«Κοιλοπονεί η αίγα… και ήντα θα γενώ»: – Απολαυστικό video για τους ορεινούς αγώνες Καβουσίου

Το video δημιουργήθηκε ενόψει της διεξαγωγής του 1ου Ορεινού Μαραθωνίου Κρήτης «AFENTIS MOUNTAIN MARATHON» και των 7ων Αγώνων Ορεινού Τρεξίματος στο Καβούσι Ιεράπετρας


«Όφου όφου ήντα ΄παθα η κακομοίρα και ήντα θα γενώ. Κοιλοπονεί η αίγα…», λεει αγανακτισμένη η ηλικιωμένη γυναίκα και σπεύδει να ενημερώσει τον άντρα της για να ξεγεννήσει το ζώο τους.

Για «κακή της τύχη» όμως δεν τον βρίσκει το Μανωλιώ στο τηλέφωνο και τότε ξεκινάει μία «μαραθώνια» προσπάθεια, κινητοποιώντας τους συγχωριανούς της λέγοντας τους χαρακτηριστικά: «Γλακάτε μωρέ κοπέλια να φωνάξατε τον Μανώλη γιατί γεννάει η αίγα».

Ευθύς αμέσως οι νέοι του χωριού τρέχουν να τον εντοπίσουν και τον βρίσκουν να πίνει ρακές σε καφενείο, ενημερώνοντας τον σχετικά…

Το συγκεκριμένο video δημιουργήθηκε ενόψει της διεξαγωγής του 1ου Ορεινού Μαραθωνίου  Κρήτης «AFENTIS MOUNTAIN MARATHON» και των 7ων  Αγώνων Ορεινού Τρεξίματος στο Καβούσι Ιεράπετρας που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στις 9:30 το πρωί.

Ακολουθεί το απολαυστικό video που ετοίμασαν οι διοργανωτές και έχει ήδη ανέβει στα social media με τις εντυπώσεις εκτός των άλλων να “κλέβουν” οι πανέμορφες εικόνες από την περιοχή με τελική κατάληξη το ανέβασμα στην κορυφή «Αφέντης».

Το Καβούσι είναι το αρχαιότερο χωριό της Κρήτης, με διαρκή και αδιάλειπτη κατοίκηση από το 4.700 π.Χ., όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά δεδομένα και οι 120 αρχαιολογικές θέσεις που διαθέτει.  Βρίσκεται στο φυσικό και γεωγραφικό κέντρο του νομού Λασιθίου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 100 μέτρων στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Θρυπτής. Απέχει 26 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο, 20 χλμ από την Ιεράπετρα και 40 χλμ από την Σητεία.  Χαμένα στα βάθη της ιστορίας είναι τα μέρη που θα τρέξουν οι συμμετέχοντες, όπως η Αρχαία  Μινωική Ελιά Καβουσίου (5.000 χρόνων) του Ιερού Άλσους της περιοχής που περικλείεται από τους αρχαίους οικισμούς «Αζοριά», “Βρόντος”, “Πλάι του Κάστρου”, τον σύγχρονο παραδοσιακό οικισμό του Καβουσίου με πλήθος βυζαντινών τοιχογραφημένων ναών.

Λίγα λόγια για τους συγκεκριμένους αγώνες

Τον 1ο Ορεινό Μαραθώνιο Κρήτης «AFENTIS MOUNTAIN MARATHON» και στους 7ους Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος στο Καβούσι Ιεράπετρας που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στις 9:30 το πρωί, οργανώνουν από κοινού ο Σύλλογος Ορεινού Τρεξίματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου

Αγώνες – Διαδρομές

 

A1. ΟΡΕΙΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 42.195 μ. D± 2800 μ.

 

A2. ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 21,2 χλμ  D±1300 μ.

 

Α3. ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 10 χλμ  D±420 μ.

 

Α4. ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ  6 χλμ   D+/- 320 μ.

 

Α1. ΟΡΕΙΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ («AFENTIS MOUNTAIN MARATHON»)

Ο Ορεινός Μαραθώνιος Δρόμος (αγώνας θετικής/αρνητικής υψομετρικής ±2800 μ., 60% μονοπάτι) 42.195 μ., έχει αφετηρία κεντρικό σημείο του Καβουσίου (100 μ. υψ.) και ακολουθεί κυκλική πορεία διασχίζοντας την βόρεια πλευρά του φαραγγιού Χαυγά, την ρεματιά της Αύγου, καλντερίμια της κοιλάδας της Αύγου, το καλντερίμι του φαραγγιού Μέσωνα, τους ορεινούς αγροτικούς οικισμούς της Θρυπτής, τμήμα του δάσους της Θρυπτής και ανέβασμα στην κορυφή «Αφέντης» στα 1476 μ. Η διαδρομή από το σημείο αυτό είναι κατηφορική, με την μοναδική ευκαιρία που έχει ο αθλητής, να απολαύσει τον κόλπο του Μεραμπέλλου, τον Ισθμό της Ιεράπετρας, τις  άπειρες εικόνες βουνού, κάμπου και θάλασσας. Ο τερματισμός γίνεται στο σημείο εκκίνησης του αγώνα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών την ημέρα τέλεσης του αγώνα. Τιμητικά, συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες που έχουν πρωτεύσει στην γενική κατάταξη ανδρών και γυναικών, των δύο τελευταίων  ορεινών αγώνων Καβουσίου στα 21,2 χλμ.  Επίσης τιμητικά συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες που έχουν πρωτεύσει στην γενική κατάταξη ανδρών και γυναικών σε δύο τουλάχιστον μαραθώνιους δρόμους ορεινού τρεξίματος τα τρία τελευταία χρόνια.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:  Το κόστος συμμετοχής για τον Ορεινό Μαραθώνιο Δρόμο ορίζεται στο ποσό των 30 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί στην Γραμματεία την ημέρα των αγώνων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ – ΕΠΑΘΛΑ: Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες υπάρχουν κοινές ηλικιακές κατηγορίες: ΓΑ, ΓΓ, Α (18-39 ετών), Γ(18-39 ετών), ΒΑ (40-49 ετών), ΒΓ(40-49 ετών), ΒΑ (50-59 ετών), ΒΓ (50 ετών και άνω), ΒΑ (60 ετών και άνω).

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ: Η διαδρομή του αγώνα είναι κυκλική και ακολουθεί κατά 60% μονοπάτια, μόνο 800 μέτρα άσφαλτο και τσιμέντο και το υπόλοιπο της διαδρομής  αγροτικό χωματόδρομο. Η εκκίνηση γίνεται σε υψόμετρο 100 μέτρων και το υψηλότερο σημείο (κορυφή ΑΦΕΝΤΗ) είναι 1476 μ. Η διαδρομή είναι σαφέστατη και πλήρως σηματοδοτημένη. Η θετική & αρνητική διαφορά που καλύπτουν οι αθλητές φτάνει τα 2.800 μέτρα.

 

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ: Ο αγώνας κλείνει ακριβώς εννέα (9) ώρες μετά την εκκίνηση. Υπάρχουν δύο (2) ενδιάμεσα σημεία-όρια χρονικού αποκλεισμού στον αγώνα. Τα σημεία αποκλεισμού ορίστηκαν για την ασφάλεια των ίδιων των αθλητών και για την εύρυθμη διεξαγωγή του αγώνα. Όσοι αθλητές δεν καταφέρουν να περάσουν από αυτά στους χρόνους που αναφέρονται, θεωρούνται άκυροι και μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα μόνο με δική τους ευθύνη και αφού παραδώσουν τον αριθμό τους στους κριτές των σταθμών. Οι χρόνοι αποκλεισμού υπολογίστηκαν με βάση τον μέσο όρο κίνησης ενός αθλητή που θα πετύχει επίδοση 9 ωρών: 1) Σταθμός Αζοριά  (15ο χλμ) 3 ώρες και 2) Σταθμός Θρυπτής (30ο χλμ) 6:30 ώρες. Τα όρια αποκλεισμού είναι κοινά για όλες τις κατηγορίες των αθλητών, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Μετά από τη συμπλήρωση του χρόνου που αναφέρεται, οι σταθμοί συνεχίζουν να καταγράφουν τους αθλητές αλλά ως εκπρόθεσμους, και οι αθλητές που καταφθάνουν εκεί έχουν υποχρέωση να παραδώσουν τον αριθμό τους. Οι αθλητές που επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή εκτός συναγωνισμού και με δική τους αποκλειστικά ευθύνη, έχοντας σε κάθε περίπτωση παραδώσει πρώτα τον αριθμό τους (αθλητές που αρνούνται να παραδώσουν τον αριθμό τους, αποκλείονται για τρία χρόνια από τις διοργανώσεις του Afentis Marathon). Τέλος, για να θεωρηθεί ένας τερματισμός κανονικός, θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 9 ώρες ακριβώς, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, όλων των κατηγοριών. Όσοι αθλητές τερματίσουν εκπρόθεσμα, σε χρόνο μεγαλύτερο των 9 ωρών, θεωρούνται ότι έφτασαν έγκυρα μέχρι το τελευταίο σημείο αποκλεισμού (ΣΤΑΘΜΟΥ ΘΡΥΠΤΗΣ) και θα παρουσιαστούν στα επίσημα αποτελέσματα ως >9h.

 

A2. ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 21,2 χλμ D±1300 μ.

 

Α3. ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 10 χλμ D±420 μ

 

Α4. ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ  6 χλμ D+/- 320 320 μ

 

Ο αγώνας των 21,2 χλμ (θετικής/αρνητικής υψομετρικής ±1300 μ., 60% μονοπάτι). Ο αγώνας των 10 χλμ (θετικής/αρνητικής υψομετρικής ±420 μ., 70% μονοπάτι) διατρέχει την πανέμορφη κοιλάδα της Αύγου σε παλιά μονοπάτια που πρόσφατα καθαρίστηκαν και έγιναν προσπελάσιμα. Ο αγώνας των 6 χλμ (θετικής/αρνητικής υψομετρικής +/- 320 μ) θα διεξαχθεί σε κοινή διαδρομή του αγώνα των 10 χλμ.  Οι αθλητές θα γνωρίσουν το μοναδικό φαράγγι Μέσωνα και Χαυγά, το πανέμορφο  πευκόδασος της Θρυπτής, την καταπράσινη περιοχή της Αύγου και θα μπορούν να απολαύσουν την απέραντη θέα του κόλπου του Μεραμπέλλου και του Κρητικού πελάγους με το άρωμα των βοτάνων της περιοχής να σας συνοδεύουν σε όλη την διαδρομή.