Καμία στήριξη του Σταύρου Αρναουτάκη στους Κρητικούς καλλιτέχνες τριών Νομών του νησιού

Εκτός στήριξης της Περιφέρειας Κρήτης οι Κρητικοί Καλλιτέχνες από το Λασίθι, το Ρέθυμνο και τα Χανιά – Για μία ακόμα φορά ο συγκρητισμός πήγε περίπατο 


Ενώ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλάει συνεχώς για ενιαία Περιφέρεια Κρήτης, κάτι τέτοιο μάλλον πως πρέπει να το ξεχάσουν για μια ακόμα φορά, οι κάτοικοι των νομών Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Για μια ακόμα φορά απεδείχθη ότι συγκρητισμός “πήγε περίπατο” με τους Κρητικούς καλλιτέχνες των τριών περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης να μένουν στο “περιθώριο”.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης με δελτίο τύπου της πριν από ένα μήνα, εμφάνιζε ως επιτυχημένη την ολοκλήρωση της διαδικασίας του προγράμματος στήριξης των Κρητών παραδοσιακών καλλιτεχνών, ως αξιοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που έθετε ως στόχο την ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, η οποία δοκιμάζεται από τους ασφυκτικούς περιορισμούς που επιβάλει η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Φρούδες όμως οι ελπίδες, αφού όπως απεδείχθη τα 100.000 ευρώ που έπρεπε να μοιραστούν με συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασίες, για την στήριξη καλλιτεχνών σε ολόκληρη την Κρήτη, μοιράστηκαν σε συγκροτήματα και καλλιτέχνες της ΠΕ Ηρακλείου, Μια και μοναδική εξαίρεση ενός καλλιτέχνη από την περιοχή του Μυλοποτάμου ο οποίος βέβαια διαμένει…. στο Ηράκλειο!!! Επομένως άφησε απροκάλυπτα εκτός τους καλλιτέχνες 3 νομών του νησιού και μάλιστα, ενώ το τελικό ποσό που μοιράστηκε ήταν 120.000 ευρώ όπως έχει αναρτηθεί στη Διάυγεια.

Μάλιστα, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μανούσακας που είχε καταθέσει επερώτηση επί του θέματος, περίμενε συγκεκριμένες απαντήσεις απο τον αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού (και στενό συνεργάτη του Σταύρου Αρναουτάκη) κ. Κων/νο Φασουλάκη στο πλαίσιο του σημερινού περιφερειακού συμβουλίου (μέσω τηλεδιάσκεψης). Απάντηση όμως συγκεκριμένη δεν πήρε.

Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν τα της κρητικής παράδοσιακής μουσικής, τα περισσότερα συγκροτήματα που ενισχύθηκαν μέσω της δράσης είναι από την περιοχή που κατάγεται και εκλέγεται ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης.

Ποια ήταν τα ερωτήματα που απευθύνθηκαν μέσω του κ. Μανούσακα σε Περιφερειάρχη και περιφερειακή αρχή;

1. Απευθύνατε πρόσκληση σε όλη την Κρήτη για να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες και να δηλώσουν συμμέτοχή ;
2. Με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αυτή ;
3. Συμμετείχαν καλλιτέχνες από άλλη περιφερειακή ενότητα της Κρήτης πλην της ΠΕ Ηρακλείου ;
4. Παρακαλώ όπως μας προσκομίσετε λίστα με τα ονόματα των καλλιτεχνών και τα ποσά που έλαβαν.
5. Γιατί η εν λόγω εκδήλωση δεν έγινε σε όλη την Κρήτη αναλογικά ώστε να μοιραστούν τα χρήματα σε όλη την Κρήτη ;
6. Θα υπάρξει και άλλο σχετικό πρόγραμμα για την υπόλοιπη Κρήτη στο μέλλον , ώστε να συμμετέχουν και άλλα μουσικά παραδοσιακά σχήματα σε ανάλογη ενίσχυση ;

Μετά τη διαδικασία της επερώτησης και με δεύτερη ανάρτησή του ο κ. Μανούσακας τονίζει ότι: 

“Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατέθεσα την παρακάτω επερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη.
Απάντηση από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη δεν έλαβα !

Προς ενημέρωση σας, το πόσο έφτασε τις 120.000€, δόθηκε σε 4 εταιρείες παραγωγής με έδρα το Ηρακλειο ,οι δυο από αυτές με το ίδιο ΑΦΜ, ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ , σύμφωνα με την διαύγεια.

Ενώ μπορούσαν να μοιράσουν αναλογικά το πόσο αυτό σε κάθε Νομό της Κρήτης , προτίμησαν να μείνει εντός ΠΕ Ηρακλείου , και όσον αφορά τις εταιρείες παραγωγής , όσο και τους καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα. Κανένα σκέλος της επερώτησης μου δεν απαντήθηκε ουσιαστικά. Και δεν συμμετείχαν καλλιτεχνικά σχήματα από όλη την Κρήτη.

Το τονίζω αυτό γιατί τώρα δυο χρόνια συμμετοχής στο Περιφερειακό Συμβούλιο ακούω για ενιαία περιφέρεια αλλά ακόμα μια φορά δεν το είδαμε αυτό”.

Το επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι στην ερώτηση αν θα υπάρξει κι άλλο σχετικό πρόγραμμα με ανάλογη χρηματοδότηση και στήριξη καλλιτεχνών στην υπόλοιπη Κρήτη, απάντηση εκ μέρους του κ. Φασουλάκη δεν υπήρξε!

Το θέμα λοιπόν είναι αρκετά σοβαρό και πέραν των όσων ειπώθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο απαιτούνται συγκεκριμένες απαντήσεις εκ μέρους, πιθανότατα, του ίδιου του Σταύρου Αρναουτάκη. Αν υπάρχουν απαντήσεις…

Εδώ η ανάρτηση του Γιάννη Μανούσακα Βλαντά που έχει αναρτήσει και τις δημοσιεύσεις στη “Διαύγεια” για τις αναθέσεις-επιχορηγήσεις που προέκυψαν από την Περιφέρεια Κρήτης: