“ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ” ΣΕ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΓΝΗ: Στο όριο τα χειρουργεία

Αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία για να μπουν τα επείγοντα στο Βενιζέλειο

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Βενιζέλειο στο θέμα της διαχείρισης των χειρουργικών περιστατικών λόγω της έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Γιώργο Κωστάκη, πριν λίγα 24ωρα και για μια ημέρα αναβλήθηκαν όλα τα τακτικά χειρουργεία γιατί έπρεπε να αντιμετωπιστούν επείγουσες επεμβάσεις.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ελλείψει κυρίως αναισθησιολόγων, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί εργαζόμενοι λείπουν σε άδεια, λειτουργούν μόνο 2 ή στην καλύτερη περίπτωση 3 χειρουργικές αίθουσες από τις 8 που έχει στη διάθεσή του το νοσοκομείο.

Ο  ίδιος τόνισε ότι στο Βενιζέλειο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 8 αναισθησιολόγοι, ενώ χρειάζονται οι διπλάσιοι.

Ο Γιώργος Κωστάκης
Ο Γιώργος Κωστάκης

Ο κ. Κωστάκης εξήγησε ότι οι αναισθησιολόγοι δεν χρειάζονται μόνο στα χειρουργεία αλλά και στα Ιατρεία Πόνου, στην Ανάνηψη, στην Γαστρεντερολογική Κλινική, στα Επείγοντα.

“Αντιμετωπίζουμε μια τραγική κατάσταση το τελευταίο εξάμηνο και τώρα το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη χειρότερο”  σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ σχολιάζοντας: “Με τις λίστες αναμονής ούτε που ξέρουμε τι γίνεται.

Στο Βενιζέλειο γίνονται κάθε χρόνο περίπου 11.000 χειρουργικές επεμβάσεις. Φέτος, όπως φαίνεται, δεν θα καταφέρουμε να φθάσουμε ούτε τις μισές”.

Η “Π” από την αρχή του 2018 έχει κάνει εκτενή δημοσιεύματα για το πρόβλημα που μήνες αργότερα παραμένει άλυτο. Ο κ. Κωστάκης τον Ιανουάριο είχε δηλώσει:

“Συνεχίζεται και επιδεινώνεται το οξύ πρόβλημα έλλειψης χειρουργικού χρόνου.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας προς τη Διοίκηση του νοσοκομείου για έγκαιρη προκήρυξη των χηρευόντων οργανικών θέσεων  στο Αναισθησιολογικό Τμήμα και τις απέλπιδες παρεμβάσεις μας, σε όλα τα επίπεδα, για ύπαρξη επικαιροποιημένου οργανισμού στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, τίποτα δεν έγινε”.

Και στο ΠΑΓΝΗ

Πριν ένα μήνα κατήγγειλαν δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και δραστικές περικοπές στα χειρουργεία οι εργαζόμενοι στο ΠαΓΝΗ. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου 584 ασθενείς αντιστοιχούν σε κάθε γιατρό και 440 ασθενείς σε κάθε νοσηλευτή, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, και η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το Σωματείο Εργαζομένων περιγράφει μια ζοφερή εικόνα, καθώς όλα τα τμήματα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ τα χειρουργεία περιορίστηκαν κατά 50% στη διάρκεια του καλοκαιριού για να πάρει το προσωπικό την άδειά του.