“Κακές υπηρεσίες προσφέρει όποιος προτείνει το Δήμο Χερσονήσου για την φιλοξενία κλειστής δομής”

Με το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου το οποίο τέθηκε αναφανδόν κατά της δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων στα Διοικητικά όρια του Δήμου, ανά χείρας και με μεικτό κλιμάκιο εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Διοικητή της ΣΕΑΠ Ηρακλείου κ. Βασιλειάδη, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, μιλώντας στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη. 

“Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο εκδώσαμε ομόφωνο ψήφισμα κατά της κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Δήμο Χερσονήσου. Μία τέτοια δομή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το δήμο μας. Ο Διοικητής της ΣΕΑΠ μπορεί να μην μετέχει σε επίπεδο λήψης αποφάσεων και να αποτελεί ένα εκτελεστικό όργανο και θεωρήσαμε χρήσιμο αφενός, να του μεταφέρουμε το ψήφισμα που εκδώσαμε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο κι αφετέρου να έχουμε μία τυπική συνάντηση ενημέρωσης. Ο Διοικητής της ΣΕΑΠ Ταξίαρχος Βασίλης Βασιλιάδης, δεν γνωρίζει κάτι σε επίπεδο αποφάσεων, εκτελεί εντολές.  Ωστόσο θέλησα να τον συναντήσω γιατί σέβομαι τους θεσμούς κι εφόσον στους θεσμούς ανήκει και ο στρατός δεν ήθελα να παρακάμψω την ενημέρωση του υπεύθυνου στρατεύματος στην Κρήτη όπως εκείνου του Διοικητής ΣΕΑΠ. “

“Δεν γίνεται να παίρνει αποφάσεις η κυβέρνηση ερήμην των τοπικών κοινωνιών”

“Η στρατηγική της πολιτείας να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες ερήμην των τοπικών κοινωνιών, είναι λανθασμένη. Δεν γίνεται αποφάσεις οργάνων να παρακάμπτονται όπως αυτή της ΠΕΔ, που έχει καταστήσει σαφές, πως δεν επιθυμεί δημιουργία κλειστών δομών στην Κρήτη, αλλά επέκταση και συνέχιση του προγράμματος ESTIA.”

“Όποιος προτείνει στην κυβέρνηση τέτοιες αποφάσεις προβαίνει σε πολύ κακές υπηρεσίες”

“Είναι ξεκάθαρο σε επίπεδο σχεδιασμού, δεν είναι ξεκάθαρο σε επίπεδο υλοποίησης. Υπάρχει ένας σχεδιασμός που περιλαμβάνει πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις πιθανές για την δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων. Στα πλαίσια αυτά έχει ενταχθεί και το Πεδίο Βολής Γουβών. Μόνο ένας που δεν έχει σώας τας φρένας θα μπορούσε να λάβει απόφαση για κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Δήμο Χερσονήσου. Μία τέτοια δομή δεν θα επιτρέψω σε καμία περίπτωση να γίνει στο Δήμο Χερσονήσου, έχω το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου και θα το ακολουθήσω πλήρως. Δεν έχει καμία λογική μία απόφαση δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή της Χερσονήσου ενός δήμου από τους πλέον τουριστικούς σε επίπεδο χώρας. Όποιος προτείνει στην κυβέρνηση τέτοιες αποφάσεις προβαίνει σε πολύ κακές υπηρεσίες.”

“Δεν κάνουμε αριβιστικές ενέργειες κάνουμε πολιτική”

Έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή στις 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να έχουμε επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο. Αν ο Υπουργός δεν επιθυμεί να μας δει ή να μας ενημερώσει, εμείς θα του κάνουμε γνωστό πως: “Το ταγκό είναι ένας χορός που χορεύεται με δύο, εμείς δεν κάνουμε ακτιβισμό, ασκούμε πολιτική. Και δεν είναι στις προθέσεις μας η “απόβαση” στην Αθήνα, με μαγκούρες και με αγροτικά αυτοκίνητα. “