Κατατέθηκε τροπολογία για τη στήριξη των οικογενειών των 5 νεκρών από την κακοκαιρία

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την στήριξη των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στις δύο τραγωδίες που σημειώθηκαν στην Κρήτη, στη Μεσαρά και στα Χανιά.

Με την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώθηκε η αποκλειστική πληροφορία που είχε μεταδοθεί το πρωί μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο Κρήτη και του ekriti.gr, για την τροπολογία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, η οποία υπογράφεται και από τους βουλευτές του νησιού για την ανακούφιση των οικογενειών που τους χτύπησε την πόρτα ο θάνατος.

Οι οικογένειες αυτές έχασαν 5 ανθρώπους μέσα σε λίγες ώρες και αφήνοντας ορφανά συνολικά 6 παιδιά, πέντε του άτυχου 61χρονου κτηνοτρόφου από τον Αποκόρωνα, που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά χειμάρρου μαζί με το αυτοκίνητό του, σε αγροτικό δρόμο κοντά στον ποταμό Βατουδιάρη και το μωρό της οικογένειας Γιαννακάκη που θρηνεί 4 θύματα στο Γεροπόταμο.

Η τροπολογία προβλέπει τα εξής:
Τροπολογία – Προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ι. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, ΙΙ. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α.  με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, ΙΙΙ. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4, 6, 7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις».

Θέμα: Αποζημίωση πλημμυροπαθών από τις πρόσφατες θεομηνίες στα Χανιά.

A. Αιτιολογική έκθεση
Ως γνωστόν έντονα και καταστροφικά διαδοχικά πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν ολόκληρο τον μήνα Φεβρουάριο του 2019 την Κρήτη, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Συνολικά 5, τέσσερις στο νομό Ηρακλείου και μία στα Χανιά. Στην περίπτωση του Ηρακλείου τα θύματα ήσαν μέλη της ίδιας οικογένειας.
Κατ’ αναλογίαν της αντίστοιχης ρύθμισης με τον οποία χορηγήθηκαν τα ίδια οικονομικά βοηθήματα και κίνητρα στις οικογένειες των θυμάτων των φονικών πλημμυρών στην Μάνδρα Αττικής αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, προτείνεται η παρούσα τροπολογία υλοποιώντας τη βασική αρχή της ισότητας.

Β. Τροπολογία – Προσθήκη
«Στις/στους Συζύγους και τα τέκνα καθώς και στους γονείς ατόμων που απώλεσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια και εξ αιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019 χορηγούνται:
Α.- Εφ’ άπαξ βοήθημα δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 €) στην οικογένεια των θυμάτων, εφόσον υφίσταται νόμιμος γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης σε ισχύ.
Β.- Μηνιαίο βοήθημα χιλίων ευρώ (1.000 €) για κάθε ανήλικο τέκνο μέχρι την ενηλικίωσή του.
Γ.- Επαύξηση κατά ποσοστό 25% της βαθμολογίας που θα λάβουν τέκνα των αποβιωσάντων στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των ετών   2019 και 2020».

Οι προτείνοντες βουλευτές
Βαγιωνάκη Ευαγγελία
Βαρδάκης Σωκράτης
Δανέλλης Σπύρος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Μιχελογιαννάκης Γιάννης
Μπαλωμενάκης Αντώνης