Κακοκαιρία «Ελπίς»: Live η εξέλιξη του φαινομένου – Η πρόγνωση των μετεωρολόγων

Ισχυρές κατά τόπους χιονοπτώσεις αύριο Δευτέρα, ακόμη και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα


Πυκνές χιονοπτώσεις και παγετό έφερε στην Κρήτη η κακοκαιρία «Ελπίς» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πλήττει όλη τη χώρα. Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός.

Ειδικότερα, την Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, τα φαινόμενα θα κορυφωθούν, με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του νησιού, οι οποίες θα ενταθούν από το απόγευμα της Δευτέρας έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη αναμένονται αντίστοιχα φαινόμενα. «Αυτή η νέα διαταραχή που θα δημιουργηθεί την Δευτέρα θα επηρεάσει και την Κρήτη. Θα δώσει εκ νέου πολλά χιόνια στις ορεινές περιοχές και σε περιοχές με υψόμετρο 200-300 μέτρα, αλλά ενδεχομένως να έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα και στις παραλιακές περιοχές», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Ο καιρός την Δευτέρα και την Τρίτη

Όπως είπε, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν, στην Κρήτη κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν και την Τρίτη, μέχρι τις απογευματινές – βραδινές ώρες».

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα θα σημειωθεί κατά διαστήματα βελτίωση, αλλά θα υπάρξουν και περιόδοι που το φαινόμενο θα είναι έντονο.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια της χιονόστρωσης, ο κ. Λαγκουβάρδος απάντησε ότι «πιθανώς να δούμε και πιο παρατεταμένη χιονόπτωση και χιονόστρωση, γιατί οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές. Σε λίγο υψηλότερο θα έχουμε μεγαλύτερη χιονόπτωση και χιονόστρωση», προσθέτοντας ότι οι βοριάδες θα ενισχυθούν αρκετά την Δευτέρα το βράδυ προς την Τρίτη.

Για αυτό το λόγο, διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επεσήμανε ότι χρειάζεται προσοχή στις μετακινήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο θα αποδράμει το βράδυ της Τρίτης, ενώ το κρύο θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη.

Λέκκας: Η ένταση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας θα είναι μεγαλύτερη 

Στην ΚΡΗΤΗ TV μίλησε ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας για την εξέλιξη της κακοκαιρίας στο νησί. Όπως τόνισε, η ένταση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας θα είναι μεγαλύτερη και η κορύφωση των φαινομένων στο Ηράκλειο  αναμένεται από το απόγευμα της Τρίτης προς το βράδυ. «Σήμερα ήταν μια γενική πρόβα του καιρού. Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο καιρός  είναι τόσο καλός που προειδοποιεί. Το δεύτερο κύμα είναι αυτό που μας ανησυχεί. Αυτό που έρχεται δηλαδή. Κι όταν το πρώτο κύμα έδωσε αυτά τα φαινόμενα, πρέπει να αντιληφθούμε τι μας περιμένει στο δεύτερο.» υπογράμμισε.

«Η χιονόπτωση στις πόλεις ήταν έκπληξη» δήλωσε παράλληλα ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας ο οποίος υπογράμμισε ότι ούτε οι ειδικοί ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν το φαινόμενο ως προς την εμφάνιση του.  Όπως είπε χαρακτηριστικά η ατμόσφαιρα πολλές φορές είναι απρόβλεπτη, ενώ υποστήριξε ότι από την Τετάρτη θα υπάρχει μια σταδιακή εκτόνωση.

Τελειώνοντας, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι η χιονόπτωση αναμένεται κάτω από τα 400 μέτρα υψόμετρο και αυτό που προβληματίζει είναι ότι η χιονόπτωση θα μετατραπεί σε χιονόστρωση, κάτι που προβληματίζει.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

Ο καιρός στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο, ο καιρός προβλέπεται βροχερός καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότια 3 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειοδυτικούς με σχεδόν την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Χιονόπτωση προβλέπεται στην Αγία Βαρβάρα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και μόνο τις βραδινές ώρες αναμένεται να καθαρίσει λίγο ο ουρανός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι 1 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Χιονόνερο θα περιλαμβάνει ο καιρός στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ αναμένεται βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι 2 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Έντονες βροχοπτώσεις προβλέπονται στο Ρέθυμνο την Δεύτερα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι 3 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειοδυτικούς με ένταση 4 μποφόρ.

Χιονόπτωση προβλέπεται και στο Σπήλι Ρεθύμνου τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 2 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Χιονισμένο θα είναι το σκηνικό του καιρού και στα Ανώγεια Ρεθύμνου, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα αναπτυχθούν χιονοπτώσεις. . Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί 2 Μποφόρ, αργά το μεσημέρι ωστόσο θα στραφούν σε δυτικούς με λίγη περισσότερη ένταση.

Συννεφιά προβλέπεται στα Χανιά στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, ενώ τις βραδινές ώρες προβλέπεται και ασθενής χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, ενώ το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειοδυτικούς 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Στα Σφακιά Χανίων προβλέπεται αρχικά χιονόπτωση. Από το μεσημέρι το χιόνι θα μετατραπεί σε βροχή, ενώ το βράδυ η χιονόπτωση θα επιστρέψει. Αρχικά, θα υπάρξει άπνοια ενώ στη συνέχεια 3 μποφόρ βόρειοι.

Στα Φαλάσαρνα Χανίων προβλέπεται αρχικά ασθενής βροχή, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα επικρατήσουν έντονες νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι πνέουν μεταβλητοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Στον Άγιο Νικόλαο προβλέπονται βροχοπτώσεις με διαστήματα συννεφιάς το πρωί και το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς αρχικά, ενώ το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με ένταση 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 εώς 7βαθμούς Κελσίου.

Βροχές προβλέπονται στην Σητεία την Δεύτερα. Πιο αναλυτικά, αρχικά προβλέπεται αρκετά σύννεφα, νωρίς το μεσημέρι θα συννεφιάσει και προβλέπονται βροχές . Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 2 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

Την Δευτέρα αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής. Οι χιονοπτώσεις αυτές γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έως τις μεσημβρινές ώρες και αναμένεται να είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες.

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 Μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 Μποφόρ στο Ιόνιο.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού. Γρήγορα ο καιρός έως τις μεσημβρινές ώρες θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.