας κυβερνήτη ρυμουλκού, δύο λαδάδες και τρεις ναύτες.

Οι υποψίες των λιμενικών ότι στο συγκεκριμένο ρυμουλκό – το οποίο επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό από τον ΟΔΔΥ και να μεταφερθεί σε λιμάνι της Βρετανίας προκειμένου να καταλήξει σε εταιρεία βρετανικών συμφερόντων – κάτι δεν πήγαινε καλά με τα χαρτιά του αλλά και με τις δεξαμενές του, οδήγησε σε νέα ενδελεχή έρευνα.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ταξίδεψε ξανά στη Κρήτη και κατά τη διάρκεια έρευνας βρέθηκε κάτω από πλακάκι σε έναν στενό διάδρομο μια ανθρωποθυρίδα.

Όταν την άνοιξαν οι λιμενικοί διαπίστωσαν πως έκρυβε άλλους 6 τόνους 561 κιλά και 700 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης καθώς και 258.000 δισκία captagon(τα λεγόμενα χάπια των τζιχαντιστών).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) που έχει κατασχεθεί. Η συνολική εκτιμώμενη αξία των ναρκωτικών ουσιών ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.