“Κενό γράμμα ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ για τους άσκοπους πυροβολισμούς”

“Δεν θα γίνει τίποτα με τον σχεδιασμό της Ελληνικής για τους άσκοπους πυροβολισμούς στην Κρήτη”, υποστήριξε ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιώργος Παπακωνσταντής εκφράζοντας μέσα από τον Politica89.8 και τον Χρήστο Κώνστα την άποψη πως ο σχεδιασμός της αστυνομίας για την πάταξη των άσκοπων πυροβολισμών στην Κρήτη θα αποτελέσει “κενό γράμμα”

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιώργος Παπακωνσταντής

Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντής για τους άσκοπους πυροβολισμούς και τις μπαλωθιές στην Κρήτη, σημείωσε πως το πρόβλημα δεν είναι αστυνομικό αλλά κοινωνικό και πρέπει συλλογικά όλοι μας να το καταπολεμήσουμε. Συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντής αναφέρει πως: “Το πρόβλημα δεν είναι αστυνομικό για τον απλούστατο λόγο πως οι μπαλωθιές είναι ανεκτές από την κοινωνία της Κρήτης, είναι αδύνατον η αστυνομία να κάνει ελέγχους στα γλέντια γιατί είναι πολλά όπως είναι δύσκολο να βρει κι όσους έχουν όπλα γιατί κι αυτοί είναι πολλοί. Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τις μπαλωθιές, χρειάζονται οι έλεγχοι για τα όπλα, καλώς γίνονται, αλλά είναι δύσκολο να εξαλειφθεί το έθιμο, γιατί χρειάζονται συλλογικές αντιδράσεις από τον κόσμο και τους πολίτες”. 

Για τον λόγο αυτό μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντής προτείνει για την καταπολέμηση του φαινομένου των άσκοπων πυροβολισμών να δίδεται από το κράτος πιο εύκολα η άδεια οπλοκατοχής καθώς έτσι θα γίνουν γνωστοί και ταυτοποιημένοι οι κάτοχοι των όπλων. “Είναι δύσκολή διαδικασία όμως κι αυτό γιατί πολλοί θα είναι αυτοί που δεν θα θέλουν να  δηλώσουν τα όπλα τους αλλά είναι προτιμότερο να γνωρίζουν περισσότερους ιδιοκτήτες και κατόχους όπλων οι αρχές , απ ότι τώρα που τα περισσότερα όπλα κυκλοφορούν αδήλωτα και παράνομα”.

Ακόμα πάνω στο ζήτημα αυτό ο κ. Παπακωνσταντής πρότεινε κινητοποίηση των καλλιτεχνών και των χορευτικών συλλόγων, συγκεκριμένα προτείνει δηλαδή:“Οι καλλιτέχνες και οι χορευτικοί σύλλογοι στην Κρήτη θα μπορούσαν να κάνουν μία καμπάνια για να περιοριστεί το φαινόμενο με τις μπαλωθιές”.

“Δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της ΕΛ.ΑΣ η καταπολέμηση της ζωοκλοπής”

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντή η ζωοκλοπή υφίσταται στο νησί με μικρότερες συνέπειες από την αυξημένη εγκληματικότητα που επικρατεί στο νησί, γι αυτό και επεσήμανε πως “η αστυνομία στην Κρήτη πρέπει να αναπροσαρμόσει τις αρμοδιότητες της και να μην ασχολείται με μεγάλο αριθμό δυνάμεων που βρίσκεται στα βουνά για να πατάξει την ζωοκλοπή”.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντή “δεν είναι πολύ έντονη τα τελευταία χρόνια, ενώ σε πολλά περιστατικά ζωοκλοπής δεν γίνεται αναφορά στην αστυνομία με αποτέλεσμα κι εκείνη να μην μπορεί να παρέμβει. Η αστυνομία πρέπει να διασκορπιστεί στην ενδοχώρα για να δώσει λύση σε σημαντικότερα ζητήματα”, ανέφερε

Επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στα Εξάρχεια

Στην συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντής σχολίασε τα περιστατικά εκκένωσης 4 ιδιωτικών κτιρίων στα Εξάρχεια που είχαν καταληφθεί από μετανάστες λέγοντας ότι “είναι ανεπίτρεπτο να καταλαμβάνονται τα κτίρια είτε είναι δημόσια είτε είναι ιδιωτικά, θεωρούμε ως κοινωνία την κατάληψη ως επαναστατική πράξη κι αυτό είναι αδιανόητο , το οργανωμένο κράτος έπρεπε να αντιδράσει κι έπρεπε να χει δράσει αρκετά νωρίτερα”. 

Για την έλλειψη πολιτικής κοινωνικής βούλησης έκανε λόγο ο κ. Παπακωνσταντής που αποτέλεσε βασική αιτία στο να μην παρεμβαίνει η αστυνομία σε περιστατικά καταλήψεων. “Ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι” ανέφερε χαρακτηριστικά  προσθέτοντας πως : “Οι ομάδες καταληψιών είχαν ισχυρή παρέμβαση και επιρροή στα μέσα Ενημέρωσης και την κοινωνία με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν το έργο του κράτους και της αστυνομίας καθώς μετριαζόταν η άποψη του κόσμου για τις καταλήψεις στα κτίρια με αποτέλεσμα να λείπει  η πολιτική και κοινωνική βούληση και να δρουν οι καταληψίες ανεξέλεγκτα”.

“Στηλιτεύουμε την νόμιμη διαδικασία του οργανωμένου κράτους και δεν στηλιτεύουμε τις πράξεις των καταληψιών, πρέπει να αλλάξει όμως αυτή η αντίληψη κι αυτός ο παραλογισμός της Ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η αστυνομία προστατεύει τον πολίτη και τα δικαιώματα του σε ένα Δημοκρατικό πολίτευμα”, συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντής

Αναφορικά με το αν το περιστατικό της εκκένωσης των 4 κτιρίων στα Εξάρχεια αποτελεί προπομπό για ότι θα ακολουθήσει για το Άσυλο και τα Εξάρχεια από πλευράς αστυνομίας ο κ. Παπακωνσταντής απάντησε πως:  “Δεν μπορώ να γνωρίζω αν η εκκένωση στα Εξάρχεια αποτελεί προπομπός για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης τόσο για τα Εξάρχεια όσο και για τα Ακαδημαϊκά ιδρύματα και το άσυλο, ωστόσο όπως και να έχει η αστυνομία θα πρέπει να δράσει με προσοχή γιατί η άγαρμπη αστυνομική παρέμβαση θα φέρει κρούσματα βίας, γι αυτό κι όπως θα δράσει η αστυνομία θα πρέπει να δράσει οργανωμένα, συστηματικά και προσεκτικά. Θεωρώ πως πλέον η κοινωνική ανοχή στο μπάχαλο έχει πια τελειώσει, έχουμε φύγει πια από αυτές τις καταστάσεις του παρελθόντος και θέλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να στηρίξουμε το δημοκρατικό κράτος και την τήρηση των Νόμων υπάρχουν σε ένα τέτοιο”.