Εικόνα «απόλυτης εγκατάλειψης» σε 50 κέντρα υγείας -«Χειμαρρώδεις» καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ

Μια εικόνα «απόλυτης εγκατάλειψης» σε 50 κέντρα υγείας αγροτικού τύπου, ανά τη χώρα, αποκαλύπτει η αυτοψία που έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). 

Η ΠΟΕΔΗΝ, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι οι συνθήκες είναι τραγικές ακόμη και σε κέντρα Υγείας περιοχών που τις ημέρες των Χριστουγέννων θα κατακλυστούν από επισκέπτες.

Επιπλέον, τονίζει ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας «βαπτίζουν οικογενειακό γιατρό τους λειψούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας» επισημαίνοντας ότι για «έναν ολόκληρο δήμο 5.000 κατοίκων υπάρχει ένας γιατρός ο οποίος βρίσκεται εκεί ένα πρωινό την εβδομάδα».

Ανάμεσα σε άλλα προβλήματα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει, εκ νέου, «τραγικές ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού», εργαστήρια… εκτός λειτουργίας, την ανίχνευση αμιάντου σε δάπεδα κέντρων Υγείας (!), ακόμη και επιθέσεις κατά του προσωπικού λόγω έλλειψης μέτρων φύλαξης.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ και οι σημειώσεις για κάθε ένα από τα 50 Κέντρα Υγείας που ερευνήθηκαν:

«Δυστυχώς δικαιωθήκαμε απόλυτα ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι θνησιγενές και δεν πρόκειται να πετύχει.
Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο σχεδιασμός υλοποιείται με γοργά βήματα. Όμως τα στοιχεία τους διαψεύδουν. Και όχι μόνο αυτό αφήνουν τα Κέντρα Υγείας που είναι το αποκούμπι των πολιτών σε δυσπρόσιτες, ορεινές περιοχές να μαραζώνουν.
ΤΟΜΥ
Με βάση τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης έπρεπε σήμερα να λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ. Ταμπέλες έχουν τοποθετηθεί μόνο σε 100 εκ των οποίων οι 60 λειτουργούσαν και πριν ως Πρωτοβάθμιες μονάδες (Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, Περιφερειακά ή Αγροτικά ιατρεία).
Οικογενειακοί Ιατροί
Από τους 4024 οικογενειακούς γιατρούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (1195 στα ΤΟΜΥ και 2829 συμβεβλημένοι), στην πραγματικότητα διαθέσιμοι είναι μόνο 950 (250 ΤΟΜΥ, 700 ΕΟΠΥΥ). Για το φαίνεσθε έχουν βαπτίσει τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας σε Οικογενειακούς Ιατρούς.
Οι ιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων που εξυπηρετούν Δήμους των 5000 κατοίκων, μία ή δύο φορές την εβδομάδα καθ’ ότι τις άλλες ημέρες καλύπτουν τα Κέντρα Υγείας ή τοπικά Νοσοκομεία ονομάστηκαν οικογενειακοί ιατροί με πληθυσμό αναφοράς όλους τους κατοίκους του Δήμου που εξυπηρετούν μόνο μια ή δύο φορές την εβδομάδα!!! Για να κερδίσει επικοινωνιακά το στοίχημα η κυβέρνηση.
Τις άλλες ημέρες της εβδομάδας οι εν λόγω Ιατροί βρίσκονται 100 χιλιόμετρα μακριά από τον πληθυσμό αναφοράς τους!!!
Σήμερα δεν υπάρχει δωρεάν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Οι πολίτες πληρώνουν ιδιώτη γιατρό ακόμη και για τη συνταγογράφηση. Τα Κέντρα Υγείας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αντί να τα ενισχύει με προσωπικό και υλικά, οι λιγοστοί εναπομείναντες γιατροί γίνονται μπαλάκι από Μονάδα σε άλλη Υγειονομική Μονάδα (κάνουν τον οικογενειακό ιατρό, εφημερεύουν κάθε ημέρα και σε άλλα Κέντρα Υγείας ή στα τοπικά Γενικά Νοσοκομεία).
Στα Κέντρα Υγείας σήμερα υπηρετούν 950 ειδικευμένοι ιατροί και 2000 Αγροτικοί σε 7500 οργανικές θέσεις. Υπηρετούν μόνο 3300 υπάλληλοι στις 10000 οργανικές θέσεις.
Πολλά Κέντρα Υγείας, κλείνουν μεσημέρι ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα (μονά- ζυγά). Κέντρα Υγείας σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές που συχνά αποκλείονται από την κακοκαιρία δεν διαθέτουν πληρώματα Ασθενοφόρων και καθίσταται αδύνατη η έγκαιρη διακομιδή επειγόντων περιστατικών.
Τουριστικά χειμερινά θέρετρα που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα είναι υγειονομικά ακάλυπτα καθότι τα τοπικά Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις Ιατρών, Νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού. Δεν είναι σε θέση να κάνουν γενική αίματος ή ακτινογραφία!!! Ακόμα και για ένα απλό κάταγμα γίνονται διακομιδή σε Νοσοκομείο. Δεν διαθέτουν ειδικευμένους ιατρούς σε βασικές ειδικότητες (καρδιολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, μικροβιολόγους, ακτινολόγους κ.α.)
Ειδικά τώρα τις εορτές των Χριστουγέννων που η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους κάλυψης των Κέντρων Υγείας με Ασθενοφόρα γιατρούς και λοιπό προσωπικό.
Προσέρχονται έκτακτα περιστατικά και είναι κλειστά. Χάνονται ζωές έξω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες (Καμένα Βούρλα, Μαργαρίτη Θεσπρωτίας κλπ.) ή όπως στην Κάλυμνο από έλλειψη Ασθενοφόρου.
Δεν υπάρχει καμία συντήρηση στα Κέντρα Υγείας. Πολλά δάπεδα Κέντρων Υγείας (Αιτωλοακαρνανίας, Κορινθίας κ.α.) είναι στρωμένα από καταστρεμμένο αμίαντο. Παρότι υπάρχουν πολλά κρούσματα καρκίνου σε συναδέλφους δεν διαθέτουν κονδύλια για την απομάκρυνση του αμιάντου. Μπάζουν νερά οι οροφές. Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη. Ξέφραγα αμπέλια. Συχνά οι γιατροί, νοσηλευτές τρώνε άγριο ξύλο.
Κέντρα Υγείας δεν έχουν τη δυνατότητα καθαρισμού του ιματισμού. Δεν διαθέτουν υλικά.
Το χιόνι πέφτει και δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης. Απαράδεκτες καταστάσεις.
Καμία Διοικητική υποστήριξη. Μεγάλες καθυστερήσεις στη χορήγηση των νυκτερινών και αργιών αν και ψίχουλα.
Σας παραθέτουμε την κατάσταση σε 50 Κέντρα Υγείας τα οποία πολλά εξ’ αυτών έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα τις εορτές των Χριστουγέννων.