Ο καθηγητής Αντώνης Καφάτος προειδοποιεί: Πετάξτε τα συμπληρώματα διατροφής

Αυτό τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος,  ο οποίος υπογράμμισε ότι η υπερβολική και χρόνια κατανάλωσή τους αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τους θανάτους για όλα τα νοσήματα.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η χρήση τους για λίγες μόνο εβδομάδες δικαιολογείται όταν έχουμε ανεπάρκεια σε κάποια ουσία. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας η έλλειψη βιταμίνης D (η βιταμίνη του ήλιου) ή Β12.

Έκθεση στον ήλιο και το καλοκαίρι μπάνιο στη θάλασσα μια ώρα μετά

“Είναι μεγάλος λάθος η χορήγησή τους για χρόνια” είπε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι όσοι για παράδειγμα έχουν έλλειψη της βιταμίνης D, πρέπει να κάνουν το εξής:

Να εκτίθενται στον ήλιο όποτε έχει ηλιοφάνεια για 15-20 λεπτά ημερησίως χωρίς αντηλιακό. Ωστόσο είναι σημαντικό να μεσολαβήσει μια ώρα πριν πάει κάποιος για κολύμπι γιατί η προβιταμίνη που παράγεται ξεπλένεται από το δέρμα όταν μπεις στο νερό.

Επικίνδυνα όλα τα συμπληρώματα σε μεγάλες δόσεις

Ο κ. Καφάτος υπογράμμισε ότι οι βιταμίνες, αν χρειάζονται, πρέπει να λαμβάνονται για 4-5 εβδομάδες και όχι περισσότερο, τονίζοντας ότι η χρόνια χορήγηση είναι καταστροφική για την υγεία μας.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η ισορροπημένη διατροφή με φρέσκα εποχιακά προϊόντα εξασφαλίζει στον οργανισμό μας όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται.

Τι να κάνετε καθημερινά

Εξήγησε ότι, αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω συνήθειες, θα εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

Έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό 15-20 λεπτά ημερησίως. Εποχιακά φρούτα 4-5 την ημέρα και 4 φλιτζάνια λαχανικά, δύο ωμά, δύο μαγειρεμένα. Διατροφή με όσπρια και λαχανικά και ελαιόλαδο 50-100 γραμμαρίων αν δεν έχουμε πρόβλημα βάρους. Μέλι με καρύδια αν νιώσουμε την ανάγκη για γλυκό. Γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, γάλα) τις μισές ημέρες του χρόνου. Κοτόπουλο, κουνέλι, ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα.

Ο κ. Καφάτος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η ισορροπημένη διατροφή προσφέρει το πρόγραμμα της νηστείας όλο τον χρόνο ακόμη και για τα παιδιά ηλικίας από 4-5 ετών.

Υγεία και σωστή διατροφή πάνε μαζί

“Δεν είναι δύσκολο να τα ακολουθούμε όλα αυτά και να περπατάμε μισή ή 1 ώρα κάθε μέρα” σχολίασε προσθέτοντας ότι στο δικό τους σπίτι όλα αυτά είναι τρόπος ζωής.

“Τι αγόρασα από τη λαϊκή”

Άλλωστε, χθες ο καθηγητής πήγε, όπως το συνηθίζει, στη λαϊκή για να αγοράσει φρέσκα προϊόντα εποχής.

“Πήρα πορτοκάλια, μανταρίνια, μπρόκολο, κουνουπίδι και σολωμό.

Θα μαγειρέψουμε το ψάρι ψητό, θα βράσουμε το μπρόκολο, θα φάμε ρεβίθια που έχει ετοιμάσει η γυναίκα μου και θα είμαστε υπερευχαριστημένοι από αυτό το γεύμα.

Τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποφέρουμε ή ότι κάτι στερούμαστε.

Το αντίθετο μάλιστα” είπε.